Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset ja kunnan yhteisöt ovat aktiivisina toimijoina mukana kaupungin rahankäytön suunnittelussa ja erilaisten hyvinvointia edistävien hankkeiden toteutuksissa.

Osallistuva budjetointi 2024

Mistä on kyse?

Salossa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tänä vuonna jo neljättä kertaa ja vuoden 2024 talousarvioon on varattu 100 000 euroa tähän tarkoitukseen. Määräraha käytetään asukkaiden / kaupungin yhteisöjen ehdottamiin ja toteuttamiin projekteihin kaupungin alueella. Ehdotukset voivat olla esimerkiksi tapahtumia (kyläfestivaalit, kulttuuri- ja liikuntatapahtumat, yhteiset retket), asumisviihtyvyyttä lisääviä hankintoja tai alkusysäyksiä johonkin pidempiaikaiseen toimintaan (harrastustoiminta). Toteutettavan toiminnan tulee lähtökohtaisesti olla kaikille avointa ja maksutonta. Samoin rakennettavien olosuhteiden tulee olla kaikille avoimia ja maksuttomia. Kaupungin toimintaan kohdistuvat ehdotukset toimitetaan ehdotuksen kohteena olevasta asiasta vastaaviin palveluihin ja ne voivat edetä palveluiden päätöksellä ja rahoituksella.

Yhdelle toteutukselle voidaan myöntää enintään 10 000 e määräraha. Ehdotusten jättäjien tulee olla sitoutuneita toteuttamaan antamansa ehdotukset. Määrärahan lisäksi kaupunki tukee viestinnässä ja antaa tarvittaessa asiantuntija-apua. Hankkeiden vetäjien kanssa sovitaan tarkemmin yhteiset toimintatavat. Hankkeet tulee toteuttaa kokonaisuudessaan maaliskuun loppuun 2025 mennessä.

Kaupungin työryhmä käy ehdotukset sisäisesti läpi ja varmistaa, että esteitä ehdotuksen toteutukseen ei ole. Mikäli ehdotusten kokonaisbudjetti ylittää 100 000 e määrärahan, päätetään suurin osa määrärahan käyttökohteista kuntalaisäänestyksen perusteella ja loppuosa (vähintään 30 000 e) työryhmän tekemän kokonaisarvioinnin perusteella. Äänestettävistä ehdotuksista ja äänestyksen alkamisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Oheisella videolla kerrotaan mistä Salon osallistuvassa budjetoinnissa on kyse ja esitellään muutamia toteutuksia.

Miten haluaisit edistää yhteisösi hyvinvointia?

Vuoden 2024 osallistuvan budjetoinnin teemoina ovat asukkaiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistäminen, lapsiystävällisyys, kestävä kehitys ja tapahtumat. Annettavan ehdotuksen ja sen toteutuksen pitäisi tukea ainakin yhtä näistä teemoista.

 

Toteutukseen etenevien ehdotusten äänestys 20.3.–3.4.

Vuoden 2024 Osallistuvan budjetoinnin hanke-ehdotusten yhteenlaskettu kustannusarvio oli noin 240 000 euroa, joten totetutettavista ehdotuksista järjestettiin kuntalaisäänestys 20.3.–3.4. Äänestys on päättynyt ja osallistuvan budjetoinnin määrärahojen käyttökohteet selviävät, kun työryhmä on käynyt läpi äänestystulokset.

Äänestyksessä annettiin yhteensä huikeat 15 933 ääntä, jotka antoivat 10 313 äänestäjää. Yhdellä äänestyskerralla saattoi äänestää useampaa hanketta, jota toivoi toteutettavaksi. Lämmin kiitos kaikille äänestykseen osallistuneille!

Kolme eniten ääniä saanutta hanketta olivat:

 1. Kiipeilyteline Lainerannan uimarannalle, 1548 ääntä
 2. Mini-Taikahuilu-ooppera kiertue kylille ja keskustaan, 1369 ääntä
 3. Soiva satukirja- kirjastokonserttikiertue, 1350 ääntä

Ehdotettuihin hankkeisiin voi tutustua alla. 16.4.2024 julkaistussa tiedotteessa (alla) on kerrottuna hankkeet, joille tarjotaan osallistuvan budjetoinnin rahoitusta.

Äänestykseen etenevät hanke-ehdotukset

Kaupungin toteutettavaksi ehdotetut hankkeet

Nämä ehdotukset eivät etene äänestykseen, vaan ne toimitetaan eteenpäin kaupungin toimialueille harkittavaksi.

Osallistuvan budjetoinnin tiedotteet

Tiedotteet
Salon osallistuvan budjetoinnin hankkeiden kuntalaisäänestyksen tulos ja rahoitus
16.4.2024
Salon osallistuvan budjetoinnin hankkeiden kuntalaisäänestys päättyi 3.4. Hankkeiden saama äänimäärä oli huikea 15 933 ääntä. Ääniä antoi yhteensä 10 313 äänestäjää, koska yhdellä äänestyskerralla saattoi äänestää useampaa hanketta, jota toivoi toteutettavaksi. Kaupungin työryhmä käsitteli hanke-ehdotuksia äänestystuloksen selvittyä ja vertaili hankkeita, niiden sisältöjä, äänimääriä ja ehdotusvaiheessa annettuja ohjeita ja teemoja. Työryhmä oli tyytyväinen saatujen ehdotusten määrään ja monipuolisuuteen […]
Tiedotteet
Osallistuva budjetointi 2024 käynnistyy ehdotusten jättämisellä
22.1.2024
Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset ja kunnan yhteisöt ovat aktiivisina toimijoina mukana kaupungin rahankäytön suunnittelussa ja erilaisten hyvinvointia edistävien hankkeiden toteutuksissa. Salossa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tänä vuonna jo neljättä kertaa vuoden 2024 talousarvioon varatulla 100 000 € määrärahalla. Raha käytetään kaupungin yhteisöjen ja kaupunkilaisten ehdottamiin ja toteuttamiin hankkeisiin kaupungin alueella. Ehdotukset voivat olla esimerkiksi […]
Tiedotteet
Osallistuvan budjetoinnin hankkeet edenneet menestyksekkäästi
2.11.2023
Kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin hankkeiden toteuttamisesta yhteensä 18 eri tahon kanssa, jotka huhtikuussa valittiin jatkoon. Kahden jatkoon valitun hankkeen osalta sopimusta ei ole tehty. Toimintaperiaatteeksi on jo alkuvaiheessa kerrottu, että toimijat itse toteuttavat hankkeensa ja kaupunki antaa tarvittaessa asiantuntija-apua ja apua mm. viestinnässä. Hankkeiden toteutuksessa on ollut mukana suuri määrä kuntalaisia, […]
Tiedotteet
19 hanketta saa kaupungin osallistuvan budjetoinnin rahoitusta
17.5.2023
Osallistuvan budjetoinnin hankkeista yhteensä 26 eteni maaliskuun lopulla kuntalaisäänestykseen, jossa annettiin yhteensä 8580 ääntä 6781 äänestäneen toimesta. Yhdellä äänestyskerralla pystyi antamaan äänensä useammalle ehdotukselle. Yhteensä 19 hanketta saa alla mainitun kaupungin rahoituksen ehdotuksensa toteuttamiseksi. Nämä hankkeet keräsivät yhteensä 8019 ääntä kaikista annetuista äänistä. Teijon kuntoportaiden ja Pajulan koulun monitoimikentän osalta omarahoitusosuutta selvitetään edelleen. Kaupunki tekee […]
Tiedotteet
Salo yhdessä – osallistuva budjetointi 2023 etenee
29.3.2023
Tänä vuonna Salon kaupungin osallistuvan budjetoinnin ehdotuksia sai jättää helmikuun loppuun asti. Yhteensä 40 eri henkilöä yksityishenkilönä tai yhteisön edustajana jätti ehdotuksensa. Muutamissa ehdotuksissa oli useampia ideoita tai moniosaisia toteutuksia saman teeman ympärillä. Vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin teemoina ovat asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, lapsiystävällisyys, elävät ja yhteisölliset kylät / asuinalueet sekä kestävän kehityksen toteuttaminen. Teemat toteutuivat […]
Tiedotteet
Vuoden 2023 osallistuva budjetointi käynnistyy
31.1.2023
  Ehdotusten antaminen vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin määrärahojen käytöstä on mahdollista tästä päivästä alkaen sähköisesti sivustolla www.salo.fi/osallistuvabudjetointi tai paperilomakkeella kaupungin palvelupisteissä aukioloaikoina. Ehdotuksia otetaan vastaan helmikuun loppuun asti. Samalla sivustolla on julkaistu myös video osallistuvasta budjetoinnista. Teemat Vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin teemoina ovat asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, lapsiystävällisyys, elävät ja yhteisölliset kylät/ asuinalueet sekä kestävän kehityksen […]

Vuosien 2021–2023 hankkeet

Salossa osallistuvaa budjetointia toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021, jolloin toteutettaviksi kohteiksi valittiin Halikon frisbeegolfrata sekä Inkereen, Kuusjoen, Toijan ja Särkisalon ulkokuntoilualueet.

Vuonna 2022 toteutettiin yhteensä 12 eri hanketta, jotka olivat toteuttajineen seuraavat:

 1.  Hajalan frisbeegolfradan rakentaminen, Hajalan kyläyhdistys ry
 2.  Hyvinvointia luonnosta ryhmätoimintaa perheille, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry
 3. Kuntoportaat Perniön keskustaan, Perniön Urheilijat ry, Perniön Sisu ry ja paikalliset yrittäjät
 4. Lisää toimintaa Tuohittuun, Tuohitun kyläyhdistys ry
 5. Muurlan opiston frisbeegolfradan uusiminen, Muurlan opisto
 6. Pariisilainen ilta, Salon Taiteilijaseura ry
 7. Salo Circus -sirkusesitykset ja työpajat, Poikki Taideyhdistys ry
 8. Salon monet kasvot -yhteisötaideteos, Taito Varsinais-Suomi ry
 9. Sanataidepajat lapsille ja nuorille, Kirjan talo – Bokens Hus ry
 10. Soivat kylät -konserttikiertue, Soivat kylät -taiteilijatyöryhmä
 11. Ulkoilureitti Viitankruunun ympäri, Viitankruunun asukasyhdistys ry
 12. Vuohensaaren tanssilavan peruskorjauksen suunnittelu, Roope ja Malla Pelo & kaupungin tilapalvelut

Vuonna 2023 toteutettiin yhteensä 18 hanketta, jotka olivat seuraavat:

 • Infokyltti Lukkarinmäen historiasta, Lukkarinmäki-seura ry
 • Hyvinvointia luonnosta -toiminta, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry
 • Kesäpäivä Hirsijärvellä, Hirsijärven vesienhoitoyhdistys ry
 • Egyptiläinen -taideilta, Salon Taiteilijaseura ry
 • Taito kierrättää -kesäkiertue ja Taito Cafe, Taito Varsinais-Suomi ry
 • Minussa on luonnikas laulaja -tapahtuma, Salon Viihdelaulajat ry
 • Toimarissa soi -festivaalit ja Toimarissa soi – jatkot, Toimarin Toivot -työryhmä
 • Lastenlaulukonserttikiertue ”Lelulaatikon lauluaarteet”, Lauluyhtye SwingingMamas
 • Elävää musiikkia ikääntyneiden koteihin, Soivakoti
 • Mielimusiikkia! -sarja, Anna-Maaria Varonen
 • Salo Circus Road show, Poikki Taideyhdistys ry
 • Kulttuuriklubin ja Rikalanmäen kulttuuriviikon avoin ohjelma, Kulttuuriklubi-työryhmä ja Teatteriyhdistys Vinssi ry
 • Myllytyryn uimalammen kunnostus, Hajalan kyläyhdistys ry
 • Kuntoportaat Teijon laskettelurinteen ja Meri-Teijon golfkentän läheisyyteen, Teijon Alueen Kyläyhdistys ry
 • Suomusjärven urheilukentän huoltorakennus ja käymälä, Suomusjärvi-Seura ry
 • Mobiilisuunnistusrata Suomusjärvelle, Suomusjärven Sisu ry
 • Kiikalan lentokentän rullaustien jatkaminen, Riverside Cruisers ry

Lisätietoja

Lisätietoja antaa hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska
050 344 5463, hilpi.tanska@salo.fi