Hyppää sisältöön

Sähkökatkokset

Täksi talveksi Suomeen, kuten muuallekin Eurooppaan, on ennakoitu energiapulaa. Tästä syystä sekä organisaatioiden että yksityistalouksien on hyvä varautua sähkön sääntelyyn energian säästämiseksi.

Tämän hetken tietojen mukaan kuluvan talven aikana saatetaan turvautua ennalta ilmoitettuihin sähkökatkoksiin, jotka olisivat kestoltaan noin kaksi tuntia, ja jotka kiertäisivät alueittain.

Sähkökatkosten ajankohdat tai alueet eivät ole kaupungin päätettävissä. Ajankohtiin vaikuttavat muun muassa sähkönkulutuspiikit, jotka sijoittuvat yleensä aamun tunteihin (noin klo 7-9) ja illansuuhun (noin klo 16-19). Sähkökatkosalueisiin puolestaan vaikuttavat muun muassa yhteiskuntakriittisten toimintojen sijainti.

Ennalta ilmoitetut sähkökatkokset ovat kuitenkin viimekätinen keino välttää energiapulaa, kun muut keinot, kuten yleinen kulutuksen vähentäminen ei riitä.

Salon kaupunki on pitkään kiinnittänyt huomiota energian kulutuksen vähentämiseen ja on osallisena kuntien energiatehokkuussopimuksessa (KETS), jonka tavoite on sopimuskaudella 2017-2025 vähentää energiankulutusta 7,5%. Tämän lisäksi Salon kaupungilla on ollut useita talouden tasapainotusohjelmia, joissa on kiinnitetty huomiota energian kulutukseen.

Kaupunki on varautunut kiertäviin sähkökatkoksiin sisäisellä ohjeistuksella ja harjoittelemalla sekä päivittämällä yleisiä varautumisohjeita. Kaupunki kehottaa myös kaikkia kotitalouksia varautumaan tilanteeseen. Sähkökatkoksia ja muita poikkeustilanteita varten kodeissa olisi hyvä olla kolmen vuorokauden kotivara eli vettä, lääkkeitä ja ruokaa sekä valaisimia ja paristoradio.

Lähtökohtana on, että sähkökatkosten aikana kaupungin toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti ja turvallisesti.

Vedenjakelu

Lyhyillä alueellisilla sähkökatkoksilla ei ole merkittävää vaikutusta vedenjakeluun.

Sähkökatkoksen aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen lämmintä vettä laskiessa, sillä veden lämpötila voi vaihdella merkittävästi ja se voi olla polttavan kuumaa.

Vaikka jätevesi kulkee pääosin normaalisti, vessan vetämistä, suihkussa käyntiä sekä astian- ja pyykinpesukoneen käyttöä on vältettävä.

Lämmönjakelu

Lyhyiden sähkökatkosten aikana kiinteistöt eivät ehdi viiletä merkittävästi.

Liikenne

Sähkökatkosten aikana polttoainejakelu ei toimi.

Katuvalot, muu ulkovalaistus ja liikennevalot eivät toimi, joten liikenteessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja pimeällä liikuttaessa muistettava heijastimet ja taskulamput.

Joukkoliikenne, palveluliikenne ja koulukuljetukset toimivat sähkökatkosten aikana, mutta esimerkiksi aikataulumuutokset ovat mahdollisia ja matkalippujen ostossa saattaa olla ongelmia.

Palvelut

Kaupungintalo ja Halikon virastotalo on suljettu sähkökatkosten aikana.

Kaupungin palvelunumerot sekä sähköiset asiointikanavat eivät välttämättä toimi sähkökatkosten aikana.

Koulut, oppilaitokset ja päiväkodit toimivat sähkökatkosten aikana, mutta esimerkiksi ruokailuun saattaa tulla muutoksia.

Kriittiset sosiaali- ja terveyspalvelut, kuten ympärivuorokautinen hoito ja sairaalapalvelut, toimivat myös sähkökatkosten aikana. Vastaanottopalveluja saatetaan joutua sulkemaan. Kotikäytössä olevien terveydenhuollon apuvälineiden akut on hyvä ladata ennen ennalta ilmoitettua sähkökatkosta.

Kansalaisopisto, kirjastot, museot, musiikkiopisto, sisäliikuntapaikat uimahalli mukaan lukien, nuorisotilat sekä nuorten keskus Steissi suljetaan ennalta ilmoitettujen sähkökatkosten ajaksi.

Ulkoliikuntapaikkojen, kuten luistelukenttien ja latujen, valaistus sammuu sähkökatkoksen aikana eli niiden käyttö on omalla vastuulla.

Tiedotus

Kaupunki tiedottaa ennalta ilmoitetuista sähkökatkoksista sekä niiden vaikutuksista omissa viestintäkanavissaan eli kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Salo.fi-sivuston etusivulta löytyy linkki varautumissivuille.

Myös sähkönjakeluyhtiö Caruna tiedottaa sähkökatkoksista omia asiakkaitaan suoraan sekä yleisesti omissa kanavissaan.

Jos sähkökatkos pitenee ja kaupungin sähköisiä viestintäkanavia ei ole mahdollista käyttää, kaupunki tiedottaa toimenpiteistään, kuten esimerkiksi vedenjakelupisteistä, paikallisessa ja alueellisessa mediassa, omien toimipisteidensä ovilla, julkisten tilojen ilmoitustauluilla ja tilanteen pitkittyessä myös kotitalouksiin jaettavilla tiedotteilla.

Tietoa sähköpulasta

Kantaverkkoyhtiö Fingrid

Sähkönjakeluyhtiö Caruna

Työ- ja elinkeinoministeriö

Miten säästän sähköä?

Motivan Astetta alemmas -kampanja

Miten varaudun sähkökatkokseen ja miten toimin sähkökatkoksen aikana?

Sähkönjakeluyhtiö Carunan ohjeet

Kotitalouksien 72 tunnin varautuminen

Puolustusministeriön julkaisu: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin