Hyppää sisältöön
Hyvinvointiblogissa Salon kaupungin asiantuntijat seuraavat ja kirjoittavat artikkeleita ajankohtaisista kaupungin asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista laajalla spektrillä. Kynän varressa tai näppäimistön äärellä ovat pääasiassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Satu-Maarit Hildén ja hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska mutta toisinaan myös muita vierailevia asiantuntijoita.

Kirjoittaja Satu-Maarit Hildén

Maailman tupakaton päivä 31.5.2024 – lasten tulevaisuus, aikuisen vastuu

Uusia tuotteita uusille käyttäjille

Tupakkateollisuus kohdistaa nuorille yhä enemmän mainontaa ja käyttää vuosittain yli 9 miljardia tuotteidensa mainostamiseen mm. nuorten suosimissa some-kanavissa, piilomainontana elokuvissa ja sponsoroimalla konsertteja. Uusia tupakka- ja nikotiinituotteita on kehitettävä jatkuvasti, sillä tupakoitsijoiden määrä on yleisesti ottaen vähentynyt korkean tulotason maissa ja sen lisäksi tupakan käyttöön kuolee vuosittain kahdeksan miljoonaa ihmistä maailmassa. Sähkötupakka hyvänmakuisine makunesteineen on löytänyt tiensä mm. hyvin nuorten alakoululaisten keskuuteen, jossa sen käyttö on kasvanut merkittävästi parin viime vuoden aikana. Sähkötupakan ja nikotiinipussien suuri nikotiinimäärä aiheuttaa hyvin nopeasti voimakkaan riippuvuuden käyttäjälleen. Uusien tutkimusten mukaan sähkötupakkaa käyttävät lapset tupakoivat myöhemmin elämässään kaksi kertaa todennäköisemmin.

Mitä enemmän tupakkaa poltetaan, sitä vaikeammat olosuhteet viljelmillä

Tupakkatuotteita kasvatetaan ja viljellään ympäri maailmaa. Suurimmat tuottajamaat ovat Kiina, Brasilia ja Intia. Tupakkaviljelmillä työskentelee paljon pieniä lapsia, jotka altistuvat nikotiinille päivittäin. Lapset kärsivät siellä hyvin monenlaisista nikotiinin aiheuttamista fyysisistä myrkytysoireista. Työpäivät kestävät jopa 12 tuntia ja palkkaa he saavat hyvin vähän, noin 10 senttiä tunnilta. Lapset eivät pääse kouluun eivätkä opi lukemaan ja kirjoittamaan. Heidän vanhempiaankin tupakkateollisuus käyttää hyväkseen myöntämällä vanhemmille lainoja viljelymaan ostoa varten mutta pakottavat sitten myymään tupakkayhtiölle tuotteensa alihintaan. Työskentely tupakkaviljelmillä ajaa siis perheet käytännössä syvemmälle köyhyyteen.

Mitä sinä voit tehdä mahdollistaaksesi viljelymaiden lasten koulunkäynnin?

Suomi on osaltaan sitoutunut Savuton Suomi 2030- toimintaohjelmaan. Sen avulla halutaan vaikuttaa väestön terveyteen mutta myös suojella lapsia ja nuoria nikotiinin haitoilta. Savuttomuudella ja nikotiinittomuudella halutaan myös vaalia ympäristöä tuleville ja nykyisille sukupolville. Nykyiset tilastot aikuisten ja lasten tupakoinnin, sähkötupakoinnin ja nikotiinipussien käytöstä todistavat, että töitä täytyy vielä tehdä, jotta tavoitteisiin päästään.

Tee terveysteko ja osallistu Maailman tupakattomaan päivään. Päivään voivat osallistua kaikki.

Tiesitkö: Tupakoinnin haluaisi lopettaa jopa kuusi kymmenestä tupakoijasta.

#MaailmanTupakatonPäivä #tupakkateollisuus #lapset #nuoret #sähkösavuke #nikotiinipussit #vape