Hyppää sisältöön

Lomituspalvelut

Kenelle lomituspalveluja

Maatalouslomituspalveluja voivat käyttää pakollisesti MYEL-vakuutetut maatalousyrittäjät, joilla on kotieläimiä ja kotieläintuotanto on maatilatalouden tuloverolain mukaan verotettua. Maatalousyrittäjän tulee osallistua itse säännöllisesti omalla tehtäväosuudellaan kotieläinten hoitotöihin, jotta hän voi saada lomituspalveluja.

Lomitusinfon 8.6.2021 tallenne

Lomituspalveluetuudet

Lomituspalveluina maatalousyrittäjällä on mahdollisuus saada vuosilomaa ja sijaisapua maatalousyrittäjien lomituspalvelulain mukaisesti. Lisäksi vuosilomaan oikeutetulla maatalousyrittäjällä on mahdollisuus saada maksullista lomituspalvelua. Vuosiloma on tarkoitettu päätoimisille kotieläintalouden harjoittajille. Sijaisapua myönnetään, kun maatalousyrityksen töistä säännöllisesti huolehtinut yrittäjä ei tilapäisesti pysty huolehtimaan tilan päivittäisistä kotieläinten hoitotöistä. Sijaisapua voi saada myös sivutoiminen maatalousyrittäjä, joka harjoittaa kotieläintuotantoa. Vuosiloma on maksutonta, sijaisavusta peritään maksu. Vuosilomaan oikeutetut yrittäjät voivat saada max. 120 h tuettua maksullista lomitusta vuodessa, tämän edellytys kuitenkin on, että halukkuus sen mahdolliseen käyttöön on ilmoitettu vuosilomahakemuksella. Lisäksi maatalousyrittäjä voi ostaa täysin maksullista lomitusta.

Sijaisapupyynnön lähettäminen

Lomituspalvelulaki edellyttää sijaisavun hakemista kirjallisena ennen työn aloittamista. Pyyntö tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen lomitus@salo.fi. Tämän lisäksi lomatoimistolle on toimitettava välittömästi kirjallisena Melan sivuilta löytyvä sijaisapuhakemus täytettynä. Melan sivuilta löytyy tarkemmat ohjeet.

Maatalouslomituksen järjestäminen

Paikallisyksikön kautta maatalousyrittäjä voi saada maatalouslomittajan tekemään lomituspalveluihin kuuluvat työt tilalla. Maatalousyrittäjä voi tilakohtaisesti valita, käyttääkö hän kunnallista lomituspalvelua vai järjestääkö lomitukset itse. Valinnan vaihdoksesta on ilmoitettava kirjallisesti lomitusvuotta edeltävän vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Kesken lomitusvuoden vaihto ei ole mahdollista. Itse järjestetystä lomituksesta kunta maksaa lomituspalveluyrittäjälle korvauksen.

Lomitusta hoitavat paikallisyksiköt.

Lomituspalvelut Salossa

Lomituspalvelut ovat lakisääteistä toimintaa, jota Suomessa hoidetaan 41 paikallisyksikön voimin. Salon paikallisyksikkö palvelee Varsinais-Suomessa salolaisten lisäksi Turun, Paimion, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Paraisten, Marttilan, Kosken Tl sekä Sauvon maatalousyrittäjiä. Läntisellä Uudellamaalla palvelujemme piirissä ovat Raasepori, Hanko, Inkoo, Kirkkonummi, Lohja sekä Siuntio. Tiloja on tällä hetkellä 307, joilla on yhteensä 445 lomitettavaa yrittäjää. Palveluksessamme on n. 45 lomittajaa ja hallinnossa työskentelee 4,2 hlöä; vastuuhenkilön lisäksi 3 lomituspalveluohjaajaa sekä lomituspalvelusihteeri.

Yrittäjän tulee hakea vuosilomaoikeutta vuosittain lomahallinnon määräämään ajankohtaan mennessä. Hakemuksen voi normaalisti jättää myös sähköisesti osoitteessa www.lomitus.fi. Tilatietolomake on kuitenkin toimitettava paperisena paikallisyksikölle. Uuden yrittäjän on varminta ottaa yhteyttä suoraan paikallisyksikköön lomituspalveluihin liittyvissä asioissa. Varmimmin tavoitat osoitteesta lomitus@salo.fi.

Kaikki tarvittavat lomakkeet löytyvät Melan sivuilta.

Salon lomituspalvelut löytyy myös Facebookissa, jonne päivitämme tietoja mm. ohjelman käyttökatkoista.

Mela: Lomitusesitteet