TE2024-uudistus
Salon kaupunki, Someron kaupunki, Kosken Tl kunta ja Marttilan kunta muodostavat 1.1.2025 alkaen yhteisen työllisyysalueen. Salon kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana. Tämä tarkoittaa sitä, että Salon kaupunki vastaa palveluiden tuottamisesta sekä ottaa vastaan liikkeenluovutuksessa valtiolta siirtyvät työntekijät. Salossa kaupunginvaltuusto hyväksyi yhteisen työllisyysalueen muodostamisen 23.10.2023 kokouksessaan – linkki päätökseen.
TE-uudistuksen rinnalla valmistellaan kotoutumislain kokonaisuudistusta (KOTO24).
Miten sinun tulee toimia?
- Asiakkuutesi siirtyminen Salon työllisyysalueelle ei edellytä sinulta itseltäsi mitään toimenpiteitä. Asiakastietosi siirtyvät automaattisesti.
- Sinun ei tarvitse uudelleen käynnistää työnhakuasi asiakkuuden siirron vuoksi.
- Siirto Salon työllisyysalueen asiakkaaksi ei vaikuta työttömyysetuuteesi.
- Siirto ei vaikuta tehtäviin tai palveluihin, joista kanssasi on jo sovittu. Huomioithan, että vastuutyöntekijäsi ja yhteystiedot saattavat muuttua.
- Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla.
Asiointiohjeet henkilöasiakkaille Salon työllisyysalueella alkuvuonna 2025
- Työmarkkinatori -sivusto on ensisijainen palvelukanava. Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa ilmoittaudutaan työnhakijaksi sekä ilmoitetaan työnhakuun liittyvistä muutoksista.
- Työnhakukeskusteluiden järjestämiseen voi alkuvuodesta tulla viiveitä uudistuksen vuoksi. Ei hätää, me otamme sinuun yhteyttä!
- Mikäli asiasi on akuutti, sinun kannattaa lähettää yhteydenottopyyntö Työmarkkinatori -sivuston Asiointi-palvelun kautta.
Newsletter for personal customers (pdf). (183,89 Kt)
Salon työllisyysalueen päätoimipaikka, päivystysajat sekä yhteystiedot alkuvuonna 2025
- Osoite: Torikatu 4, 24100 Salo (sisäänkäynti takapihalta).
- Asiointipisteen päivystysajat: Arkisin klo 9-12, poikkeuksena 2.1.2025 klo 13-15 ja 17.1.2025 suljettu.
- Valtakunnalliset neuvontapalvelut henkilöasiakkaille:
Sähköisen asioinnin neuvonta 029 502 5505 (su, ru, en, ve) ma – pe klo 9-15.
Työttömyysturvaneuvonta 029 502 0701 (su, ru, en, ve) ma – pe klo 9-15. - Salon työllisyysalueen palveluneuvonta 02 778 8000 ma – pe klo 9-12 ja 13-15.
- Sähköposti: tyollisyys@salo.fi
Salon työllisyysalueen asiointipisteet
Alkuvuoden jälkeen palvelua saa ajanvarauksella myös seuraavista Salon työllisyysalueen palvelupisteistä:
- Waltti, Salorankatu 5-7, 24240 Salo. Asiointipisteen palvelu on suunnattu monialaisten palveluiden työnhakijoille.
- Salon kaupungintalo, Tehdaskatu 2, 1. krs., 24100 Salo. Asiointipisteen palvelu on suunnattu maahanmuuttajille.
- Someron palvelupiste, Joensuuntie 13, 31400 Somero. Somerolaisten työnhakijoiden lähipalvelupiste.
- Marttilan palvelupiste, kunnanvirasto, Härkätie 773, 21490 Marttila. Marttilalaisten työnhakijoiden lähipalvelupiste.
- Kosken Tl kunnan palvelupiste, kunnanvirasto, Härkätie 5, 31500 Koski Tl. Kosken Tl kunnan työnhakijoiden lähipalvelupiste.
Voimala (Vilhonkatu 2, 24100 Salo) palvelee kaikkia työllisyysalueen asiakkaita työ- ja koulutushauissa sekä sähköisessä asioinnissa. Voimala on avoinna arkisin klo 9-15.
Asiointiohjeet työnantaja- ja yritysasiakkaille 1.1.2025 alkaen
Asiakastiedot siirtyvät automaattisesti. Käynnissä olevat toimenpiteet, sekä jo sovitut tehtävät jatkuvat automaattisesti.
Palvelut työantajille ja yrityksille
- Työvoiman rekrytointiin liittyvät palvelut; Esimerkiksi työpaikkailmoitusten julkaisussa avustaminen, ehdokasesittelyt, palkkatuki ja rekrytointikoulutukset.
- Alkavan yrittäjän neuvonta ja starttiraha.
- Olemassa olevan henkilökunnan osaamisen kehittäminen mm. yhteishankintakoulutuksella.
- Muutosturvapalvelut henkilöstön vähentämistilanteessa.
- Työolosuhteiden järjestelytuki.
- EURES ja kansainvälinen rekrytointi.
- Rekrytointitapahtumat ja infot.
- Työkokeilumahdollisuuksien tarjoaminen.
Asiointikanavat 1.1.2025 alkaen
- Työmarkkinatori säilyy jatkossakin keskeisenä verkkopalveluna, jonka kautta haetaan työntekijöitä ja jonne voi jättää työpaikkailmoituksen.
- Kirjautuneena Työnantajan Oma asiointi-palveluun voit hakea tukia mm. palkkatukea tai starttirahaa sekä jättää myönnettyjen tukien maksatushakemukset.
- Salon työllisyysalueen päätoimipaikassa osoitteessa Torikatu 4, 24100 Salo (sisäänkäynti takapihalta) saat palvelua päivystysaikoina arkisin klo 9-12 (poikkeuksena 2.1.2025 klo 13-15 ja 17.1.2025 suljettu), sekä ajanvarauksella ottamalla yhteyttä Salon työllisyysalueen työnantajapalveluihin tyonantajapalvelut@salo.fi tai soittamalla palveluneuvonnan numeroon 02 778 2055 ma – pe klo 9-12 ja 13-15
- Yrittäjiä ja työnantajia palvelee valtakunnallinen Yritys-Suomi-neuvonta 029 502 0500. Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-15.
Työnantajapalvelumme toimivat läheisessä yhteistyössä Yrityssalo Oy:n, kuntien elinkeinopalveluiden ja Salon seudun ammattiopiston kanssa. Ota yhteys meihin tai kumppaneihimme, kun etsit kasvua, koulutusta työntekijöillesi tai työlle tekijää. Löydämme yhdessä ratkaisun yrityksesi tarpeeseen!
Maksatukseen liittyvät asiat
Sähköposti: maksatukset@salo.fi
Lomakkeet
Lomakkeet henkilöasiakkaille, työnantaja- ja yritysasiakkaille, sekä koulutusorganisaatioille
TE2024-uudistuksen taustaa
Uudistus on tärkeä osa hallituksen työllisyystoimien kokonaisuutta. Sen tavoitteena on järjestää työllisyyspalvelut siten, että ne tukevat mahdollisimman tehokkaasti kuntien ja alueiden elinvoimaa ja kilpailukykyä, lisäävät työllistymistä ja hyödyntävät kuntaekosysteemin monia mahdollisuuksia: työllistyminen tehostuu, kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla.
TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita – niin työnhakijoita kuin työnantajiakin. Kunnilla ja alueilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin räätälöityjä palveluja, jolloin pystytään huomioimaan paikalliset tilanteet niin työttömyyden hoidossa kuin työvoimapulan ratkaisemisessakin.
Eduskunta hyväksyi lakiesityksen TE-palvelujen uudistuksesta 1.3.2023.
Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta sekä ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025.
Suomeen tulee yhteensä 45 työllisyysaluetta tai kuntaa, jotka vastaavat 1.1.2025 lähtien työvoimapalvelujen järjestämisestä.
Lisätietoja kotoutumislain kokonaisuudistuksesta (KOTO24)
Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken.
Kotoutumislaki uudistetaan vastaamaan eduskunnan edellytyksiä kotoutumisen edistämisestä. Kotoutumislain kokonaisuudistus on kytköksissä TE-palveluiden uudistukseen.
TE-palveluiden uudistamisen yhteydessä vastuu TE-palveluiden asiakkaina olevien kotoutuja-asiakkaiden kotoutumisen edistämisestä siirtyy kunnalle. Uuden kotoutumislain mukaan kuntien on tarjottava kotoutumispalveluita myös muille kuin työnhakijoille. Myös työvoimapalveluina järjestettävien kotoutumispalveluiden, kuten kotoutumiskoulutuksen, järjestämisvastuu siirtyy kunnalle.