Hyppää sisältöön

Työllisyyden kuntakokeilu

Salon kaupunki on mukana työllisyyden kuntakokeilussa. Kuntakokeilu käynnistyy 1.3.2021 ja päättyy 30.6.2023. Salon työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvat myös Koski Tl ja Marttila. Työllisyyden kuntakokeilussa osa työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistosta oman kotikuntansa työllisyyspalvelujen asiakkaiksi.

Kuntakokeilun asiakkaille tullaan ilmoittamaan asiakkuudesta henkilökohtaisesti. Kokeilun aikana työnhakija ilmoittautuu normaalisti TE-toimistoon, joka ohjaa kuntakokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi. Asiakkuus kestää koko kuntakokeilun ajan.

Olenko kuntakokeilun asiakas?

Kuntakokeilun asiakkaat voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Heihin kuuluvat kaikki kokeilualueella asuvat,

 • työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan
 • kaikki alle 30-vuotiaat riippumatta siitä, saavatko he työmarkkinatukea, työttömyyspäivärahan peruspäivärahaa vai ansiopäivärahaa
 • kaikki vieraskieliset ja maahanmuuttajat iästä ja työttömyyteensä liittyvästä etuudesta riippumatta.

Asiakkaana työllisyyden kuntakokeilussa

Avainasemassa on työnhakijoiden yksilöllinen palvelu. Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaana saat omavalmentajan, joka nopeuttaa ja helpottaa palvelupolkuasi. Omavalmentaja-mallin ytimenä on ajatus siitä, että asiakasta ohjaa sama ihminen, joka tuntee hänen tilanteensa. Palvelu toimii ”yhden luukun” –periaatteella, jolloin asiakkaan aikaa säästetään. Omavalmentaja kartoittaa asiakkaan osaamista, löytää vaihtoehtoja ja osaa ohjata asiakasta tarpeen mukaan muihin palveluihin.

Kuntakokeilussa panostetaan vahvaan alkuun. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas pyritään saamaan tehokkaasti eteenpäin. Ensin omavalmentajan kanssa henkilökohtaiseen keskusteluun, jossa hänelle selkeytyy vaihtoehdot, ja tästä eteenpäin työhön, koulutukseen tai sopivaan palveluun. Tavoitteena on aina mahdollisimman ripeä työllistyminen. Matka kohti työllistymistä saattaa sisältää kuitenkin useita eri askeleita, joilla parannetaan asiakkaan tilannetta.

Mitään kunnan palveluita ei poistu ja niihin voi edelleen hakeutua myös suoraan. Kunnan palvelut ovat myös saatavilla niille TE-toimiston asiakkaille, jotka eivät ole kuntakokeilun asiakkaita.

Kokeilu ei tuo asiakkaalle mitään lisävelvoitteita. Työttömän työnhakijan lakisääteiset velvoitteet ovat samat TE-toimiston ja kuntakokeilun asiakkaille.

Kuntakokeilu vastaa palveluistasi, mutta käytössäsi ovat
myös Oma asiointi -palvelu (mm. yhteydenottopyyntö ja muutoksista ilmoittaminen) ja valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut. Ne palvelevat sekä kuntakokeilun että TE-toimiston asiakkaita.

Miten ilmoittaudun työnhakijaksi ja siirryn kuntakokeilun asiakkaaksi?

Työnhaku alkaa ilmoittautumalla TE-toimistoon, olipa kyseessä kuntakokeilun tai TE-toimiston asiakas.

Jos kuulut kuntakokeilun kohderyhmään, TE-toimisto ohjaa sinut kuntakokeilun asiakkaaksi. Kaikille työllisyyden kuntakokeilun asiakasryhmiin kuuluville henkilöille tullaan ilmoittamaan asiakkuudesta henkilökohtaisesti.

Siirtyminen TE-toimistosta kuntakokeilun asiakkaaksi ei siis vaadi sinulta toimenpiteitä, vaan siirtyminen tapahtuu automaattisesti.

 • Huomioithan, että ei ole mahdollista asioida muiden kuntakokeilualueiden toimipisteissä.
 • Kuntakokeilun asiakkuus kestää koko kuntakokeilun ajan. Jos asiakas esimerkiksi pääsee koulutukseen tai työllistyy määräaikaisesti, hän työttömäksi jäätyään ohjautuu takaisin kuntakokeilun piiriin. Alkanut asiakkuus jatkuu kuntakokeilussa 30.6. 2023 saakka, vaikka asiakas ei enää kuuluisi mihinkään kuntakokeilulain määrittelemään kohderyhmään.

 

Entä jos en kuulu kuntakokeilun piiriin?

Jos et kuulu mihinkään työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään, asiointisi jatkuu TE-toimistossa kuten ennenkin. Kaikki kunnan palvelut ovat edelleen myös sinun käytettävissäsi ja TE-toimisto voi yhtä lailla ohjata sinut eteenpäin näihin palveluihin.

Tuleva työllisyyden kuntakokeilu on laajempi kuin aiemmat kuntakokeilut. Sen kohderyhmä on hyvin laajasti määritelty. Jos hyödyt kuntakokeilusta, todennäköisesti kuulut myös sen kohderyhmään.

Voinko halutessani valita pysyä TE-toimiston asiakkaana?

On poikkeustapauksia, jolloin voit valita jäädä TE-toimiston asiakkaaksi.

Kokeilualueisiin kuuluvista kunnista kaksikielisiä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kokkola ja Turku. Muut kokeilualueisiin kuuluvat kunnat ovat yksikielisiä. Kielilain 10§:n 1 momentin mukaisesti asiakkaalla on oikeus käyttää suomea tai ruotsia viranomaisasioissa. Mikäli palvelusi ovat siirtymässä yksikieliseen kokeilukuntaan, mutta haluat saada palvelua ruotsin kielellä, voit valita TE-toimiston asiakkaaksi jäämisen.

Kuntalainen voi jäädä TE-toimiston asiakkaaksi, jos työttömyys on lyhytaikaista ja sen päättymisajankohta on etukäteen tiedossa. Esimerkiksi jos hänet lomautetaan lyhyeksi ajaksi, jonka jälkeen työt jatkuvat. Tai jos työttömyys päättyy lyhyen ajan sisällä äitiys- tai vanhempainlomaan, varusmiespalveluksen alkamiseen tai muuhun vastaavaan syyhyn.

Mitä tapahtuu, jos muutan kokeilun aikana toiseen kuntaan?

Työllisyyden kuntakokeilussa on mukana useita kuntia. Jos muutat kuntaan, joka ei ole mukana työllisyyden kuntakokeilussa, asiakkuutesi siirtyy takaisin TE-toimistolle. Muussa tapauksessa siirryt uuden kotikuntasi kokeilun asiakkaaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kaikki työllisyyden kuntakokeiluun osallistuvat kunnat.

Koottuja tietoja kuntakokeilusta

Ajankohtaista

Tiedotteet
Salon työllisyyden kuntakokeilun toimenpiteet etenevät aikataulussa – kuntakokeilun alkamiseen vajaat kaksi viikkoa
17.2.2021
Työllisyyden kuntakokeilu otti harppauksen suunnitteluvaiheesta täytäntöönpanoon, kun Salon kaupunginhallitus hyväksyi 8.2.2021 kokouksessaan Varsinais-Suomen TE-toimistosta siirtyvät työntekijät kaupungin työnjohdon alle. Samassa kokouksessa käsiteltiin myös kuntakokeiluun liittyviä yhteistyösopimuksia Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen TE-toimiston, KEHA-keskuksen, Salon kaupungin, Marttilan ja Koski Tl. kuntien kanssa. Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi siirtyvät kaikki työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, jotka […]
Tiedotteet
Salon kaupungin valmistautuminen työllisyyden kuntakokeiluun on hyvässä vauhdissa
20.1.2021
Salon kaupungin työllisyyspalvelut valmistautuu 1.3.2021 alkavaan työllisyyden kuntakokeiluun mm. asiakaspalvelutiloja laajentamalla. Sekä Walttiin Salorankadulle että Voimalaan Vilhonkadulle on rakennettu lisätiloja, jotta kuntakokeilun asiakkaita voidaan palvella asianmukaisissa tiloissa. Voimalan osalta laajennetaan Hilkansalin aulaan, jonne sijoittuu maaliskuusta alkaen arkisin joka päivä avoinna oleva kuntakokeilun päivystyspiste. Salon kaupunki on rekrytoinut kuusi omavalmentajaa sekä sosiaalityöntekijän kuntakokeilun asiakastyöhön. Työntekijät ovat […]

Työllisyyden kuntakokeilun yhteystiedot

Jättämällä yhteydenottopyynnön Oma asiointi -palvelussa, saat soiton kuntakokeilun omavalmentajaltasi
viiden arkipäivän sisällä.

Puhelinpalvelu

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut palvelevat ma – pe klo 9 – 16.15
Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu:

 • suomeksi 029 502 5500
 • på svenska 029 502 5510
 • in English 029 502 0713
 • на русском языке 029 502 0715

Työttömyysturvaneuvonta 029 502 0701

Koulutusneuvonta 029 502 0702

Uraohjaus (uraohjauksen psykologi) 029 502 0720. Uraohjaus palvelee ma – to klo 12 – 16

Salon kuntakokeilun puhelinnumero 02 778 8000 palvelee ma – pe klo 9 – 15
(Numero on käytössä 1.3.2021 alkaen.)

Sähköposti

Lähetä sähköpostia Salon kuntakokeilulle osoitteeseen kuntakokeilu@salo.fi
(Sähköposti on käytössä 1.3.2021 alkaen.)

Asiointipisteet 1.3.2021 alkaen

  • Voimala – Työllisyyden kuntakokeilun päivystys arkisin klo 12 – 15 (15.3. alkaen klo 10 – 15)
   Vilhonkatu 2, 24100 Salo
  • Ohjaamo – alle 30-vuotiaille päivystys arkisin klo 12 – 15
   Vilhonkatu 2, 24100 Salo
  • Waltti – asiointi ajanvarauksella
   Salorankatu 5–7, 24240 Salo
  • Marttilan ja Koski TL
   Työllisyyden kuntakokeilun palvelut tarjotaan lähipalveluina kunnanvirastoissa.