Hyppää sisältöön
Kaupunginjohtajan blogi kokoaa Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen tervehdykset Salon Kaupunkitiedote -lehdestä. Tervehdyksistä löydät katsaukset kaupungin ajankohtaisiin asioihin, toimintoihin sekä päätöksentekoon.

Kirjoittaja: Kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen, 20.3.2024

Kirjoitus on alun perin julkaistu Salon Kaupunkitiedotteessa numero 2 / 2024.

Ensimmäinen virallinen kevätkuukausi eli maaliskuu on aina myös kuntien tilinpäätöskuukausi. Viime vuoden tilinpäätös on siinä mielessä historiallinen, että kyseessä on ensimmäinen tilinpäätös hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Tästä johtuen monet tilinpäätöksen luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia menneiden vuosien lukujen kanssa, ja huomio kannattaakin kiinnittää siihen, miten vuoden 2023 talousarvio tässä uudessa tilanteessa toteutui.

Keskeisten talouslukujen perusteella voimme todeta, että vuosi 2023 oli taloudellisesti hyvä ja viime vuosien suotuisa talouskehitys sai jatkoa. Tilinpäätösennusteen mukaan toimintatuotot toteutuivat ennakoitua paremmin ja ylijäämää on kertymässä noin 16 miljoonaa euroa. Tämä ylijäämä antaa meille tarvittavaa puskuria tulevien vuosien varalle, kuten esimerkiksi varautumiseen valmisteilla olevaan valtionosuusuudistukseen.

Eräänlaisen tilinpäätöshetken saimme jakaa täällä Salossa helmikuun loppupuolella, kun väistyvä tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virkauransa viimeisen maakuntamatkan synnyinkaupunkiinsa. Tunnelma Salon torilla oli harmaasta ja sateisesta säästä huolimatta lämmin ja välitön. Ympyrä sulkeutui hienolla tavalla, sillä presidentti Niinistön virkauran ensimmäinen matka maaliskuussa 2012 suuntautui myös Saloon.

Kuljemme nyt kohti uutta monessa mielessä. Salon kaupunginvaltuusto teki maaliskuun kokouksessaan periaatepäätöksen asuntomessujen hakemisesta Saloon joko vuodeksi 2028, 2029 tai 2030. Varsinaisen hakemuksen valmistelu on nyt käynnissä, ja tavoitteena on, että Osuuskunta Suomen Asuntomessut saa hakemuksen päätettäväkseen viimeistään syksyllä. Jos päätös on myönteinen, työ asuntomessujen toteuttamiseksi on aloitettava välittömästi, sillä aikaa ei ole minkään vuosivaihtoehdon näkökulmasta hukattavaksi.

Uusia asioita pienemmässä mittakaavassa on jälleen mahdollisuus toteuttaa osallistuvan budjetoinnin kautta. Ehdotuksia osallistuvan budjetoinnin kohteiksi on kertynyt kaikkiaan neljäkymmentä, ja kuntalaiset pääsevät jälleen äänestämään omaa suosikkiaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Yhdistysten yleis- ja kohdeavustusten haku on puolestaan käynnissä maaliskuun 27. asti, ja myös tämä on yksi tapa saada tukea uusien ideoiden toteutukseen sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen.

Yksi kaupunkistrategiaan kirjatuista tavoitteistamme on kaupungin monipuolisten luontokohteiden hyödyntäminen kuntalaisten hyvinvoinnin ja matkailun edistämisessä. Tästä kaupunkitiedotteesta löytyy lisätietoa muun muassa toukokuisesta Teijon Ruukit & Retket -tapahtumasta sekä vinkkejä esimerkiksi laavuretkille eri puolille Saloa. Visit Salon verkkosivuille on myös koottu kattavasti kaupunkimme retkeilykohteita, joissa voi tutustua monimuotoiseen luontoomme ja alueemme varhaiseen historiaan. Talvihorroksesta heräävä lähiympäristö tarjoaa monenlaista ihmeteltävää niin lapsille kuin aikuisille.

Aurinkoisia kevätpäiviä!