Hyppää sisältöön

5. luokka

Viidennen luokan oppilaiden taitoja ja tiedostavan sekä vastuullisen elämäntavan opiskelua tuetaan kulttuurikasvatussuunnitelman avulla. Teemana on kestävä kehitys, ympäristö ja kestävän elämäntavan omaksuminen. Oman identiteetin kehittymisen tukeminen jatkuu erityisesti muihin kulttuureihin tutustumisen kautta tarkastellen, havainnoiden ja monimuotoisuuden ymmärtämistä tukien.

Omatoimista teemaan sopivaa kulttuurikasvatussisältöä

Monet äänet -taidetyöpaja toiminnallinen pajakokonaisuus, joka kannustaa osallistujaa pohtimaan hänelle tärkeitä arvoja ja asioita ja miettimään, mitä hyvä elämä ja arki hänelle merkitsevät. Katsetta suunnataan sekä yhteiskunnan ja yhteisöjen että yksilön tasolle. Pajan aikana valmistetaan ryhmän yhteinen teos, installaatio, joka nostaa näitä ajatuksia taiteen muodossa esiin.

Lukuvuosi 2022-23, opettajan info

Taidemuseovierailu

Viidennen luokan ohjelmassa Nappulassa on Salon taidemuseo Veturitalliin tutustuminen. Vierailuja toteutetaan pitkin lukuvuotta, periaatteena että pyöräilevät koulut käyvät joko ennen syyslomaa tai pääsiäisen jälkeen taidemuseolla ja kuljetusta vaativat koulut syysloman ja pääsiäisen välisenä aikana.

Kevään 2024  näyttelyt ovat:

Salon taidemuseo Veturitallin kevään näyttelyitä yhdistää kosketus luontoon

Kevään näyttelyissä 27.1.–28.4. korostuu ihmisen luontosuhde ja toisaalta elintapamme jättämä jälki ympäristöön. Valokuvaaja Chen Jiagangin kuvissa yhdistyvät hypnoottisiksi kuvaelmiksi kiinalainen maaseutu, miljoonakaupunkien tehtaat ja torit, teollinen arkkitehtuuri sekä asetelmalliset ihmishahmot. Suuret valokuvat avaavat laajoja maisemia, joissa näkyvät erityislaatuisen luonnon valtavat mittasuhteet ja samalla ihmisen sinne jättämä kädenjälki. Rikkaat luonnonvarat ja maan valtava väestömäärä ovat mahdollistaneet Kiinan nopean talouskasvun. Samalla ne ovat luoneet tuotannon ja kuluttamisen noidankehän, suuret tehtaat tuottavat lisää tavaraa. Chenin teoksista välittyy pohdinta historian suhteesta nykyhetkeen ja sen kautta huoli tulevaisuudesta. Alun perin arkkitehdiksi kouluttautunut Chen Jiagang asuu ja työskentelee Pekingissä. Hänen valokuvateoksiaan on nähty yksityis- että ryhmänäyttelyissä eri puolilla maailmaa niin Aasiassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Veturitallin Galleria Sivuraide esittää kuvataiteilija Nuutti Koskisen kaksikanavaisen videoinstallaation Primaarisukkessio (2023), joka kertoo saaristoluonnon ja ihmisen välisestä suhteesta. Videoteos käsittelee luonnon esittämisen, kokemisen ja muokkaamisen infrastruktuuria. Primaarisukkessio tuo esille niitä arvojärjestelmiä, jota ohjaavat tapaamme kokea, muokata ja arvottaa ympäristöämme. Saaristo on esimerkki kansallismaisemasta, jossa nykyihmisen vaikutus ja luonnon oma historia muodostavat keskenään osin yhteensopimattomia, mutta osin myös toisilleen näkymättömiä kerroksia. Koskinen on kiinnostunut siitä, mistä palasista luontosuhteemme rakentuu ja mikä suhteen muotoutumiseen vaikuttaa. Nuutti Koskisen eri tekniikoita yhdistäviä teoksia on esitetty Suomessa ja ulkomailla näyttelyissä sekä elokuvafestivaaleilla.

Kevään näyttelyt ovat esillä 27.1.–28.4., jonka jälkeen sulkeudumme näyttelynvaihtoon ja avaamme uusilla näyttelyillä jälleen 18. toukokuuta.

18.5. – 1.9. Mari Rantanen (toistaiseksi linkki aukeaa kuvataiteilijan omille kotisivuille, linkki näyttelytietoihin lisätään myöhemmin keväällä)

Vierailut varataan suoraan taidemuseolta, osoitteesta veturitalli@salo.fi. Ehdota sopivaa ajankohtaa hyvissä ajoin, mieluusti vähintään 2 viikkoa ennen. Museo vahvistaa varauksen viestillä. Huomioittehan, että maanantaisin taidemuseo on suljettuna yleisöltä ja silloin ei koululaisvierailujakaan toteuteta.

Koululuokat kulkevat Veturitallille joko jalan, pyörällä, Paikulla tai tilausbussilla. Nappulan kuljetusohjeet lukuvuodelle 2023-24 löytyvät intrasta vapaa-aikapalveluiden/kulttuuripalveluiden alta. Lisätietoja voit kysyä myös kulttuurituottajalta sini.lundgren@salo.fi.

Kirjasto

Viidensille luokille kirjasto tarjoaa kirjavinkkausta. Vinkkausten varaukset ja tiedustelut omasta yhteistyökirjastosta. Katso lista alla olevasta linkistä.

Yhteistyökirjastot

Tutustu myös kirjaston muihin kouluille suunnattuihin palveluihin, esim. Salosen lukudiplomi, kirjasarjat ja kirjakassit. Lue lisää täältä.