Hyppää sisältöön

Kesä yhdessä

Kesä yhdessä kutsuu kylään

Kesä yhdessä -tapahtumasarja on mitä valloittavin tapa kurkistaa meidän moninaisiin kyliin ja kortteleihin, tutustua paikalliseen toimintaan, treffata tuttuja ja viettää kesäpäivää herkkujen ja monipuolisen ohjelman äärellä. Muutokset ja täydennykset mahdollisia.

Kulttuuripalveluiden kesäesitteestä löydät kaupungin omia ja yhteistyökumppaneiden menovinkkejä kesäkuusta elokuuhun. Muutokset mahdollisia, lisää tapahtumia löydät tapahtumakalenterista.

Tutustu kesäesitteeseen

 

Kyläpäivät ja korttelijuhlat

8.6. klo 10–18 Ruukkipäivä
Mathildedalin Ruukkitehtaat, Ruukkirannantie 6
Ruukkipäivässä on tänä vuonna erilaisia työnäytöksiä ja näytöksien lisäksi yleisö pääsee kokeilemaan vapaasti erilaisia käsitöitä. Mukana 50 käsityöläismyyjää! Lisäksi luvassa on kaksi luentoa: klo 12 Lounais-Suomen rautaruukit ja niiden arkkitehtuuri ja klo 16 Ruukkikylästä lomakyläksi, klo 14 yhteislaulua Pekka Laakson johdolla sekä opastettuja Ruukkikierroksia klo 11 ja 15. Mathildedalin kulttuuriyhdistys ry, http://www.ruukkipaiva.snellman.ax/

6.7. 12–15 Kisko-päivä
Kiskola ja piha, Kiskontie 2260
Kiskolan piha täyttyy jälleen myyntipöydistä, yhdistysten esittelypisteistä sekä monipuolisesta kulttuuri- ja historiaohjelmasta;  sukututkija Juha Vuorela kertoo kirjastossa Kiskon kirkonmiehistä ja musiikkia esittävät Damian ja Tadeusz Kedziora. Myyntipaikkojen varaukset p. 040 718 3799.  Kisko-Seura ry, https://www.kiskoseura.fi/

7.7. klo 12–15 Kiikala-päivä
Kiikalan kotiseutumuseo, Porvarinpolku 10
Kiikala-päivän ohjelman aloittaa kirkonmenot museolla klo 12, lisäksi luvassa Naurisäijän esiintyminen, musiikkia ja kirjamyyntiä, kotiseutumuseon esittely sekä Nainen Naurispitäjässä -teemanäyttely. Kiikala-seura ry, lisätietoja ja paikkavaraukset Hannu Vuoristo, p. 040 059 7169 tai kalahande@hotmail.com.

14.7. klo 11–16 Trömperipäivä
Trömperin kestikievari, Turuntie 1326
Kesäinen kotiseutupäivä kestikievarin historiallisessa miljöössä koko perheelle. Ohjelmassa työpajoja, musiikkiesityksiä, työnäytöksiä, kilpailuja, arvontaa. Rikala-seura ry, https://www.halikko.fi/

14.7. klo 11–14 Suomusjärvipäivä
Suomusjärven kirjasto ja ympäristö, Kitulantie 1
Suomusjärvi-Seura ry, https://www.suomusjarvi-seura.fi/

20.7. 11–14 Särkisalopäivä
Meripirtin kerho, Särkisalontie 590
Särkisalopäivänä alueen yrittäjät ja yhdistykset järjestävät viihdykettä koko perheelle – lapsille leikkimielisiä urheilukilpailuja, paikallisten tuotteiden myyntiä, järjestöjen toiminnan esittelyä, musiikkia sekä muuta mukavaa yhdessäoloa. Päivän lopuksi julkistetaan vuoden särkisalolainen. Meripirtin kerho ry, https://www.sarkisalo.fi/

1.8. Yhdistysten iltatori, Salon kauppatori
Salon tori toimii kesäaikana koko kansan yhteisenä olohuoneena torikahviloineen ja myyntikojuineen. Yhdistysten iltatorilla voit tutustua Salon seudulla toimivien yhdistyksien monipuoliseen toimintaan.

2.–3.8. Laurin markkinat, Perniö
Perinteiset Laurin Markkinat valloittavat keskellä kaunista Perniön kylää. Viime vuoden tapaan, mukana myös Antsun Fest markkinapubi täynnä iloa, eloa, menoa! Lisätiedot ja markkinapaikkavaraukset: https://pernionlaurinmarkkinat.fi/

18.8. klo 12–15 Kuusjokipäivä
Viljamakasiini & ympäristö, Ylikulmantie 237
Perinteinen Kuusjoki-päivä tuo yhteen niin paikalliset kuin kauempaakin tulleet. Päivän aikana avoinna ovat sekä Viljamakasiinin näyttelyt, että Kuusjoki-seuran Arkisto. Herkkuja tarjoaa sekä Makasiinin kahvila että pihalla Kuusjoen yhdistykset. Päivän kruunaa Vuoden Kuusjokelaisen valinta. Pääesiintyjänä Erkki Liikanen. Kuusjoki-Seura ry, https://www.kuusjoki.fi/

24.8. klo 11–14 Muurlan Wanhanajan markkinat
Muurlan opisto, Muurlantie 365
Tutustu yhdistysten toimintaan sekä myyntipisteiden monipuoliseen tarjontaan. Muurlan Opiston keittiöstä löydät ruokaa, kahvia, leivonnaisia, pihalta lisäksi grillimakkaraa ja vohveleita. Muurlan kotiseutuyhdistys ry, www.muurla.fi

25.8. klo 12–15 Pertun päivät
Inkereen koulu, Tortosmäenkuja 1a, Pertteli
Pertun päivät kokoaa yhteen Perttelin alueen yhdistykset ja seurat, jotka esittelevät toimintaansa. Paikalla myös torimyyntiä, hernekeittoa, makkaraa, lettuja ja kahvia sekä musiikkia ja improvisaatiota. Tapahtuman juontaa Aki Toivoniemi. Perttelin kotiseutuyhdistys ry, https://www.perttelinkotiseutu.net/

29.8. Kaupungintalon Taiteiden Yä Itämeripäivän hengessä, Tehdaskatu 2, Salo
Kesä taittuu syksyyn riemukkaan railakkaan Taiteiden Yän ja tuikitärkeän Itämeripäivän merkeissä. Kaupungintalon ohjelmassa muun muassa Hilma Heinosen sirkusesitys Silakkalapset, joka tulkitsee silakan elämää Itämeressä nuorallatanssin, performanssitaiteen ja installaation keinoin.  Lisäksi illan aikana esiintyy saksofonikvartetti Saxtronauts meriteemaisella konsertilla, jonka kulmakivi on Esa Pietilän uusi saksofonikvartetto Ulappani, höystettynä muilla meri- ja vesiteemaisilla sävellyksillä. Musiikkia yähän tuo myös kesän ajan kylissä kiertänyt Improvisaatioyhtye Kommenttiraita.

Taiteilijavierailut

Kesätapahtumissa vierailee tänä kesänä joukko eri alojen taiteilijoita. Tempaudu mukaan tanssiin, improvisoi kylille oma tunnusbiisi, kurkista asuntovaunuteatteriin, herätä jättimarionetti eloon tai jumppaa vaikka strutsien kanssa! Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia.

Improvisaatioyhtye Kommenttiraita: Salon Sävel
Millainen tunnussävel voisi syntyä oman kylän menosta, meiningistä ja ihmisistä? Hyppää Kommenttiraidan matkaan luomaan improvisaation keinoin lauluja kylistä ja kaupunginosista. Kommenttiraita vierailee seuraavasti mukana kylätapahtumissa: 8.6. Mathildedal, 6.7. Kisko, 7.7. Kiikala, 20.7. Särkisalo, 3.8. Perniö, 18.8. Kuusjoki, 24.8. Muurla, 25.8. Pertteli ja 29.8. keskusta.

Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo: Tea for Two
Tea for Two kertoo tarinan naapurisuhteista höystettynä Monty Pythonin mustalla huumorilla ja Andreï Tarkovskin melankolisella sävyllä. Naapurien kiista alkaa teen äärellä arkipäiväisistä yksityiskohdista – toisen silmin sopimattomista tavoista – ja kasvaa ulos kaikista kuviteltavista mittasuhteista. Esitys tapahtuu asuntovaunuteatterissa, 10 katsojalle kerralla, osana Kisko-päivää 6.7.

Tea for Two. Kuva: Jesper Dolgov.

Andréa Vannucchi: Horisonttiin soutajat
Särkisalolaisen valokuvaaja Andréa Vannucchin Horisonttiin soutajat –kirja julkistetaan näyttelyn kera Särkisalo-päivänä 20.7. Kirja kertoo puuveneen syntymästä, elämästä, kuolemasta ja sen merkityksestä luonnonsuojelulle ja kulttuuriperinnölle. Teemaa käsitellään kirjassa valokuvien, vesivärikuvituksien ja runouden keinoin sekä veneenveiston ammattilaisilta ja särkisalolaisilta kerätyn perimätiedon kautta.

Repe & Kemia: Vapaatyylisessiot
Improvisoitua rap-lyriikkaa paikan päällä yleisöstä inspiroituen! Freestyle rapduo Repe & Kemia luovat kappaleidensa sisällön ohikulkijoita tarkkaillen tai suoraan heidän aihe-ehdotuksistaan muovaten. Duo esiintyy 24.8. Muurlan Wanhanajan markkinoilla.

Aapo Repo: Jättimarionetit
Putkinotko-klassikkokirjaan perustuvan esityksen keskiössä ovat jättikokoiset marionetit – jo itsessään taideteoksia ja kunnianosoitus käsityölle. Muiden ihmisten voimalla nuket ryhtyvät vaikka tanssiin, tule kokeilemaan itse kyläpäiville 6.7. Kiskoon, 7.7. Kiikalaan, 14.7. Trömperin kestikievariin ja 24.8. Muurlan Wanhanajan markkinoille.

Kuva: Aapo Repo.

Maria Baric Company: Pop up puppetry
Upeat suuret katuteatterinuket heräävät eloon yleisön seassa 14.7. Suomusjärvellä, 20.7. Särkisalossa ja 18.8. Kuusjoella.

Läntinen tanssin aluekeskus: Kesäkulkurit
Voiko tila olla kuin taikalaatikko, joka avautuu uusiin ulottuvuuksiin? Kesäkulkureiden esitys johdattelee liikkeen, akrobatian, tanssin ja temppujen äärelle. Jokainen esitys ja sitä seuraava työpaja on omien osiensa summa – kokoelma tilasta, esiintyjistä ja osallistujista. Luvassa leikkiä, yllätyksiä ja värien fanfaari 8.6. Mathildedalin Ruukkipäivillä.

 

Pieni pala historiaa

Kesä yhdessä -tapahtumasarja on koonnut yhteen Salon kesätapahtumia jo vuodesta 2009 lähtien.

Alusta saakka mukana ovat olleet tapahtumat kuten Salon kaupungin isännöimä iltatori, Kiskopäivä, Kiikalapäivä, Suomusjärvipäivä, Trömperipäivä, Särkisalopäivä, Perniön Laurin Markkinat, Kuusjokipäivä, Pertunpäivät ja Muurlan Wanhan ajan markkinat.

Nykyisellään tapahtumasarja on monipuolinen kattaus kaupungin ja yhdistysten yhteistyössä toteuttamia kotiseutu- ja kulttuuriperintötapahtumia, taide- ja kulttuuritilaisuuksia sekä muita yhteisiä hetkiä.

Yhteisöt taiteen matkassa

Osa tapahtumasarjaa olemme toteuttaneet myös taiteilijakiertueita ja yhteisöllisiä projekteja.

  • Vuonna 2021 kylissä kiersi kuvataiteilija Sara Ilveskorven kotiseutujuuria tutkiva Lapsilta lapsille, kylästä kylään -työpaja. Työpajojen teoksista koottiin näyttely Salon kaupungintalolle myöhemmin syksyllä.
  • Kesällä 2022 sanataiteilijoiden Katihanna Heikkinen ja Satu Pasio kiertävä runostudio tallensi kyläjuhlien kävijöitä runomuotokuviksi ja paikan tunnelmaa tallentavaksi korvarunoiksi. .
  • Osallistuvan budjetoinnin kautta toteutui vuonna 2023 Poikki taideyhdistys ry:n Salo Circus Road Show, joka toi sirkuksen riemua ja railakasta taituruutta kyliin ja kortteleihin.

Sanojen Salo -kiertue Kesä yhdessä -tapahtumissa 2022. Kuva Satu Pasio

Kysy lisää

Kesä yhdessä -tapahtumasarjan tuotannoista vastaavat paikalliset kotiseutu- ja kulttuuriperintöyhdistykset.

Kesä yhdessä -tiedotuksesta ja taloudellisesta tuesta sekä taiteilijavierailuiden koordinoinnista vastaavat kaupungin yleiset kulttuuripalvelut.

Suvi Aarnio
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784982
Sini Lundgrén
Kulttuurituottaja
Vapaa-ajan palvelut
+35827784983