Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän
Kolmenkymmenen Helsinki-vuoden jälkeen alkoi muutto takaisin lapsuusmaisemiin Saloon kypsyä Nina Malinin mielessä. Yksi suurin kimmoke oli Helsingissä kulkemiseen tarvittava aika ja pääkaupunkiseudun pitkät välimatkat. Kerrankin kolmen minuutin asian hoitamiseksi vaadittiin puolentoista tunnin matkustaminen, joten on helppo ymmärtää, että Salon kaltainen pikkukaupunki, jossa palvelut ovat viiden minuutin päässä, houkuttaa.
Talon ehdoilla
Tammikuun puolivälissä Nina ja 11-vuotias chihuahua Piko pääsivät muuttamaan 1938 rakennettuun pieneen siniseen puutaloon aivan Salon keskustan tuntumassa. Nyt Nina remontoi taloa rakennuksen henkeä kunnioittaen, mutta omalla tyylillään.
–Toteutan remonttia ilman aikataulua ja teen itse, mitä osaan. Suunnitelma on kyllä olemassa, mutta remontti elää jatkuvasti. Visuaalisena ihmisenä minulla on lopputuloksesta selvä näkemys. Se, ja oma luonteeni antavat voimia kestää keskeneräisyyttä, Nina kertoo keittiössä muuttolaatikoiden ja lattialautapinon keskellä.
Kaikki järjestyy
Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä. Nina on kotoisin Salosta ja kun kaupungissa oli ystäviäkin valmiiksi, tuntui Saloon muutto luontevalta.
–Heinäkuussa aloin selata asuntoilmoituksia. Haussa oli vanha puutalo kuisteineen ja yläkerran vinoine kattoineen. Henkiseksi aikatauluksi olin asettanut vuodenvaihteen, Nina muistelee.
–Loppujen lopuksi vietin ensimmäisen yön uudessa kodissa 27.12., vaikka mukana ei vielä oikein ollut muuta kuin patja makuuhuoneen lattialla, hän kuittaa.
Ison ja pienen kaupungin erot
Sijainti ei ollut Ninalle päällimmäinen asia asuntoa etsiessä, mutta sekin on osoittautunut erinomaiseksi.
–Kaikki palvelut ovat kotoa lähdettäessä viiden minuutin matkan päässä. Siihen ei ole vielä tottunut, vaan olen joka paikassa liian aikaisin, Nina nauraa.
–Salo on kaikella rakkaudella liikuttavan pieni kaupunki. Tarvittavat palvelut kyllä löytyvät, mutta kun on tottunut asumaan pääkaupunkiseudulla, jossa liikkeitä on enemmän ja aukioloajat väljemmät, on asiointia pitänyt miettiä täällä enemmän aukioloaikojen pohjalta.
–Myös Helsinki tulee aina olemaan minulle rakas, se on niin tuttu. Eniten varmaan kaipaan ravintoloita ja kahviloita, ja tietenkin ystäviäni. On myös hauska suunnitella piipahduksia Helsingissä. Uumoilen myös, että sinisessä talossa tulee olemaan monta ihanaa hetkeä ystävieni tullessa tänne, Nina pohtii.
Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Toimivampaa arkea
Kaiken kaikkiaan muutto Saloon oli Ninalle oikea päätös.
–Kyllä arjen sujuvuus, oma talo ja piha painavat vaakakupissa enemmän kuin palveluiden parempi saatavuus, hän pohtii.
–Etätyö ei kysy paikkaa ja toimistolle Helsingin keskustaan pääsee ovelta ovelle parissa tunnissa. Ja matka-ajan voi käyttää työntekoon.
–Pikokin on sopeutunut salolaiselämään. Hän on aivan innoissaan uusista tuoksuista. Täällä olen onnellinen, Nina päättää.