Ikääntyneiden palvelut
Hyväkuntoiset, vireät ja omatoimisesti pärjäävät ikääntyneet asukkaat ovat kunnille voimavara ja tärkeä osa kuntien elinvoiman ylläpitämistä. Hyvinvointialueuudistuksessa kunnille jäi keskeinen rooli ikääntyneiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.
Hyvinvointialueuudistuksen myötä vuonna 2019 Salossa hyväksyttiin Ikäystävällinen Salo 2021–2025 -ohjelma, joka toimii suunnitelmana ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemisessa. Tutustu ohjelmaan Hyvinvointikertomus ja suunnitelmat -sivulla.
Tältä sivulta löydät seuraavat sisällöt:
- Vanhusneuvosto
- Ikäkeskustoiminta – Ikäkeskus Majakka
- Ikääntyneiden ravitsemus
- Voimaa ruoasta -hanke
- Näin voit varautua ikääntymiseen -tarkistuslista
Vanhusneuvosto
Salon kaupungissa toimii vanhusneuvosto, joka toimii salolaisten vanhusten edunvalvojana kunnallisessa päätöksenteossa. Vanhusneuvosto tuo kaupungin palveluihin ja kaupunkisuunnitteluun ikääntyvien salolaisten näkökulman.
Vanhusneuvostoon kuuluu 10 jäsentä, jotka valitaan keskusliittoihin kuuluvista rekisteröidyistä eläkeläisjärjestöistä ja Veteraaniasian neuvottelukunnasta tasapuolisuus huomioiden.
Ikäkeskustoiminta – Ikäkeskus Majakka
Ikäkeskus Majakka sijaitsee Halikossa Koivulehdon alakerrassa.
Osoite: Hornintie 5, 24800 Halikko
Tilassa on käytössä induktiosilmukka.
Ikäkeskus Majakka tarjoaa ikäihmisille ja heidän omaisilleen toimintaa, tukea, neuvontaa ja yhdessäoloa. Ikäkeskuksen tehtävänä on salolaisten ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen sekä kotona selviytymisen tukeminen monipuolisten toimintojen avulla.
Ikäkeskuksen toiminnanohjaajana on 1.8.2023 aloittanut Heli Kurlin
Yhteystiedot: Toiminnanohjaaja Heli Kurlin, heli.kurlin@salo.fi, puhelin 02 778 2030 tai 050 449 7830
Ole rohkeasti yhteydessä. Ideoin mielelläni yhdessä teidän kanssanne toimintoja, jotka tulevat Majakkaan tai muualle Salon alueelle.
Toiminta Majakassa
Toimintaa Majakassa järjestetään yhdessä vapaaehtoistoimijoiden ja yhdistysten kanssa.
Kuntosalivuoroja voivat toistaiseksi varata yhdistykset. Kaikkien varaustoiveiden osalta ole yhteydessä toiminnanohjaajaan.
Tilojen käyttö on yhdistyksille maksutonta.
Majakka avoinna ja toiminnanohjaaja paikalla joulukuussa
Jalkahoitaja ja Hieroja 2023
Majakan ohjelmistoa 2023
Maanantaisin
- klo 9–11 Aamupala yhdessä -tapahtuma.
9.10., 13.11. ja 11.12.
Uuden Ikäkeskus Majakan toiminnanohjaajan vetämä Aamupala yhdessä -tapahtuma henkilöille, jotka kokevat yksinäisyyttä ja haluavat tutustua uusiin ihmisiin aamupalan merkeissä. Kahvittelutuokiossa jutustellaan ja tutustutaan. Mukaan mahtuu 30 henkilöä. - klo 12–15 Parilliset maanantait 4.9. alkaen. Salon alueen Eläkeläiset.
- klo 17–19 Joka kuukauden toinen maanantai 11.9. alkaen. Halikon Karjalaiset.
Tiistaisin
- klo 9.30–11 Pilates jatkokurssi, maksullinen
- klo 11.15–12.30 Pilates alkeiskurssi, maksullinen
Pilatesryhmien järjestäjä on yksityinen taho. Lisätietoja puhelin 040 753 0974.
- klo 13–15 Äijäkerho, joka toinen viikko, parittomat viikot 15.8. alkaen. Kaikki eläkeläismiehet olette tervetulleita mukaan keskusteluihin. Lisätietoja antaa Teuvo Pietilä, puhelin 0400 530 203.
- klo 17–19 Halikon Äijät, kaikille miehille avoin keskustelua ja seikkailua sisältävä kerho, tule mukaan. Eläkeliiton Halikon yhdistys ry, yhteyshenkilö Ismo Sainio.
Keskiviikkoisin
- klo 10–11 Pirteyttä Päiviin -jumppa / liikuntapalvelut, maksullinen. Ohjaaja Aino Männikkö.
- klo 13–15 Valopikku runoryhmä 13.9. alkaen.
Torstaisin
-
- klo 9–10.30 Kaksi oikein, kaksi nurin -käsityöryhmä. Lisätietoja antaa Marjatta Saari, puhelin 040 563 4366.
- klo 10.30–11.15 Tuoli- ja tasapainojumppa / liikuntapalvelut, maksullinen. Ohjaaja Jani Nurmi.
- klo 13–15 Eläkeliitto Halikon yhdistyksen kaikille avoimet ryhmät
12.10. Kirjallisuus- ja runopiiri
19.10. Kuukausikerho
20.11. Tarinakerho
Perjantaisin
- klo 10–11.30 Pirteyttä Päiviin -tasapainoryhmä / liikuntapalvelut, maksullinen. Ohjaaja Sirpa Päärni.
- klo 13–15 Majakan ohjelmalliset iltapäivät (entinen Kaffekellari) järjestetään parillisina perjantaina (kahvit, ohjelma ja bingo).
20.10. Sinikka Suominen ja Hanuristipojat
3.11. Hannu Määttänen, Lähteet ja Huotarit
17.11. Niin kaunis on karjala/Varpu Saari ja A.Aallon trio
1.12. Pertun pojat ja Atte Jäntti
15.12. Kauneimmat joululaulut seurakunnan diakonityöntekijä Kaija Virtanen. - klo 13–14.30 Muistiyhdistyksen Nuppi ja Noppa -ryhmä kokoontuu parittomina perjantaina 1.9. alkaen. Ohjaaja Marika Lindholm, puhelin 044 333 7853.
Ikääntyneiden ravitsemus on keskeinen osa hyvinvointia
Hyvä ravitsemus ei ole kaikille itsestään toteutuva asia. Ikääntyneiden vajaaravitsemus yleistyy liikuntakyvyn ja kognition heikentyessä. Se huonontaa ikäihmisen fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä ja elämänlaatua sekä lisää sairastuvuutta.
Parantaakseen ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta ja sen merkityksestä Valtion ravitsemusneuvottelukunta on luonut verkkoportaalin, josta löytyy luotettavaa tietoa ravitsemuksesta.
Voimaa ruoasta -hanke
Gerontologinen ravitsemus ry:n Voimaa ruuasta -hanke ylläpitää Voimaa ruuasta -sivustoa. Sivusto on tarkoitettu kaikille kotona asuville ikääntyneille ja sieltä löytyy esimerkiksi:
- ruokaohjeita
- monipuolista ja tutkittua tietoa ravitsemuksesta
- oman ravitsemustilan arviointi
- ravitsemukseen liittyviä tietovisoja
- seniorin ruokabingo -peli
Siirry Voimaa ruoasta -sivustolle
Ruokaohjeita löytyy videomuodossa myös voimaaruuasta youtube-kanavalta.
Maksuton ravitsemuksen puhelinneuvonta
Hankkeen toiminta-alueina ovat Varsinais-Suomi ja Etelä-Karjala. Salolaisille ikääntyneille on tarjolla maksutonta puhelinneuvontaa, jossa voi keskustella Geryn ravitsemusasiantuntijan kanssa mistä vaan itseä mietityttävistä ravitsemusasioista ja saada vinkkejä monipuoliseen syömiseen. Puhelimeen voi ottaa yhteyttä myös ikääntyneen omainen.
Puhelinneuvontanumero on: 044 985 6950.
Puhelinneuvontaa järjestetään pääsääntöisesti perjantaisin klo 10.00–12.00, mutta mikäli ajankohta ei sovi, voi samaan numeroon laittaa tekstiviestin ja sopia erikseen neuvonta-ajan.
Webinaareja ja luentoja
Voimaa ruuasta -hankkeen puolesta pidetään myös etäluentoja Varsinais-Suomen alueen ikääntyneille ja voidaan tulla myös paikan päälle luennoimaan maksutta.
Hankkeen maksuttomat webinaarit järjestetään ravitsemus- ja hyvinvointiteemoilla ja ne on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille.
Näin voit varautua ikääntymiseen – tarkistuslista
Tarkistuslista on tehty Turun ammattikorkeakoulun ylemmän AMK:n kehittämisprojektina Salon kaupungin ikääntyneiden palveluihin. Tarkistuslista on tarkoitettu joko oman tai omaisesi omaehtoiseen ikääntymiseen valmistautumisen pohtimiseen ja sisältää linkkejä, joita voi hyödyntää asiaa pohtiessa.
Tarkistuslista – Näin voit varautua ikääntymiseen (pdf-tiedosto) (370,08 Kt)