Salo-neuleet juhlistavat kaupungin rikasta historiaa
Salon seudulla on asutusta ollut jo varhaisella kivikaudella ja alueelta on löydetty runsaasti muinaisesineitä eri aikakausilta. Salo-villapaidan ja -villasukkien kuviot pohjautuvatkin alueelta löytyneisiin esineisiin, kuten Halikon aarteeseen ja erilaisiin heloihin ja solkiin.
Paikallisneuleiden kuviot liittyvät nimensä mukaisesti paikallisesti tärkeisiin ja merkittäviin
asioihin, tapahtumiin tai kohteisiin. Neuleiden teeman inspiraatioksi valittiin Salon seudun historia aina kivi-, pronssi- ja rautakausilta asti. Salon seudulla on asutusta ollut jo varhaisella kivikaudella ja täältä on löydetty runsaasti muinaisesineitä eri aikakausilta.
Salo-neulemallit ja ohjeet
Salon kaupungin oma neulekuosi on saanut inspiraationsa alueen muinaishistoriasta. Kaupunki tarjoaa Salo-villapaidan ja -villasukkien ohjeet neulojien käyttöön.
Halusimme neuleen, jonka kuviot sopisivat kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, ja jonka kuviot toistuisivat villapaidan lisäksi myös sukissa. Halusimme neulemallin, jota voisimme veloituksetta jakaa kaikille kiinnostuneille neulojille Salossa ja muualla.
Salo-neuleen ja Salo-sukkien aikuisten ja lasten mallien ohjeiden paperisen version voit noutaa Salon kaupungintalolta aukioloaikojen puitteissa.
Jaa omat kuvasi Salo-neuleesta ja Salo-sukista sosiaalisessa mediassa tunnisteella #saloneule & #salosukat
Aikuisten Salo-neule
Lasten Salo-neule
Aikuisten Salo-sukat
Lasten Salo-sukat
Neulekuosin suunnittelu vei mukanaan ja herätti muistot lapsuudesta
Salolaislähtöinen neulesuunnittelija Marika Lehti taisi ensimmäisen kerran päättää isona haluavansa olla suunnittelija 6-vuotiaana. Hän oli opetellut vanhempien sukulaisten perässä pohjapiirrosten tekemistä ja innostui.
– En tosin tainnut ihan vielä hahmottaa, mitä suunnittelija työkseen tekee, Marika nauraa.
Neulomisen hän aloitti teini-ikäisenä äidin ohjauksessa. Sittemmin hän valmistui vaatesuunnittelijaksi ja on suunnitellut teollisuudelle miesten puvuista naisten alusvaatteisiin.
– Tällä hetkellä työ painottuu palvelumuotoiluun ja kiertotalousperusteiseen muotoiluun. Onneksi myös neuleet kulkevat töissä mukana. Viime vuonna julkaisimme myös neulekirjan ystävieni kanssa.
Historia kiehtoi
Marika ilahtui kovasti, kun häntä pyydettiin suunnittelemaan Salo-neuleet. Aivan aluksi suunnittelussa oli kolme ideaa pöydällä: muinaismuistot, Salon radioihin liittyvä historia sekä tammivaakuna. Muinaismuistojen rikas visuaalisuus kiinnosti kaikkia työryhmän jäseniä, ja esineiden kartoittamisessa oli suurena apuna museoamanuenssi Anna Väänänen.
– Aihe on ollut erityisen mieluisa, koska muinaismuistokaivaukset kuuluivat lapsuuden maisemiini Vanutehtaanmäessä. Meitä oli ehdottomasti kielletty menemästä sotkemaan kaivuualueita, mutta muistan tuijotelleeni niitä uteliaana.
Aihe siis vei suunnittelijan täysin mennessään ja ensimmäisten protojen tekeminen oli todella kiinnostavaa.
– Tutkin historiaa ja löytöjä paljon enemmän kuin työ olisi vaatinut, sillä tarinat veivät mukanaan. Työssä olen toki ottanut suunnittelijan vapauksia, ja myös neulesuunnittelu asettaa kuosille omat rajoituksensa.
Salo-neuleet sopivat kaikille
Salo-neuleiden kuosi on suunniteltu niin, että se sopii ihan kaikille sukupuoleen katsomatta. Omilla värivalinnoilla kuosista voi tehdä itselleen tai neuleen saajalle mieluisan.
– Halusin luoda helppoja malleja, joihin pystyvät kaikki, jotka haluavat tarttua puikkoihin. Ohjeet on suunniteltu suomenlampaan villalle, mikä on upea materiaali, sillä se hylkii vettä, ja täydentää Salo-neuleuden tarinaa. Mutta näissä voi aivan hyvin hyödyntää myös jämälankoja, jos sellaisia löytyy.
Marika toivoo, että mahdollisimman moni innostuu Salo-neuleista. Salo-villapaita tai -villasukat on upea tapa kertoa alueen rikkaasta historiasta.