Salon retkeilyhankkeet
Salon liikuntapalvelut on selvittänyt hankkeiden kautta, mitä retkeilykohteita kaupungin alueella nykyisin on olemassa ja kenen vastuulla ne ovat. Näiden selvitysten tuloksena kohteet on koottuna Retkeillen Salossa -esitteessä.
Salon retkeilyhanke 2017-2018
Salon kaupungin retkeily- ja luontomatkailukohteiden kehittäminen
- Hankkeen toteutusaika:1.3.2017-28.2.2018
- Ohjelma: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020
- Ohjelman toimenpide: Maaseudun palvelut, kehittäminen
- Leader-ryhmä: Ykkösakseli ry (Hanketuen myöntäjä)
- Hankkeen toteutusalue: Paikallinen/Alueellinen
- Rahoitus: EU 33 %, valtio 30 %, kuntaraha toimintaryhmältä 3,5 %, Salon kaupunki 12 % ja vastikkeeton työ 21,5 %
Hanke pähkinänkuoressa
Luonto- ja retkeilykohteiden reittien, rakenteiden ja viestinnän nykytila vaihtelee suuresti kohteesta riippuen. Kohteiden tiedot ovat mm. hajallaan eri internet-sivustoilla ja niiden tieto on myös monesti hyvin puutteellista. Reittien, rakenteiden ja viestinnän puutteet heikentävät Salon alueen kohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien osalta sekä tätä kautta niiden virkistyskäyttöä ja myös niistä saatavia tuloja luontomatkailun osalta.
Hankkeen tarkoituksena on kehittää Salon alueen maaseudun retkeily- ja luontomatkailukohteita ja tehdä sitä kautta maaseudusta vetovoimaisempi, viihtyisämpi sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti tasapainoisempi.
Hankkeessa on tavoitteena selvittää ja listata, mitä nykyisiä ja potentiaalisia retkeily- ja luontomatkailukohteita Salossa on. Kuka niistä vastaa, mitä reittejä ja rakenteita kohteissa on, missä kunnossa ne ovat ja miten niitä pitäisi kehittää sekä arvioidaan mitä kehittämistoimenpiteet maksaisivat. Lisäksi selvitetään, miten kohteista on viestitty ja miten ne soveltuvat eri käyttäjäryhmille. Tarkoituksena on parantaa kohteiden saavutettavuutta ja sitä kautta lisätä niiden virkistyskäyttöä ja niistä saatavia tuloja.
Hankkeen lopuksi laaditaan sähköinen esite keskeisimmistä kohteista, jota on mahdollista hyödyntää niin kaupunkilaisten virkistyskäytössä kuin myös luontomatkailussa.
Hankkeen suunnittelusta ja vetämisestä vastaa Salon kaupungin liikuntapalveluissa projektipäällikkö Tapio Hartikainen.
Kohderyhmä ja -alue
Hankkeen kohderyhmiä ja hyödynsaajia ovat ensisijaisesti Salon kaupungin asukkaat. Muita hyödynsaajia ovat kotimaiset ja kansainväliset luontomatkailijat, maaseudun matkailuyritystoimintaa harjoittavat yritykset, luontomatkailuun tukeutuvaa yritystoimintaa suunnittelevat toimijat sekä matkailijoille erilaisia palveluita tarjoavat yritykset maaseudulla. Hanke toimii koko Salon alueella.
Salon retkeily- ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkysely
Salon retkeily- ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkysely (2.-23.5.2017) toteutettiin osana Salon kaupungin retkeily- ja luontomatkailukohteiden kehittämishanketta (1.3.2017-28.2.2018).
Kyselyllä selvitettiin eri sidosryhmiltä Salon alueen nykyisiä ja potentiaalisia retkeily- ja luontokohteita sekä niiden kehittämistoimenpiteitä.
Lisäksi kartoitettiin kohteiden nykyistä viestintää ja sen kehittämistä sekä liikkumistottumuksia ja motiiveja luonnossa liikkumiseen.
Kysely toteutettiin Harava-kyselyohjelmalla.
Kyselyyn saatiin vastauksia yhteensä 120 kpl.
Tausta ja tarve
Salon kaupungilla on tarve selvittää, mitä retkeilykohteita kaupungin alueella nykyisin on olemassa ja kenen vastuulla ne ovat. Lisäksi tarvetta on kehittää alueen nykyisten retkeily- ja luontomatkailukohteiden reittejä, rakenteita ja viestintää sekä niiden soveltuvuutta eri käyttäjäryhmille. Tällä hetkellä eri kohteiden reittien ja rakenteiden kunto vaihtelee kohteesta ja niiden vastuutahosta riippuen, koska mm. monet kohteista on muodostettu eri hankkeissa, eikä niihin välttämättä ole enää varsinaisen hankkeen jälkeen panostettu.
Kohteiden viestinnän taso vaihtelee suuresti niin itse kohteissa (opastus ja viitoitus) kuin myös kohteista tuotetun viestintämateriaalien osalta. Lisäksi tällä hetkellä kohteiden tiedot (kuten reitit, rakenteet, palvelut, kulkumuodot kohteeseen jne.) ovat hajallaan eri internet-sivustoilla ja niiden tieto on myös monesti hyvin puutteellista. Osa kohteista on ainoastaan paikallisten asukkaiden tiedossa ja käytössä, minkä vuoksi niiden käyttö on varsin vähäistä muiden potentiaalisten käyttäjäryhmien osalta.
Nämä edellä mainitut retkeily- ja luontomatkailukohteiden reittien, rakenteiden ja viestinnän puutteet heikentävät näiden Salon alueen kohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien osalta sekä tätä kautta myös niiden virkistyskäyttöä ja myös niistä saatavia tuloja luontomatkailun osalta.
Sekä kohteiden käyttäjän, niissä toimivien yrittäjien ja niiden ylläpitäjän kannalta olisi hyvä, jos kohteet ja niiden tiedot (reitit, rakenteet, viestintä sekä soveltuvuus eri käyttäjäryhmille) olisi koottu ja listattu yhteen helposti löydettävään paikkaan. Tämä helpottaisi kohteiden käyttöä, kun käyttäjä näkisi mitä potentiaalisia käyntikohteita alueella on ja kuka niitä voi käyttää sekä mitä niissä voi tehdä. Ylläpitäjä hyötyisi kohteen rakenteiden kuntotiedosta ja tiedosta miten viestintää pitäisi kehittää. Alueen yrittäjä hyötyisi tiedosta, mitä eri kohteita omalla toiminta-alueella on, joissa voisi tarjota omia palveluitaan.
Tavoitteet
Tavoitteena on selvittää ja listata, mitä nykyisiä ja potentiaalisia retkeily- ja luontomatkailukohteita Salossa on. Kuka niistä vastaa ja mitä reittejä ja rakenteita kohteissa on, missä kunnossa ne ovat ja miten niitä pitäisi kehittää ja arvioida mitä kehittämistoimenpiteet maksaisivat. Lisäksi selvitetään miten kohteista on viestitty ja miten ne soveltuvat eri käyttäjäryhmille. Reittien, rakenteiden ja viestinnän nykytilaa kehittämällä on mahdollista parantaa kohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien osalta. Tämä lisää niiden käyttöä ja niistä saatavat hyötyjä, kuten mm. salolaisten hyvinvointia ja kohteissa palveluita tarjoavien yrittäjien tuloja. Lisäksi kohteiden ylläpito helpottuisi, kun olisi selvillä mitä asioita kohteissa pitäisi kehittää.
Salon retkeilyhanke 2018-2019
Salon retkeilykohteiden kehittämistä jatketaan
- Hankkeen toteutusaika on 1.8.2018-31.1.2019
- Ohjelma: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020
- Ohjelman toimenpide: Maaseudun palvelut, kehittäminen
- Leader-ryhmä: Ykkösakseli ry (Hanketuen myöntäjä)
- Hankkeen toteutusalue: Paikallinen/Alueellinen
- Rahoitus: EU 34 %, valtio 26 %, Salon kaupunki 20 % ja vastikkeeton työ 20 %
Leader-hankkeessa edelleen kehitetään Salon alueen retkeily- ja luontomatkailukohteita
Kehitettäviin kohteisiin laaditaan tarkemmat suunnitelmat Salon kaupungin liikuntapalveluissa puoli vuotta kestävässä hankkeessa.
Aiemmassa retkeilyn kehittämishankkeessa (2017-2018) löydettiin Salon alueelta yli 200 erityyppistä luonto- ja retkeilykohdetta, joista 52 kohteeseen laadittiin tarkempi nykytilan maastokartoitus ja alustavat kehittämistoimenpiteet. Näistä kohteista valittiin kuusi kohdetta jatkokehittämistä varten, joihin on tarkoitus laatia tarkemmat suunnitelmat kohteiden reittien ja retkeilyrakenteiden kehittämiseksi. Lisäksi käydään tarvittavaa keskustelua ja sovitaan tarkemmin kohteiden ylläpidosta ja maankäytöstä. Tavoitteena on mahdollistaa kohteiden investointeja koskeva päätöksenteko sekä parantaa kohteiden saavutettavuutta eri kohderyhmien osalta ja sitä kautta lisätä kohteiden virkistyskäyttöä ja luontomatkailua. Leader-kehittämishanke kestää elokuusta 2018 tammikuuhun 2019.
Kehitettäviä kohteita
- Retkeilyreitti Salo-Lehmijärvi-Teijon kansallispuisto (vaellus- ja maastopyöräilyreitti)
- Melontareitit “Halki Salon sisävesien” (Kiskonjoki) ja “Merellistä Saloa mukaillen”
- Viitankruunun muinaispolku (kulttuurireitti)
- Rannikkoreitti (pyöräretkeilyreitti)
- Hyyppärän harjun polku ja Kultalähde (luontopolku)
Hankkeen suunnittelusta ja vetämisestä vastaa Salon kaupungin liikuntapalveluissa projektipäällikkö Tapio Hartikainen, jolle hankkeeseen liittyvät kysymykset voi osoittaa: tapio.hartikainen@salo.fi.
Tuen hankkeeseen on myöntänyt Ykkösakseli ry.
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa