Hyppää sisältöön
Hyvinvointiblogissa Salon kaupungin asiantuntijat seuraavat ja kirjoittavat artikkeleita ajankohtaisista kaupungin asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista laajalla spektrillä. Kynän varressa tai näppäimistön äärellä ovat pääasiassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén ja hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska mutta toisinaan myös muita vierailevia asiantuntijoita.

Kirjoittaja Satu-Maarit Hilden, lähde

Älä ole koekaniini – jätä vapettaminen väliin

Suomalaiset syöpäjärjestöt ovat huolissaan varsinkin lasten ja nuorten lisääntyneestä vapettamisesta. Vapen pitkäaikaishaittoja ei vielä tiedetä, siksi ihmisten on tärkeää tiedostaa vapettamiseen liittyvät faktat. Jos vapetat, olet tupakkateollisuuden ilmainen koekaniini.

Tupakoivien ihmisten määrä on vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Tupakkateollisuuden ylläpitämiseksi uusia nikotiinituotteita täytyy keksiä jatkuvasti. Yksi sellainen on ollut vape. Tupakkateollisuus pyrkii tavoittelemaan etenkin nuoria, sillä mitä nuorempana nikotiiniin jää koukkuun, sitä enemmän tupakkateollisuus saa rahaa. Valitettavasti mitä aikaisemmin vapettamisen tai muun nikotiinituotteen käytön aloittaa, sitä enemmän haittaa siitä koituu käyttäjälleen.

Mitä vape sisältää?

Vapessa on nesteitä ja niitä kuumennettaessa siitä muodostuva höyry sisältää monia haitallisia aineita. Osa aineista on syöpävaarallisia tai muulla tavoin haitallisia soluille. Nesteet ovat tyypillisesti pohjanesteitä kuten kasviglyserolia ja propyleeniglykolia sekä makuaineita. Vapenesteistä on löydetty myös raskasmetalleja, säilöntäaineita, myrkkyjäämiä ja pesuaineita. Vape-laitteiden pakkausselosteet eivät kerro käyttäjälleen aina koko totuutta ja ne saattavat olla hyvinkin puutteellisia. Näin ollen vapen sisältämistä aineista ei voi koskaan olla varma.

Vapen lyhyen ajan haittavaikutukset

Vapesta muodostuvat terveyshaitat voivat olla välittömiä tai pidempään jatkuneen käytön jälkeisiä haittoja.  Hyvin lyhyenkin käytön jälkeen vapettaminen aiheuttaa muutoksia keuhkojen toimintaan. Höyrystyessä vape-aineet pääsevät sisäänhengityksen kautta keuhkoihin. Kuuma höyry vahingoittaa keuhkosoluja ja aiheuttaa siellä tulehduksenomaisen reaktion. Näin keuhkojen toiminta heikkenee ja jatkuva tulehdus altistaa monille sairauksille. Välittömiä reaktioita ovat yskä ja limaisuus.  Keuhkoista aineet siirtyvät verenkiertoa pitkin kaikkialle kehoon, päästä varpaisiin. Reaktio voi olla pahoinvointi ja päänsärky sekä ärsytystila suussa ja nielussa. Vape-nesteessä oleva nikotiini nostaa verenpainetta ja sykettä, minkä vuoksi keho on jatkuvassa rasitustilassa.

Vapen haitat pidemmällä aikavälillä

Vape on melko uusi nikotiinituote ja sen terveyshaittoja ei täysin siis tunneta. Jokainen vapettaja on sen vuoksi tupakkateollisuuden koekaniini. Pidemmällä aikavälillä ilmenevät terveyshaitat ovat todennäköisesti samanlaisia kuin tupakoinnista seuraavat terveyshaitat. Vapettamisen on todettu aiheuttavan keuhkoahtaumataudille tyypillisiä oireita kuten hengittämisen vaikeutta keuhkoputkien pysyvän supistustilan vuoksi. Vapettamisen on todettu myös aiheuttaneen elimistön puolustusmekanismien heikentymistä.  Vapettaminen heikentää elimistön omaa kykyä taistella viruksia ja bakteereja vastaan.
Vapettamisen yhteydessä muodostuu ns. happiradikaaleja, jotka altistavat suun alueella sairauksia. Myös makunesteet vaikuttavat haitallisesti suun terveyteen. Vapessa käytetään joitain samoja lisä- tai makuaineita kuin elintarvikkeissa mutta niiden käyttö kuumennettuna ei ole turvallista. Näiden aineiden kuumentuessa muodostuu uusia aineita, joita on haitallista hengittää.  On tutkimuksia, joissa on todettu makunesteiden olevan keuhkoille haitallisempaa kuin nikotiinin.

Nikotiinin haitat

Vapessa käyetään nikotiinia sisältäviä nesteitä. Markkinoilla olevista nikotiinittomistakin vapeista on löydetty nikotiinia. Nikotiinimäärä vapessa voi olla huomattavan korkea.

Toistuva nikotiinialtistus ja korkeat nikotiinimäärät muokkaavat nuoren aivoja, jotka ovat nuorella vasta kehittymässä täyteen toimintakykyynsä. Nikotiini altistaa riippuvuudelle ja nuorille se kehittyy nopeammin kuin aikuisille. Nikotiini altistaa myös mielen hyvinvoinnin haasteille kuten masennus- ja ahdistusoireille. Arkea ja oppimista voi haitata nikotiinin vieroitusoireet kuten päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisen ongelmat. Aivojen toiminta hermosolujen tasolla voi muuttua pysyvästi. Se heikentää keskittymiskykyä ja oppimista.

Nikotiini vaikuttaa kaikkialle kehossa ja elimissä. Sen vaikutukset sydämen toimintaan ovat kiistattomat. Se vaikuttaa verenkiertoon ja nostaa sykettä ja verenpainetta. Siksi sydän joutuu normaaliolosuhteissa työskentelemään kovemmin.
Nikotiinin on voitu osoittaa altistava myös kakkostyypin diabetekselle. Nikotiini itsessään on syöpävaarallinen aine ja se edesauttaa solujen muuttumista syöpäsoluiksi.

Nikotiinista voi aiheutua elimistöön myrkytystila, jos sitä saa kerralla suuren annoksen tai jos keho ei ole tottunut nikotiiniin.   Lievät olotilat menevät ohi itsestään mutta vakavammassa tilassa voi esiintyä rytmihäiriöitä ja hengitysvaikeuksia. Vakava myrkytystila on välittömän sairaalahoidon kriteeri.

Oikea aika on nyt

Nikotiinin hyödyistä ei ole yhdessäkään tutkimuksessa löydetty ainuttakaan positiivista asiaa minkä takia nikotiinituotteita voisi suositella käytettävän. Nyt on aika vedota lasten ja nuorten vanhempiin: jos tiedät lapsesi käyttävän vapea, voisitko vanhempana puuttua sen käyttöön? Kysy, keskustele, ole kiinnostunut lapsesi tekemisistäsi ja kerro hänelle huolestasi. Jos lapsesi ei ole aloittanut vapettamista, voisitko lukea tämän jutun yhdessä hänen kanssaan ja kertoa vapettamisen terveyshaitoista ja koekaniina olemisesta.  Jos itse käytät vapea tai muuta nikotiinituotetta, tee päätös ja lopeta tai vähennä. Lapsi oppii mm.mallista ja sinun esimerkkisi voi saada lapsenkin toimimaan suotuisalla tavalla.

Kuvituskuva: Fressis.fi