Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset ja kunnan yhteisöt ovat aktiivisina toimijoina mukana kaupungin rahankäytön suunnittelussa ja erilaisten hyvinvointia edistävien hankkeiden toteutuksissa.

Osallistuva budjetointi 2023

Salossa osallistuvaa budjetointia toteutetaan tänä vuonna jo kolmatta kertaa ja vuoden 2023 talousarvioon on varattu 100 000 euroa tähän tarkoitukseen. Määräraha käytetään asukkaiden sekä kaupungin yhteisöjen ehdottamiin ja toteuttamiin projekteihin kaupungin alueella. Ehdotukset voivat olla esimerkiksi tapahtumia (kyläfestivaalit, kulttuuri- ja liikuntatapahtumat, yhteiset retket), asumisviihtyvyyttä lisääviä hankintoja tai alkusysäyksiä johonkin pidempiaikaiseen toimintaan (harrastustoiminta). Toteutettavan toiminnan tulee lähtökohtaisesti olla kaikille avointa ja maksutonta. Samoin rakennettavien olosuhteiden tulee olla kaikille avoimia ja maksuttomia.

Ehdotusten jättäjien tulee olla sitoutuneita toteuttamaan antamansa ehdotukset. Hankkeet tulee toteuttaa kokonaisuudessaan maaliskuun loppuun 2024 mennessä.

18 osallistuvan budjetoinnin hanketta saa kaupungin rahoitusta

Osallistuvan budjetoinnin hankkeista yhteensä 26 eteni maaliskuun 2023 lopulla kuntalaisäänestykseen, jossa annettiin yhteensä 8580 ääntä 6781 äänestäneen toimesta. Yhdellä äänestyskerralla pystyi antamaan äänensä useammalle ehdotukselle.

Yhteensä 18 hanketta käyttää kaupungin rahoituksen ehdotuksensa toteuttamiseksi. Kaupunki on tehnyt hankkeita toteuttavien tahojen kanssa yhteistyösopimukset.

Kulttuuri ja tapahtumat

Liikuntaolosuhteet ja -toiminta

Osallistuvan budjetoinnin tiedotteet

Tiedotteet
Osallistuvan budjetoinnin hankkeet edenneet menestyksekkäästi
2.11.2023
Kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin hankkeiden toteuttamisesta yhteensä 18 eri tahon kanssa, jotka huhtikuussa valittiin jatkoon. Kahden jatkoon valitun hankkeen osalta sopimusta ei ole tehty. Toimintaperiaatteeksi on jo alkuvaiheessa kerrottu, että toimijat itse toteuttavat hankkeensa ja kaupunki antaa tarvittaessa asiantuntija-apua ja apua mm. viestinnässä. Hankkeiden toteutuksessa on ollut mukana suuri määrä kuntalaisia, […]
Tiedotteet
19 hanketta saa kaupungin osallistuvan budjetoinnin rahoitusta
17.5.2023
Osallistuvan budjetoinnin hankkeista yhteensä 26 eteni maaliskuun lopulla kuntalaisäänestykseen, jossa annettiin yhteensä 8580 ääntä 6781 äänestäneen toimesta. Yhdellä äänestyskerralla pystyi antamaan äänensä useammalle ehdotukselle. Yhteensä 19 hanketta saa alla mainitun kaupungin rahoituksen ehdotuksensa toteuttamiseksi. Nämä hankkeet keräsivät yhteensä 8019 ääntä kaikista annetuista äänistä. Teijon kuntoportaiden ja Pajulan koulun monitoimikentän osalta omarahoitusosuutta selvitetään edelleen. Kaupunki tekee […]
Tiedotteet
Salo yhdessä – osallistuva budjetointi 2023 etenee
29.3.2023
Tänä vuonna Salon kaupungin osallistuvan budjetoinnin ehdotuksia sai jättää helmikuun loppuun asti. Yhteensä 40 eri henkilöä yksityishenkilönä tai yhteisön edustajana jätti ehdotuksensa. Muutamissa ehdotuksissa oli useampia ideoita tai moniosaisia toteutuksia saman teeman ympärillä. Vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin teemoina ovat asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, lapsiystävällisyys, elävät ja yhteisölliset kylät / asuinalueet sekä kestävän kehityksen toteuttaminen. Teemat toteutuivat […]
Tiedotteet
Vuoden 2023 osallistuva budjetointi käynnistyy
31.1.2023
  Ehdotusten antaminen vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin määrärahojen käytöstä on mahdollista tästä päivästä alkaen sähköisesti sivustolla www.salo.fi/osallistuvabudjetointi tai paperilomakkeella kaupungin palvelupisteissä aukioloaikoina. Ehdotuksia otetaan vastaan helmikuun loppuun asti. Samalla sivustolla on julkaistu myös video osallistuvasta budjetoinnista. Teemat Vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin teemoina ovat asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, lapsiystävällisyys, elävät ja yhteisölliset kylät/ asuinalueet sekä kestävän kehityksen […]

Vuosien 2021 ja 2022 hankkeet

Salossa osallistuvaa budjetointia toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021, jolloin toteutettaviksi kohteiksi valittiin Halikon frisbeegolfrata sekä Inkereen, Kuusjoen, Toijan ja Särkisalon ulkokuntoilualueet.

Vuonna 2022 toteutettiin yhteensä 12 eri hanketta, jotka olivat toteuttajineen seuraavat:

 1.  Hajalan frisbeegolfradan rakentaminen, Hajalan kyläyhdistys ry
 2.  Hyvinvointia luonnosta ryhmätoimintaa perheille, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry
 3. Kuntoportaat Perniön keskustaan, Perniön Urheilijat ry, Perniön Sisu ry ja paikalliset yrittäjät
 4. Lisää toimintaa Tuohittuun, Tuohitun kyläyhdistys ry
 5. Muurlan opiston frisbeegolfradan uusiminen, Muurlan opisto
 6. Pariisilainen ilta, Salon Taiteilijaseura ry
 7. Salo Circus -sirkusesitykset ja työpajat, Poikki Taideyhdistys ry
 8. Salon monet kasvot -yhteisötaideteos, Taito Varsinais-Suomi ry
 9. Sanataidepajat lapsille ja nuorille, Kirjan talo – Bokens Hus ry
 10. Soivat kylät -konserttikiertue, Soivat kylät -taiteilijatyöryhmä
 11. Ulkoilureitti Viitankruunun ympäri, Viitankruunun asukasyhdistys ry
 12. Vuohensaaren tanssilavan peruskorjauksen suunnittelu, Roope ja Malla Pelo & kaupungin tilapalvelut

Lisätietoja

Lisätietoja antaa hyvinvointikoordinaattori Hilpi Tanska
050 344 5463, hilpi.tanska@salo.fi