Hyppää sisältöön

Mielen hyvinvointia tukevaa taidekasvatusmateriaalia

Toukokuussa, viikolla 21, vietetään taas kansainvälistä Mental Health Art Week – Hyvää mieltä kulttuurista -teemaviikkoa, jonka ohjelmassa Salon kulttuuripalvelut on mukana. Tälle sivulle on koottu mielenterveyttä tukevaa taidelähtöistä omatoimimateriaalia sekä materiaalivinkkejä varhaiskasvatukseen sekä perusopetukseen.

Sanataidetehtäviä hyvinvointiteemaan

Sanataide on kaikkea mitä sanoilla voi tehdä.
Keskustelua, kirjoittamista, kuuntelemista, luovaa ajattelua ja tutkivaa asennetta sekä uteliaisuuttakin.
Vuorovaikutustaitoja.

Sanataide on leikkiä sanoilla.
Sanataide on taidetta itsessään ja itseilmaisun muoto.
Sanataiteessa ei ole vääriä vastauksia.

Sanataide tekee tietoiseksi kielestä, jota käytämme ja sanoista joiden keskellä olemme.

Esimerkiksi yhteisöissä sanataide tukee kaikenikäisiä, aikuisia ja lapsia, opettajia ja oppilaita, käyttämään sanoja viisaasti.

Sanataide tekee hyvää. Kulttuurin hyvinvointivaikutuksista voi nauttia esimerkiksi mielenkiintoisen kirjan parissa tai osallistumalla sanataideryhmiin, joissa tehdään erilaisia sanataideharjoituksia.

(Teksti: Kirjan talo ry:n sanataideohjaajat)

Alla muutamia vinkkejä hyvinvointia tukeviin sanataideharjoituksiin.
Lisää löytyy mm. Lukevan Salon sivuilta Sanataidetta-osiosta.

Värinautit

Värinauttien sivuilta löytyy maksutonta pedagogista materiaalia, joka soveltuu eri ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisillekin. Värinauttien materiaali sopii kotiin, kouluun, päiväkotiin, eskariin, kerhoon, työpaikoille ja leireille. Värinauttien materiaalit ovat ilmaisia, osallistavia, leikkisiä ja monipuolisia. Teemoja löytyy moneen lähtöön ja myös eri kieliversioina!

Tästä linkistä pääset Värinauttien Hyvinvointi-teemaisiin tehtäviin (aukeaa uuteen välilehteen).

Lumotut sanat

Lumotut sanat on jokakeväinen Oulussa järjestettävä sanataidefestivaali. Tänä vuonna Lumotut sanat järjestetään  22.4.–4.6.2023 ja festivaalin kantavina teemoina ovat luonto, eläimet, maapallon monimuotoisuuden suojelu sekä ystävyys. Lumotut sanat on laatinut kouluja varten omia sanataidepaketteja aina alkuopetuksesta toiselle asteelle saakka. Kustakin kokonaisuudesta löytyy 2–4 harjoitusta, joista voi valita mieluisimmat – tai tehdä oppilaiden kanssa vaikka kaikki.

Lumotut sanat – sanataidetta kouluun (aukeaa uuteen välilehteen).

Sanataidetta esiopetukseen

Lukevan Salon sivuilta löytyy esikouluikäisille suunnattu sanataideopas, jonka teemat ovat osin syksyaiheisia, mutta paljon löytyy kevääseenkin sopivaa materiaalia.

Tutustu oppaaseen täällä (pdf, aukeaa uuteen välilehteen). (240,01 Kt)

Mieli ry:n materiaaleja kouluille ja päiväkodeille

MIELI Suomen mielenterveys ry julkaisee julisteita, kirjoja, työvälineitä ja oppaita. Heidän sivuillaan löytyy materiaalipankki, mistä voi tilata materiaaleja kouluille ja päiväkodeille tai ladata niitä ilmaiseksi käyttöön. Alle on koottu muutamia materiaalivinkkejä. Koko tarjonnan näet täältä: https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/ (aukeaa uuteen välilehteen).

Taran tarina

Taran tarina tarjoaa välineen tukea varhaiskasvatus- ja alakouluikäisen lapsen mielenterveystaitoja ja hyvinvointia. Taran tarina -animaatioharjoituksen aikana lapsi oppii havainnoimaan kehon tuntemuksia ja kiinnittämään samalla huomiota hengitykseen.

Taran tarina -animaatio ja siihen liittyvät harjoitukset Mieli ry:n sivuilla (aukeaa uuteen välilehteen).

Tara ja Säihkyvä metsä

Metsäretkelle sijoittuva Tara ja Säihkyvä metsä -animaatio tutustuttaa lapset tietoisuustaitoihin. Animaation aikana tehdään kolme harjoitusta, jotka auttavat laskemaan omaa stressitasoa. Harjoitusten tavoitteena on tukea rauhoittumisen taitoja sekä kykyä havainnoida kehoa ja mieltä.

Tara ja Säihkyvä metsä -animaatio sekä siihen liittyvät harjoitukset Mieli ry:n sivuilla (aukeaa uuteen välilehteen).

Luonto tukee lapsen mielenterveyttä

Luonto vahvistaa niin lapsen kuin aikuisenkin mielenterveyttä monin eri tavoin. Luontokokemus kohottaa mielialaa ja vähentää stressihormonien erittymistä. On huomattu, kuinka lasten tarkkaavaisuushäiriöt ja stressi lievenevät luonnossa samalla, kun keskittyminen ja itsesäätely helpottuvat. Lapsen on helpompi hallita tunteitaan vihreässä ympäristössä, jossa aggressiot ja impulssit vähenevät.
(Teksti: Mieli ry)

Mieli ry:n sivuilta löytyy paitsi tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista, myös erilaisia materiaaleja luonnossa toteutettaviksi hyvinvointia tukeviksi retkiksi. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Metsän aarre on luova luontoretki lapsille, joka yhdistää tietoisuustaitoja ja taidekasvatusta. Retken voi myös toteuttaa tarinallisena seikkailuna. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Hyvän mielen metsäkävely -vinkit (pdf) (1,41 Mt) taas antavat ideoita siihen miten metsässä voi vaikkapa rauhoittua tai ryhmäytyä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

 

Sydänkarttoja ja aistipolkuja – salolaista Mental Health Art Week -materiaalia kouluille

Kansainvälinen Hyvinvointia kulttuurista – Mental Health Art Week toteutetaan viikolla 21, 22.- 28.5.2023. Tämän vuoden teema on “Tunne tunteesi”.

“Tunteet antavat värit ja sävyt elämään. Ne tuovat meille tärkeää tietoa monesta asiasta. Tunteet kertovat, mistä kiinnostumme, mitä rakastamme, mistä innostumme, mitä inhoamme, suremme tai mihin petymme.”

MHAW -viikko tarjoaa turvallisia tiloja tunteiden tunnistamiseen teatterillistenelämysten ja ilmaisun lisäksi myös musiikin, tanssin, luontopolkujen, runouden ja kuvataiteen keinoin.

(Teksti Mieli ry:n MHAW sivulta)

Lue lisää Mieli ry:n verkkosivuilta.

Teemaviikkoon liittyen kouluille on tarjolla ohessa aarrekartta/sydänkartta -ohje sekä Aistipolku-materiaalit, jotka laadittiin jo viime vuonna. Materiaalit päivittyvät tämän vuoden teemaan istuviksi huhtikuun aikana, mutta jo nyt ne ovat oikein käyttökelpoisia materiaaleja omatoimisiksi taidepajoiksi erityisesti kouluilla.

Sydänkarttaohje kouluille (pdf, aukeaa uuteen välilehteen) (130,24 Kt)

MHAW22-Aistileikkireitti (pdf, aukeaa uuteen välilehteen) (1,35 Mt)