Hyppää sisältöön

Järvien Kisko

Kisko, Salon itäinen pitäjä, sijaitsee Salo-Inkoo-seututien varrella Helsingin ja Turun puolivälissä. Salon keskustan palvelut ovat vain puolen tunnin matkan päässä. Lohjalle ajaa kolmessa vartissa, Turkuun reilussa tunnissa ja Helsinkiin puolessatoista tunnissa.

Kiskolainen maisema on kaunis: kallioisia mäkiä, viljavia peltoaukeita ja runsaita vesistöjä. Määrjärvi, Kirkkojärvi, Iso-Kisko, Hirsjärvi ja Naarjärvi ovat Salon suurimpia järviä. Kiskonjoen melontareitti ulottuu Kurkelanjärven ja Kirkkojärven kautta aina merelle saakka.

Toija on kiskolaisten arjen keskus. Siellä sijaitsevat tarpeelliset palvelut: päiväkoti, koulu, liikuntahalli, urheilukentät, kirjasto, nuorisotila, terveysasema, apteekki, kauppa ja huoltoasema. Kiskolaiset yrittäjät palvelevat monipuolisesti asukkaita ja lähiruoan tuottajilta voi ostaa suoraan esimerkiksi puutarhatuotteita, lampaanlihaa ja kananmunia.

Kiskon idyllinen kirkonkylä kolme kilometriä idempänä on säilyttänyt perinteisen 1900-luvun alun asunsa. Sijainti Kirkkojärven rannalla on maisemallisesti kaunis. Kirkonkylän keskuksena on keskiaikaisella paikallaan vuonna 1810 valmistunut puinen pitkäkirkko.

Kiskossa voi harrastaa kaikenlaista kalastuksesta kuntosaliin ja toimia monenlaisissa yhdistyksissä urheiluseurasta vapaapalokuntaan. Salon kansalaisopisto tarjoaa kursseja Kiskossa.

Kisko kukoistaa kesäisin ja väkiluku tuplaantuu, kun kesäasukkaat tuovat vilskettä kylien raiteille. Kesäisiä tapahtumia ovat mm. Kisko-Triathlon, Kisko-päivä, konsertit, taidenäyttelyt ja kesätori Kiskolan pihalla.

Kiskon vaakunan hakut kertovat alueen vanhasta kaivos- ja ruukkihistoriasta. Orijärveltä löytyi kuparia 1750-luvulla ja sinne perustettiin maamme ensimmäinen kuparikaivos. Orijärven kaivos on yksi viidestä Kiskossa sijaitsevasta Museoviraston vuonna 2009 määrittelemästä valtakunnallisesti merkittävästä rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Muita ovat Haapaniemen linnanraunio, edellä kuvailtu Kiskon kirkonkylä, Kärkelän ruukkiyhdyskunta ja Mommolan kartano.

Kiskossa on kivaa ja kaunista!

Etuovi.com - alueen myytävät asunnot

Oikotie.fi - alueen myytävät asunnot

Kaupungin tontit

Etuovi.com - myytävät loma-asunnot

Oikotie.fi - myytävät loma-asunnot

Palveluja kartalla

Salon karttapalvelusta kartta.salo.fi voit hakea haluamiasi palveluja kartalle. Kiinnostaako missä on koulut ja päiväkodit, leikkipaikat, koirapuistot, liikuntakohteet ja muut. Tutustu.

Kohteita Kiskossa

Joulumyyjäiset Toijan koululla 9.12 klo 11-14
La 9.12.2023 klo 11:00 - 14:00
Joulumyyjäiset Toijan koululla

Salon joukkoliikenne – Salonpaikku.fi

Paikun sivuilta löydät aikataulut ja reitit, liput ja hinnat sekä muita ohjeita ja tietoa.

Siirry Salonpaikku.fi -sivuille

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi