Kuntalaisvaikuttaminen ja osallistuminen
Kuntalaisen osallisuuteen vaikuttavat hänen mahdollisuutensa saada tietoa kunnan toiminnasta, osallistua itseään koskevien palveluiden ja toimintojen suunnitteluun, päätöksenteon valmisteluun sekä osallistua toimintaan ja tehdä jotain oman yhteisönsä hyväksi.
Kunnallisvaalien sekä muun poliittisen vaikuttamisen lisäksi voit osallistua kaupungin toimintaan myös esimerkiksi antamalla palautetta, tekemällä aloitteita tai osallistumalla asukas- ja yhdistystoimintaan.
Aloitteet
Voit osallistua kaupungin toimintaan esimerkiksi antamalla palautetta tai tekemällä aloitteita.
Tee aloite
Osallistuva budjetointi
Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset ja kunnan yhteisöt ovat aktiivisina toimijoina mukana kaupungin rahankäytön suunnittelussa ja erilaisten hyvinvointia edistävien hankkeiden toteutuksissa.
Osallistuva budjetointi Salossa
Vaikuttamistoimielimet
Kaupungin toimintaan liittyviä asioita käsitellään poliittisten toimielinten (kaupunginhallitus, -valtuusto ja lautakunnat) ohella erilaisissa toimikunnissa ja työryhmissä. Näitä kutsutaan vaikuttamistoimielimiksi ja niitä ovat mm. nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto.
Tutustu Salon vaikuttamistoimielimiin
Vaaleissa vaikuttaminen
Kaupunkilaisen tärkein vaikuttamisen keino on äänestysoikeus vaaleissa. Kuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi ja niissä valitaan ylintä päätösvaltaa kunnassa käyttävä kaupunginvaltuusto. Lisäksi kunnat huolehtivat eduskuntavaalien, europarlamenttivaalien, presidentinvaalien ja aluevaalien järjestelyistä.
Asukas- ja yhdistystoiminta
Kansalaisen yleisin tapa vaikuttaa omaan elinympäristöönsä on osallistua oman asuinalueensa asukasyhdistyksen tai kiinnostuksenkohteen yhdistystoimintaan. Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistyksillä on tärkeä rooli asuinalueiden elinvoimaisuuden kannalta.
Kaupunki kuulee yhdistystoimijoiden mielipiteitä mm. urheiluseurojen Seuraparlamentissa sekä Kulttuurikumppanien tapaamisissa.
Yksi Salon kaupunkistrategian kärkihankkeista on Elävät ja yhteisölliset kylät. Yhteisöpalveluihin on palkattu yhteisökoordinaattori 1.6.2024-31.5.2026. Yhteisökoordinaattori tulee luomaan mallia kaupungin ja eri toimijoiden väliselle osallistavalle yhteistyölle.
Asiointi
Eri osissa kaupunkia on pääasiassa kirjastojen yhteydessä palvelupisteet, joissa saa neuvontaa ja apua kaupungin kanssa asioimiseen.
Salon kaupungin palvelupisteitä on Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Suomusjärven ja Särkisalon kirjastoissa sekä kaupungintalossa ja Halikon virastotalossa.
Lisätietoa osallisuudesta ja vaikuttamisen kanavista:
Kansalaisfoorumi – Osallistuminen ja vaikuttaminen
Kuntaliitto – Kuntalaisten osallistuminen
Sitra – Uusi demokratia -foorumi