Hyppää sisältöön

Takaisin Saloon

Päivi Pekonen-Räkköläinen on syntyperäinen salolainen, koulunsa hän kävi Salossa ja Halikossa. Työ ja seurustelu tulevan aviopuolison kanssa kuljettivat hänet nuorena naisena Helsinkiin, jossa hän asui aivan ydinkeskustassa Kampissa. Työpaikka rahoitusyhtiössä oli miltei kadun toisella puolella. Sitten keskusta-asuminen vaihtui Tapiolaan, josta muutettiin vuonna 1993 takaisin Saloon, mentiin naimisiin ja saatiin kaksi poikaa.

Salossa perheen kodiksi valikoitui viihtyisä rintamamiestalo rauhallisessa Pahkavuoressa, keskustan kupeessa. Päivi on ollut koko ajan palveluammatissa, näin myös Salossa. Pankissa ja rahoitusyhtiössä työskentelyn jälkeen Pinetan tehtaanmyymälässä vierähti 12 vuotta ja nyt hän on ollut 13 vuotta Kello ja Kulta Jokisella kauppakeskus Plazassa.

Perheen perustamisen kynnys on Salossa matala

Päivi on mielissään sitä, että asuntojen hintataso Salossa on edullinen. Täällä on helppo perustaa perhe ja varaa hankkia perheelle tilava koti. Kun Salossa saa kodin edullisesti ja Helsingin hintoihin nähden elinkustannukset ovat edullisemmat, elämä sujuu mukavasti.

Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.

– Täällä ihmiset tervehtivät toisiaan ja periaatteessa me kaikki tunnemme toisemme. Kun nuoret alkoivat liikkua ulkona, saatoimme olla rauhallisin mielin, koska tiesimme missä porukoissa he liikkuivat.

Täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet, Salohallin vieressä voi esimerkiksi pelata jalkapalloa, ratsastaa ja pelata golfia, Päivi luettelee. Molemmat pojat ovat pelanneet koripalloa. Tällä hetkellä opiskelut tosin hieman rajoittavat nuorten miesten koripalloharrastusta.

Päivi ihastelee, että mikään ei ole ihanampaa kuin että saa kuivattaa pyykit ulkona. Ystävättären kanssa tulee käytyä kävelylenkeillä, mutta nyt huomiota vaatii cavalier-koiranpentu Ringon opettaminen. Ringon kanssa hän tekee lenkkejä kotia lähellä olevassa metsässä.
Päivillä on Salossa tuttuja ja ystäviä lapsuudesta asti ja nämä ovat hänelle kultaakin arvokkaampia. Meren läheisyys on Päiville tärkeää ja hänelle läheisiä paikkoja ovat muun muassa Vuohensaari, jossa hän käy kesäteatterissa. Hän käy ahkerasti myös muissa Salon teattereissa ja kertoo, että esitykset ovat korkeatasoisia, jolloin ei tarvitse lähteä merta edemmäs nähdäkseen hyviä esityksiä.

– Sitten kun on aika lähteä lomamatkalle, se on helppoa, kun Turkuun ja Helsinkiin kulku sujuu nopeasti. Voi lähteä näppärästi Turun satamasta risteilylle ja lennolle lähtiessä ei tarvitse yöpyä lentokenttähotellissa.

Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
– Täällä ihmiset tervehtivät toisiaan ja periaatteessa me kaikki tunnemme toisemme. Kun nuoret alkoivat liikkua ulkona, saatoimme olla rauhallisin mielin, koska tiesimme missä porukoissa he liikkuivat.

(1/2019)

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat