Työllisyyden kuntakokeilu
Salon kaupunki, Koski Tl ja Marttila ovat mukana työllisyyden kuntakokeilussa vuosina 2021 – 2024. Työllisyyden kuntakokeilussa osa työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistosta oman kotikuntansa työllisyyspalvelujen asiakkaiksi.
Loppuvuoden poikkeavat aukioloajat
Voimalan kahvila suljettu 22.11., 2.12., 20.12.-6.1.
Voimalan palvelupiste suljettu 30.12.-31.12.
Kuntakokeilun päivystys suljettu 30.-31.12.2024
Kotoutumispalveluiden päivystys on suljettu 23.12.2024 ja 30.12.2024.
13.12.2024 Ohjaamo -päivystys peruttu, Ohjaamo on suljettuna 30.12.-31.12.
Työllisyyspalveluiden kaikki toimipisteet ovat suljettuna 17.1.
Olenko kuntakokeilun asiakas?
Salon kuntakokeilun asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka
- eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
- ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.
Asiakkaana työllisyyden kuntakokeilussa
Avainasemassa on työnhakijoiden yksilöllinen palvelu. Salon kuntakokeilun asiakkaana saat omavalmentajan, joka nopeuttaa ja helpottaa palvelupolkuasi. Omavalmentaja-mallin ytimenä on ajatus siitä, että asiakasta ohjaa sama ihminen, joka tuntee hänen tilanteensa. Omavalmentaja kartoittaa asiakkaan osaamista, löytää vaihtoehtoja ja osaa ohjata asiakasta tarpeen mukaan muihin palveluihin. Asiakkuuden alkaessa omavalmentaja antaa sinulle omat yhteystietonsa.
Kuntakokeilu vastaa palveluistasi, mutta käytössäsi ovat
myös Oma asiointi -palvelu (mm. yhteydenottopyyntö ja muutoksista ilmoittaminen) ja valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut.
Palvelut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille
Jos kiinnostut palvelusta, jätä yhteydenottopyyntö Oma asioinnissa. Se ohjautuu kuntakokeilun omavalmentajallesi. Palvelusta tulee sopia työllistymissuunnitelmassa ennen sen aloittamista. Kuvaukset kaikille kunnille yhteisistä työllisyyspalveluista löydät edelleen TE-palveluiden sivuilta, vaikka niihin osallistumisesta sinun kanssasi sopii kuntakokeilu.
Palveluita ovat muun muassa:
-
- palkkatuki
- ammatinvalinta- ja uraohjaus (psykologipalvelut)
- työnhakuvalmennus, uravalmennus, työhönvalmennus
- kuntouttava työtoiminta
- työkokeilu
- omaehtoinen opiskelu
- työvoimakoulutukset (Työvoimakoulutusten haastatteluista ja valinnoista vastaa edelleen alueen TE-toimisto).
Asiakkaan muistilista
- Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Oma asioinnissa tai olemalla suoraan yhteydessä omavalmentajaasi.
- Muista tehdä suunnitelmassasi sovitut tehtävät ja merkitä ne tehdyiksi Oma asioinnissa.
- Toimita lomakkeet (esimerkiksi työkokeilulomakkeet) kuntakokeiluun hyvissä ajoin ennen palvelut aloittamista, mieluiten noin 10 arkipäivää aiemmin.
Miten ilmoittaudun työnhakijaksi ja siirryn kuntakokeilun asiakkaaksi?
Jos kuulut Salon kuntakokeilun kohderyhmään, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Kokeilun asiakkaaksi siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä sinun tarvitse olla yhteydessä kotikuntaasi tai TE-toimistoon erikseen sen vuoksi.
Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu TE-toimistoon. Käytössä on sähköinen Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi. Asiakkuus kestää koko kuntakokeilun ajan. Jos asiakas esimerkiksi työllistyy määräaikaisesti ja palaa takaisin työnhakijaksi, hän ohjautuu edelleen kokeilun asiakkaaksi.
Lisätietoa asiakaspalvelumallista sekä työnhakuun liittyviä linkkejä ja lomakkeita
Asiakaspalvelumalli
Hyödyllisiä linkkejä
Kuntakokeilun lomakkeet
Hyödyllisiä sivustoja Suomeen tulleelle/ kotoutujalle
Kuntakokeilun esite
Entä jos en kuulu kuntakokeilun piiriin?
Jos et kuulu mihinkään työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään, asiointisi jatkuu TE-toimistossa kuten ennenkin. Kaikki kunnan palvelut ovat edelleen myös sinun käytettävissäsi ja TE-toimisto voi yhtä lailla ohjata sinut eteenpäin näihin palveluihin.
Tuleva työllisyyden kuntakokeilu on laajempi kuin aiemmat kuntakokeilut. Sen kohderyhmä on hyvin laajasti määritelty. Jos hyödyt kuntakokeilusta, todennäköisesti kuulut myös sen kohderyhmään.
Voinko halutessani valita pysyä TE-toimiston asiakkaana?
On poikkeustapauksia, jolloin voit valita jäädä TE-toimiston asiakkaaksi.
Kokeilualueisiin kuuluvista kunnista kaksikielisiä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kokkola ja Turku. Muut kokeilualueisiin kuuluvat kunnat ovat yksikielisiä. Kielilain 10§:n 1 momentin mukaisesti asiakkaalla on oikeus käyttää suomea tai ruotsia viranomaisasioissa. Mikäli palvelusi ovat siirtymässä yksikieliseen kokeilukuntaan, mutta haluat saada palvelua ruotsin kielellä, voit valita TE-toimiston asiakkaaksi jäämisen.
Kuntalainen voi jäädä TE-toimiston asiakkaaksi, jos työttömyys on lyhytaikaista ja sen päättymisajankohta on etukäteen tiedossa. Esimerkiksi jos hänet lomautetaan lyhyeksi ajaksi, jonka jälkeen työt jatkuvat. Tai jos työttömyys päättyy lyhyen ajan sisällä äitiys- tai vanhempainlomaan, varusmiespalveluksen alkamiseen tai muuhun vastaavaan syyhyn.
Mitä tapahtuu, jos muutan kokeilun aikana toiseen kuntaan?
Työllisyyden kuntakokeilussa on mukana useita kuntia. Jos muutat kuntaan, joka ei ole mukana työllisyyden kuntakokeilussa, asiakkuutesi siirtyy takaisin TE-toimistolle. Muussa tapauksessa siirryt uuden kotikuntasi kokeilun asiakkaaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kaikki työllisyyden kuntakokeiluun osallistuvat kunnat.