Hyppää sisältöön

Uratarinat

Saana Kallioniemi, päiväkodin johtaja
Varhaiskasvatus, Tupuri-Anjalan päiväkoti

Saana Kallioniemi, Tupuri-Anjala päiväkodin johtaja.

Mukava tutustua Saana – kerro hieman itsestäsi.
Moikka! Olen kohta 36-vuotias paljasjalkainen salolainen ja kolmen 2-12 -vuotiaan lapsen äiti. Arkipäiväni täyttyvätkin iltaisin työpäivän jälkeen leikeistä ja lasten harrastusrumbasta. Elän ilmeisesti niitä kuuluisia ruuhkavuosia tällä hetkellä.

Mikä on koulutustaustasi?
– Valmistuin vuonna 2009 lastentarhanopettajaksi eli koulutukseltani olen kasvatustieteiden kandidaatti. Osaamistani olen kehittänyt työni ohessa työnantajani mahdollistamilla lähiesimiestyön ammattitutkinnolla sekä johtamisen ja yritystoiminnan ammattitutkinnolla, joka valmistunee kevään 2023 aikana.

Kuinka päädyit Salon kaupungille töihin?
– Muutin ylioppilaskirjoitusteni jälkeen Raumalle vuonna 2006 saatuani opiskelupaikan Rauman opettajankoulutuslaitokselta. Opiskeluvuosinani tein töitä kotikaupungissani muutamana kesänä, muun muassa erityisavustajana sekä varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksissa. Valmistuttuani vuonna 2009 olisin päässyt heti Saloon töihin, mutta jäin vielä muutamaksi vuodeksi Raumalle asumaan ja tekemään töitä mieheni opiskeluiden ajaksi. Kesällä 2012 muutimme takaisin Saloon ja sain vakituisen varhaiskasvatuksen opettajan paikan silloisesta Piritan päiväkodista. Varhaiskasvatuksen opettajana olen siis toiminut Salon kaupungilla kymmenen vuoden ajan ja nyt viimeisimmän vanhempainvapaani jälkeen aloitin 1.8.2022 Tupuri-Anjalan päiväkodin johtajana.

Millainen on tavanomainen työpäiväsi?
– Tavanomainen työpäiväni alkaa yleensä sillä, että käyn tervehtimässä lapsia ja henkilökuntaa ryhmissä ja kyselemässä kuulumisia. Työhuoneessani avaan sähköpostin ja tarkastan saapuneet viestit sekä kalenterista päivän palaverit ja mahdolliset koulutukset. Tarvittaessa hankin sijaisia ryhmiin tai järjestelen paikalla olevien työntekijöiden sijoituspaikat. Välillä jalkaudun myös itse ryhmiin auttamaan. Päiväni koostuu yleisesti siis hyvin pitkälti arjen sujuvuuden takaamisesta sekä hallinnollisista töistä, sekä henkilöstön kanssa käydyistä keskusteluista ja palavereista.

Mitä osaamista työssäsi tarvitaan?
– Työssäni tarvitaan ehdottomasti hyviä vuorovaikutustaitoja, nopeaa reagointikykyä muuttuviin tilanteisiin sekä kokonaiskuvan hahmottamista ja hallitsemista. Myös tietoteknilliset taidot ovat tärkeitä osata, sillä työhöni sisältyy paljon erilaisten ohjelmistojen käyttöä. Varsinkin uutena johtajana uudessa työtehtävässäni olen kokenut erittäin tärkeäksi sen, että osaa myös pyytää tarvittaessa apua kollegoilta.

Mikä työssäsi on parasta?
– Työyhteisö, varhaiskasvatuksessa olevat lapset ja kollegat sekä se, että omalta osaltani pystyn vaikuttamaan varhaiskasvatusta koskeviin asioihin omassa yksikössäni ja kaupungissamme.

Mikä työssäsi on haastavinta?
– Nopeasti muuttuvat ja äkillisesti ilmenevät tilanteet esimerkiksi henkilökunnan poissaolot, jolloin töitä joutuu tekemään satunnaisesti myös varsinaisen työajan ulkopuolella. Haasteita lisää myös työyksikköni fyysisesti kaksi erillään olevaa rakennusta, joissa kummassakin on kolme lapsiryhmää, jolloin ajoittain mielessä on tunne, että pitäisi ja haluaisi olla kummassakin talossa samaan aikaan, sekä iänikuinen kiire vaivaa myös ajoittain.

Parasta työpaikassani on?
– Parasta työpaikassani on ehdottomasti ihmiset, niin aikuiset kuin lapsetkin ja se miten välittömän ja iloisen vastaanoton halausten kera saa lapsilta aina kun saapuu ryhmätilaan. Työyhteisön onnistumiset ja positiivinen palaute antavat voimaa ja hyvää mieltä arjen työhön!