Hyppää sisältöön

Saara Rauvala ja Jussi Vänttinen tekevät Hertalle lapsuudenkotia lähes satavuotiaasta hirsitalosta

Oopperalaulajat Saara Rauvala ja Jussi Vänttinen ostivat syksyllä Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan talon, jota lähtevät remontoimaan perheen uudeksi kodiksi. Salosta Saara ja Jussi löysivät etsimänsä pikkukaupungin identiteetin ja alle vuoden ikäiselle Hertalle lapsuudenkodin.

Pikkukaupungin charmia

Saara on alun perin Salosta kotoisin, mutta on viettänyt viimeiset vuodet Ruotsissa, Tukholmassa ja Malmössä. Jussi taas muutti Saloon Helsingistä. Molemmat kaipasivat asumaan pienemmälle paikkakunnalle, jossa elämä olisi yhteisöllisempää.

–Taisi olla Jussin heitto muutosta Saloon, mutta idea oli minusta hyvä. Meillä on täällä kuitenkin myös tukiverkostoa, mikä helpotti päätöstä, Saara kertoo.

–En ole tosiaan katunut tai kaivannut takaisin pääkaupunkiseudulle, Jussi vahvistaa.

Laulajan työ vie ympäri maata, joten asuinpaikalla sinänsä ei ole väliä, kunhan liikenneyhteydet toimivat. Jussi onkin viime aikoina käyttänyt paljon julkisia kulkiessaan työssä ja harjoituksissa.

–Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä, hän muistuttaa.

Kulttuurikoti

Jussin ja Saaran uusi koti löytyi lopulta jopa hieman sattumalta asunnonvälityspalstoja selaillessa. Aikanaan kolmen asunnon kiinteistöksi rakennettu hirsitalo on sittemmin muutettu yhtenäiseksi ja kaipaa jo jonkin verran remonttia.

–Lämmitysjärjestelmä, ulkomaalaus, kylpyhuone, hirsienvaihtoa ja pintojen laittoa, Jussi ja Saara luettelevat.

–Lisäksi talossa on yläkerta, johon ei tässä vaiheessa kajota, he lisäävät.

Onneksi sekä itseltä että lähipiiristä löytyy remontointi- ja rakennusalan osaamista ja suurimman kaaoksen aikana perheen on mahdollista asua Saaran vanhemmilla. Joulu on tarkoitus viettää uudessa kodissa.

Saaralla on kertoa myös mielenkiintoinen yksityiskohta talon historiasta.

–Sain kuulla, että yhdessä näistä kolmesta alkuperäisestä asunnosta on kuulemma aikaisemminkin asunut oopperalaulaja, hän kertoo.

Todellinen kulttuurikoti siis.

Saara Rauvala on sopraano, joka näyttelee Teatteri Provinssin My Fair Lady – musikaalissa sekä valmistelee Barbarinan roolia Suomen Kansallisoopperan Figaron häihin.

Jussi Vänttinen on baritoni, joka on mm. voittanut Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 2019.

–Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä, Jussi muistuttaa.

Tutustu muuttajien tarinoihin

Sainion perhe muutti pääkaupunkiseudulta Saloon: ”Tuntuu kuin oltaisiin lomalla.” Luonto, lapsiystävällisyys ja arjen helppous saivat kuusihenkisen perheen vaihtamaan rivitalokodin Helsingissä omakotitaloon Salossa. ”Helsingissä matkoihin meni moninkertainen aika. Täällä vielä etäisyyksistä puhutaa kilometreinä, kun Helsingissä merkittävämpää on matkaan kuluva aika.”
Salon Märynummelle Naantalista muuttanut Anamaria rentoutuu keikkojen välillä omassa rauhassa. Luonnon lisäksi myös keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet painoivat vaakakupissa. "Näimme, kun Vappu Pimiä suositteli somessa Saloa ja selailimme hiukan tarkemmin. Sitten löysimme tämän talon ja se oli menoa."
Varsinais-Suomen Vuoden Kylään 2020 – Hajalaan muuttaneet Elina ja Leevi ovat tyytyväisiä. ”Täältä on sen verran hyvät liikenneyhteydet, että työmatka on vain kymmenen minuuttia pitempi kuin mitä se oli Turun sisäisessä liikenteessä”, Leevi huomauttaa.
Näin Savolaisesta tuli salolainen. "Kummallakaan ei ollut mitään siteitä Salon seudulle Akun työn lisäksi, joten meillä ei ollut mielessämme mitään tiettyä aluetta, Juuli-Maaria kertoo. –Sen verran tiesimme, että haluamme asua omakotitalossa ja mieluiten Salon länsipuolella lähellä moottoritietä".
Haussa oli sopiva paikka Etelä-Suomesta potentiaalisten asiakkaiden läheltä, rannikolta, jossa pääsee veneilemään ja sopivalla etäisyydellä lentokentästä. Kaupungissa emme halunneet asua, Simon linjaa. Näillä tiedoilla ja sopivalla hintatasolla Oikotiessä valinta osui Särkisalon Förbyhyn, josta löytyi erinomainen rantakiinteistö, jossa palvelut ja koulu olivat sopivan lähellä.
Mattiloiden oma etätyö on sujunut hyvin, ja he ovat työskennelleet korona-aikaan mökillä enemmän kuin kotonaan Helsingissä. Viihdymme toki kaupungissakin, mutta Salon ja Perniön palvelut riittävät meille mainiosti.
Oopperalaulajat Saara ja Jussi ostivat Salon Lukkarinmäestä yli satavuotiaan hirsitalon. ”Juna- ja bussiyhteydet Salosta pääkaupunkiseudulle toimivat erinomaisesti, eikä matka-aikaan mene paljoa enempää kuin pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä”
Nina Malin sai Salosta sujuvamman elämän. Ajatus Saloon muuttamisesta alkoi konkretisoitua koronavuoden aikana, kun etätyö toi ahaa-elämyksen, ettei Helsingissä asuminen olekaan työn kannalta välttämätöntä.
Se oikea löytyikin Salosta. Haapalat olivat etsimässä uutta asuntoa, kun talo Viitankruunussa hurmasi ensikohtaamisella. Ja niin Karoliinasta tuli paluumuuttaja. Myös aktiivinen asukasyhdistys on Haapaloille plussaa. Viitankruunussa asukkaat kehittävät aluetta aktiivisesti ja uudet tulokkaat otetaan vastaan lämpimästi. –Olemme ehtineet tutustumaan jo useampaan naapuriin.
Mia asui Helsingissä 45 vuoden ajan ennen kuin totesi kaipaavansa maaseudun rauhaa ja muutti Perniöön. Nyt hän asuu kahden kissansa kanssa pienessä satavuotiaassa torpassa lammen rannalla ja on tyytyväisempi kuin koskaan.
Sanni muutti maailmalta Suomusjärven rauhaan. "Suomusjärvellä on tilaa elää ja kokea, nähdä kauas. Mutta on myös aikaa kohtaamisille, uusille tuttavuuksille ja keskusteluille."
Päivi kehuu, miten hyvä Salossa on kasvattaa lapsia. Etäisyydet töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ovat lyhyet, eikä aika kulu ruuhkassa istuessa.
Unelmien perässä kulkenut Nina Sirén yhdisti kodin ja työn Mathildedalissa. "Salo on ihmisen kokoinen kaupunki. Keskustassa on kaupat ja täältä saa kaiken tarpeellisen."
Helsingistä takaisin kotiin muuttanut Niina. "Etätyön teko sujuu ja liikkeelle lähtö on helppoa, ihanteellinen sijainti Turkuun tai Helsinkiin työmatkalle suuntaaville."

Kaikki muuttajatarinat

Vaihda kallis elämä rikkaaseen – muuta Saloon!

Saloon.fi