Kulttuuriluotsitoiminta
Kulttuuriluotsit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka toimivat kulttuurikohteiden tarjontaan perehtyneinä vertaisina kavereina toiselle ihmiselle.
Toiminta sai alkunsa vuonna 2006 Jyväskylästä, josta toiminta on levinnyt yli kahdellekymmenelle paikkakunnalle Suomessa. Nyt meillä suunnitellaan omaa, Salon näköistä tapaa toteuttaa luotsitoimintaa.
Iloa, tukea ja rohkaisua kulttuurista ja vapaaehtoistyöstä
Luotsitoiminnan ydinajatuksena on, että kulttuurin tulee olla kaikkien saatavilla.
Luotsit edistävät kulttuurin saavutettavuutta olemalla rohkaisijoina, kavereina ja kanssakulkijoina erityistä kannustusta ja tukea tarvitseville, joiden ei muuten tulisi ehkä lähdettyä kulttuurikohteisiin.
Toisinaan kulttuuriluotsi pyydetään mukaan, koska yksin ei tule lähdettyä kulttuurin pariin. Joskus taas vapaaehtoista tarvitaan erityisesti liikkumisen tukemisessa.
Toiminnan myötä osallistumista voidaan mahdollistaa henkilöille, jotka ovat erilaisten esteiden vuoksi joutuneet jäämään kulttuuri- ja taidetapahtumien ulkopuolelle.
Kulttuuri kulkee luotsien mukana myös toiseen suuntaan. Luotsin voi tilata kulttuurisisällön kera esim. hoivakotiin kylään.
Toiminta on osallistumisen kynnystä madaltavaa vertaistoimintaa. Vastavuoroisena se tuottaa hyötyjä useaan suuntaan. Kulttuuriluotsit saavat vapaaehtoisuudesta ja kulttuurista mielekästä sisältöä omaan elämään sekä luotsien oman yhteisön ympärilleen. Luotsattava henkilö saa seuraa ja osallistumisen mahdollisuuksia kulttuurin parissa. Kulttuuriset kohtaamiset ja kokemukset lisäävät hyvinvointia molemmille. Luotsitoiminnan myötä kulttuurikohteet saavuttavat lisää asiakkaita ja on mahdollisuus myös uusille yhteistyömuodoille.
Kulttuuriluotsitoiminta Salossa
Lokakuussa järjestimme kaikille avoimen kulttuuriluotsitoiminnan Ideapajan yhteistyössä kansalaisopiston kanssa. Pajan myötä oli ilo huomata, miten paljon toiminta kiinnostaa! Työpajoissa pääsimme pohtimaan toimintaa niin asiakkaan, luotsin kuin kulttuurikohteenkin näkökulmasta. Samalla mietimme osallisuuden, kokemuksen sekä saavutettavuuden merkityksiä. Kulttuurin tulee olla saatavilla, on tärkeää saada olla osallisena ja kokemus synnyttä tunteen siitä, että on saanut olla mukana.
Pajan jälkeen aloitimme Salon ensimmäisen kulttuuriluotsien koulutuksen. Mukana on monta innostunutta, vapaaehtoista henkilöä! Kulttuurin ja ihmisen lähemmäksi saattamista pidetään tärkeänä ja sen toteutumisessa halutaan olla apuna. Koulutettujen luotsien kanssa ideoidaan sekä testataan toimintaa vuoden 2025 alkupuolella. Kevään aikana palvelu saadaan käyttövalmiiksi ja toimintaa päästään aloittamaan. Tarpeita, toiveita sekä ideoita kuullaan ja kokeillaan. Kulttuuri kulkee eteenpäin yhdessä!
Tulisitko mukaan?
Näillä sivuilla voit seurata suunnittelun etenemistä ja löytää myös omia tapoja osallistua toimintaan.
Kaipaisitko sinä kaveria mukaan kulttuurin ääreen? Tai tunnetko henkilön, joka voisi hyötyä toiminnasta? Entä voisiko sinun kulttuurikohteesi olla luotsitoiminnassa yhteistyökumppanina? Tuleeko mieleesi idea, johon kulttuuriluotsitoiminta sopisi mukaan? Haluaisitko lisätietoja toiminnasta?
Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Terveisin
Kulttuurisuunnittelija Satu Pasio
satu.pasio@salo.fi, puh. 02 7784811
Tutustu kulttuuriluotseihin
Kulttuuriluotsin matkassa
Valtakunnallisessa Kulttuuriluotsin matkassa – blogissa keskustellaan erilaisista aiheista liittyen kulttuuriseen vapaaehtoistyöhön ja sen muotoihin. Lisäksi nostetaan esiin vapaaehtoisten tarinoita ja kokemuksia.