Hyppää sisältöön

Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän

Kolmenkymmenen Helsinki-vuoden jälkeen alkoi muutto takaisin lapsuusmaisemiin Saloon kypsyä Nina Malinin mielessä. Yksi suurin kimmoke oli Helsingissä kulkemiseen tarvittava aika ja pääkaupunkiseudun pitkät välimatkat. Kerrankin kolmen minuutin asian hoitamiseksi vaadittiin puolentoista tunnin matkustaminen, joten on helppo ymmärtää, että Salon kaltainen pikkukaupunki, jossa palvelut ovat viiden minuutin päässä, houkuttaa.

Talon ehdoilla

Tammikuun puolivälissä Nina ja 11-vuotias chihuahua Piko pääsivät muuttamaan 1938 rakennettuun pieneen siniseen puutaloon aivan Salon keskustan tuntumassa. Nyt Nina remontoi taloa rakennuksen henkeä kunnioittaen, mutta omalla tyylillään.
–Toteutan remonttia ilman aikataulua ja teen itse, mitä osaan. Suunnitelma on kyllä olemassa, mutta remontti elää jatkuvasti. Visuaalisena ihmisenä minulla on lopputuloksesta selvä näkemys. Se, ja oma luonteeni antavat voimia kestää keskeneräisyyttä, Nina kertoo keittiössä muuttolaatikoiden ja lattialautapinon keskellä.

Kaikki järjestyy

Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä. Nina on kotoisin Salosta ja kun kaupungissa oli ystäviäkin valmiiksi, tuntui Saloon muutto luontevalta.
–Heinäkuussa aloin selata asuntoilmoituksia. Haussa oli vanha puutalo kuisteineen ja yläkerran vinoine kattoineen. Henkiseksi aikatauluksi olin asettanut vuodenvaihteen, Nina muistelee.
–Loppujen lopuksi vietin ensimmäisen yön uudessa kodissa 27.12., vaikka mukana ei vielä oikein ollut muuta kuin patja makuuhuoneen lattialla, hän kuittaa.

Ison ja pienen kaupungin erot

Sijainti ei ollut Ninalle päällimmäinen asia asuntoa etsiessä, mutta sekin on osoittautunut erinomaiseksi.
–Kaikki palvelut ovat kotoa lähdettäessä viiden minuutin matkan päässä. Siihen ei ole vielä tottunut, vaan olen joka paikassa liian aikaisin, Nina nauraa.
–Salo on kaikella rakkaudella liikuttavan pieni kaupunki. Tarvittavat palvelut kyllä löytyvät, mutta kun on tottunut asumaan pääkaupunkiseudulla, jossa liikkeitä on enemmän ja aukioloajat väljemmät, on asiointia pitänyt miettiä täällä enemmän aukioloaikojen pohjalta.
–Myös Helsinki tulee aina olemaan minulle rakas, se on niin tuttu. Eniten varmaan kaipaan ravintoloita ja kahviloita, ja tietenkin ystäviäni. On myös hauska suunnitella piipahduksia Helsingissä. Uumoilen myös, että sinisessä talossa tulee olemaan monta ihanaa hetkeä ystävieni tullessa tänne, Nina pohtii.

Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.

Toimivampaa arkea

Kaiken kaikkiaan muutto Saloon oli Ninalle oikea päätös.
–Kyllä arjen sujuvuus, oma talo ja piha painavat vaakakupissa enemmän kuin palveluiden parempi saatavuus, hän pohtii.
–Etätyö ei kysy paikkaa ja toimistolle Helsingin keskustaan pääsee ovelta ovelle parissa tunnissa. Ja matka-ajan voi käyttää työntekoon.
–Pikokin on sopeutunut salolaiselämään. Hän on aivan innoissaan uusista tuoksuista. Täällä olen onnellinen, Nina päättää.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi