Ruokailu kouluissa


Kouluruokailun tavoitteena on tukea ja edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja terveyttä. Monipuolinen ateria ylläpitää vireystasoa koulupäivän aikana ja ohjaa terveyttää edistäviin ruokatottumuksiin.


Kouluruokailu ja ruokalistan kehittäminen

Koululounas on suunniteltu monipuoliseksi, vaihtelevaksi ja ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi kokonaisuudeksi. Koulujen ruokalista on kahdeksan viikon kiertävä lista, jossa huomioidaan juhlapyhät ja erilaisia teemoja mahdollisuuksien mukaan. Lounaalla tarjotaan lämmin pääruoka lisäkkeineen, ruokajuomana rasvaton maito tai piimä ja vesi, pehmeää leipää, näkkileipää, luomuvarrasleipää ja ravintorasvaa. On tärkeää syödä aterian kaikki osat, jotta kolmasosa päivän energiansaannista tulisi turvattua.

Erityisruokavaliot, joihin on lääketieteelliset tai eettiset syyt, huomioidaan kouluruokailussa. Oppilaiden tulee toimittaa tiedot erityisruokavaliosta koulun terveydenhoitajalle. Erityisruokavaliota noudattavien on ilmoitettava poissaoloistaan koulun keittiöön.

Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto-ovovegetaarista ruokaa, joka sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi kananmunaa ja maitovalmisteita. Yläkouluissa ja lukioissa kasvisruoka on päivittäin vapaasti tarjolla, ja syksystä 2017 alakouluissa kokeiluluontoisesti. "Rapupalvelualueilla" valmistavat koulukeittiöt ovat myös järjestäneet asiakkaiden mieliruokateemapäiviä ja kouluruokadiplomeja on suoritettu kolme: Kuusjoen koulussa, Salon Pajulan koulussa ja Perniön kirkonkylän koulussa.

Linkkejä:

Koululaisten ravitsemussuositukset

Suomalaiset ravitsemussuositukset