Hyppää sisältöön
Vapaa-aika ja matkailu

Kursseja työttömille

Salon kansalaisopiston palvelut työttömille maahanmuuttajille

Salon kansalaisopistolla on ilmaista ohjauspalvelua maahanmuuttajataustaisille työttömille työnhakijoille koulutukseen ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Ohjauspalvelu annetaan Jatkuvan oppimisen hankkeen kautta. Tutustu hankkeen tarjontaan.

Salon kaupungin työllisyyspalvelut ja kansalaisopisto järjestävät salolaisille työttömille työnhakijoille maksuttomia kursseja kevätkaudella 2021.

Kurssit on tarkoitettu 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja niiden tarkoitus on edistää hyvinvointia sekä työllistymismahdollisuuksia. Kurssit toteutetaan työtoiminnan sopimuksilla, joita edeltää aktivointisuunnitelman laatiminen. Kurssin ajalta on mahdollista saada kulu- ja matkakorvaus. Kursseille ohjaudutaan ottamalla yhteyttä kuntouttavan työtoiminnan ohjaajiin viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamispäivää numeroihin 044 778 3091 ja 044 778 3095.


030271 KuTy: Hyvän mielen englantia
5.2.–7.5.2021, Oppitunteja 63,96
Pe 10.00–14.15
Taitotaso B1. Haluatko kerrata ja vahvistaa englannin kielen taitojasi rennossa ilmapiirissä? Kurssilla aktivoimme kielitaitoa jokapäiväisten aiheiden avulla, kasvatamme sana -ja ilmaisuvarastoa sekä tutustumme englanninkielisten maiden kulttuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Osallistujien toiveet kurssin sisällöstä otetaan huomioon. Edellytyksenä englannin kielen perustaidot (A2) ja halu oppia uutta. Oppikirja sisältyy kurssiin.

030366 KuTy: Espanjan jatkokurssi
14.1.–15.4.2021, Oppitunteja 69,29
To 11.00–15.30
Taitotaso A2. Espanjan kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja sen osaamisesta on iloa ja hyötyä niin harrastuksena, matkaillessa kuin työelämässä. Kurssin aikana opitaan käytännönläheistä, matkailutilanteissakin tarvittavaa kieltä ja tutustutaan espanjankielisen maailman elämään ja kulttuuriin. Tämä kurssi on jatkoa syksyn 2020 kurssille, mutta uudetkin opiskelijat ovat tervetulleita mukaan, kunhan kielen alkeet ovat jo tutut. Taitotaso A2. Oppikirja sisältyy kurssiin.

031353 KuTy: Viron kielen alkeet
2.2.–4.5.2021, Oppitunteja 69,29
Ti 11.30–15.45
Taitotaso A1. Kurssilla viron kielen opiskelu aloitetaan aivan alusta. Opitaan perussanastoa, muun muassa ajan- ja kohteliaisuusilmauksia sekä lukusanoja. Aihepiireinä ovat esimerkiksi perhe ja matkustaminen. Opitaan perusrakenteita ja verrataan näitä suomen kielen rakenteisiin. Kielen oppimisen ohessa kurssilla tutustutaan virolaiseen kulttuuriin ja elämään. Tervetuloa opiskelemaan sukukieltä virolaisen opettajan kanssa! Oppikirja: Meie keelesild (Otava, 2017)

040955 KuTy: Kotistudio kuntoon – Nyt äänitetään
1.2.–3.5.2021, Oppitunteja 63,96
Ma 10.00–14.15
Tervetuloa tutustumaan äänittämisen maailmaan aivan ruohonjuuritasolta lähtien. Kurssi sopii siis aloittelijoille, laitteistohankintoja miettiville, musiikin harrastajille tai kokeneemmallekin tekijälle.
Kurssilla selviää, mitä valmiuksia ja laitteistoja äänittämisessä tarvitaan sekä kuinka varsinainen äänitystilanne saadaan mallikkaasti toteutettua. Samalla selviää, kuinka saat oman tietokoneesi valjastettua äänityskelpoiseksi laitteeksi. Pääset itse tutustumaan erilaisiin maksuttomiin ohjelmistoihin ja opit niiden peruskäyttöä. Kurssilla tietenkin perehdytään myös kaiutinjärjestelmiin, mikrofoneihin, akustiikkaan, äänenkäsittelyyn jne. Ohjaavan musiikkiteknologin kanssa voi keskustella kaikista mieltä askarruttavista asioista. Rohkeasti mukaan!
Osa kurssitapaamisista pidetään Raja-Audion äänitysstudiolla, osa kansalaisopiston ATK-luokassa. Kurssin loppupuolella pääset kokemaan äänittämisen riemut käytännön tilanteessa. Minkäänlaista aiempaa äänitysalan kokemusta ei tarvita. Hiihtolomalla vko 8 ja pääsiäisenä 5.4. ei kurssikertaa.

050815 KuTy: Maalauksen työpaja
26.1.–27.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ti 9.30–13.45
Kurssilla opetellaan maalausta ja syvennytään erityisesti akryyli- ja öljymaalauksen menetelmiin, kerroksellisiin tekniikoihin ja erilaisiin ilmaisukeinoihin. Kokeillaan myös kuvansiirtotekniikoita. Kurssin aikana käydään myös Taidemuseo Veturitallin näyttelyssä. Tavoitteena on virkistyä ja ruokkia orastavaa taidekipinää.

050816 KuTy: Grafiikan työpaja
27.1.–28.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ke 11.30–15.45.
Kurssilla syvennytään grafiikan menetelmiin ja ilmaisukeinoihin. Kokeillaan muutamia erikoistekniikoita ja etsitään kullekin osallistujalle sopivaa ja luontaista tekotapaa. Kurssin aikana käydään myös Taidemuseo Veturitallin näyttelyssä. Tavoitteena on virkistyä ja ruokkia orastavaa taidekipinää.

070254 KuTy: Itseilmaisun kurssi
27.1.–28.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ke 10.00–14.15
Itseilmaisun ja improvisaation kurssilla kehitetään omaa ilmaisuvoimaa ja itsetuntemusta erilaisten teatterilähtöisten, toiminnallisten harjoitusten sekä improvisaatioiden avulla. Tutkimme omaa identiteettiä ja elämää teatteri-ilmaisun keinoin. Luovat ja leikilliset lämmittely- ja aistiharjoitukset lisäävät kehotietoisuutta. Sanalliset ja toiminnalliset improvisaatioharjoitukset kehittävät tilanteessa olemisen ja läsnäolon kykyä, vuorovaikutustaitoja sekä tuovat varmuutta omaan esiintymiseen. Kurssilla kokeillaan myös muita itseilmaisun muotoja, kuten kirjoittamista. Myös havainnointi, keskustelut ja pohdinnat ovat keskeinen osa työskentelyä. Aikaisempaa taide- tai teatterikokemusta ei tarvitse olla.

070451 KuTy: Sirkuskurssi
26.1.–27.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ti 10.00–14.15
Sirkuskurssilla harjoitellaan eri sirkuslajeja tavoitteellisesti, mutta rennolla meiningillä. Sirkustekniikoiden harjoitteleminen kehittää fyysistä kuntoa, koordinaatiota ja luovuutta. Tutustumme muun muassa jongleerauksen ja akrobatian saloihin sekä käymme läpi työ-, opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia esittävien taiteiden alalla. Kohotamme kuntoa ilman lisäpainoja tehtävällä voimaharjoittelulla ja venyttelyllä. Kurssi tarjoaa mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja vaikkapa uuden harrastuksen löytämiseen. Osallistujien valmiudet ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon joustavasti ja haasteellisuutta lisätään asteittain. Aiempaa kokemusta sirkuksesta ei vaadita.

090951 KuTy: tekstiilikäsityöt
22.1.–23.4.2021, Oppitunteja 63,96
Pe 10.30–14.45
Opiskelijoiden toiveiden mukaan erilaisia käsitöitä tekstiilitöihin painottuen, esimerkiksi vaatteiden tai sisustustekstiilien ompelua, neuleita, virkkausta, makrameta, kirjansidontaa, huovutusta, helmikoruja, värjäystä, kirjontaa, kudontaa, korjausompelua, tuunausta tai tilkkutöitä. Opiskelijat voivat tehdä myös keskenään erilaisia töitä.
090953 KuTy: tekstiilikäsitöitä ja kuvataidetta
18.1.–19.4.2021, Oppitunteja 63,96
Ma 9.00–13.15.
Opiskelijoiden toiveiden mukaan erilaisia tekstiilikäsitöitä, esim. neuleita, virkkausta, makrameta, värjäystä, kirjontaa, kudontaa, ryijyn ompelua tms. ja / tai kuvataidetta esim. piirtämistä, maalaamista, savitöitä, animaatiota tms. Opiskelijat voivat tehdä keskenään erilaisia töitä ja keskittyä itseään kiinnostaviin tekniikoihin.

110951 KuTy: Tietokoneen peruskäyttötaidot haltuun!
26.1.–27.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ti 9.00–13.15
Toteutetaan lähiopetuksena, mahdollisten koronarajoitusten myötä etänä. Haluatko opetella tietokoneen käytön perustaidot tai oletko unohtanut ne? Tällä rennolla ja rauhallisesti etenevällä kurssilla käymme läpi tietokonetaitojen alkeet ja tekstinkäsittelyn sekä Internetin käytön perusniksit. Tekstinkäsittelyssä keskitymme kirjoittamiseen ja yleisimpiin muokkaustyökaluihin sekä tallentamiseen. Tutustumme myös kansioiden käyttöön. Teemme jokaiselle sähköpostilaatikon ja tutustumme keskeisiin Internetin tarjoamiin palveluihin, muun muassa TE-palveluiden ja Kelan nettisivuihin. Aikaa riittää myös sosiaalisen median, YouTuben ja muiden netistä löytyvien iloisten asioiden tutustumiselle! Minkäänlaisia tietokoneen käytön taitoja sinulla ei tarvitse olla osallistuaksesi kurssille.

110952 KuTy: Sähköinen asiointi ja pilvipalvelut tietokoneella ja älypuhelimella
29.1.–30.4.2021, Oppitunteja 63,96
Pe 9.00–13.15
Toteutetaan lähiopetuksena, mahdollisten koronarajoitusten myötä etänä. Kurssilla opetellaan ilmaisten hyödyllisten ohjelmien käyttöä ja asennusta. Pilvipalvelua hyödyntäen voimme mm. käyttää tekstinkäsittely, taulukkolaskenta- ja esitysohjelmia täysin ilmaiseksi. Harjoittelemme myös Android-puhelimen hyötykäyttöä ja puhelimiin liitettävää pilvipalvelua.
Tarvitsetko lisää rohkeutta asioida netissä? Asiointi pankkien, vakuutusyhtiöiden, Kelan ja verottajan kanssa sekä ajanvaraukset lääkäriin, laboratorioon ja monet muut internetistä löytyvät palvelut hoituvat kätevästi netin välityksellä. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan, sillä näitä taitoja tarvitset tulevaisuudessa!
Kurssille osallistumisen vaatimuksena on tietokoneenkäytön perusteiden hallinta. Voit ottaa oman kannettavan mukaan tai käyttää opistomme tietokoneita.
Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin aihealueisiin:

 • LibreOffice, tekstinkäsittely-, taulukko- ja esitysgrafiikkaohjelmien käytön harjoittelua. Kuvankäsittelyohjelmalla käsittelemme kameralla tai kännykällä otettuja kuvia.
 • Tutkimme mitä käteviä palveluja internet tarjoaa käyttäjän arkeen. Internetistä löytyviin palveluihin tunnistaudutaan yleensä omilla pankkitunnuksilla.
 • Googlen-pilvipalvelussa voi tallentaa ja jakaa kuva- ja muita tiedostoja. Palvelussa voimme kirjoittaa myös asiakirjoja, tehdä taulukoita tai esityksiä.
  Sosiaalisen median esittely.
 • Älypuhelimen hallinta ja hyödyllisten applikaatioiden eli ohjelmien esittelyä asennusta puhelimeen.
 • Pilvipalvelun hyötykäyttöä puhelimessa ja tietojen synkronointia tietokoneen ja puhelimen välillä.

120550 KuTy: Mielen ja kehon huoltokurssi naisille
27.1.–28.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ke 9.00–13.15
Oletko kiinnostunut etsimään itsesi näköistä keveämpää arkea? Haluatko kokea aitoa onnellisuutta pienistä asioista? Koetko olevasi näkymätön puurtaja liian suurten haasteiden äärellä? Puuttuuko arjestasi nauru ja huumori? Oletko kadottanut elämän ilon? Haluatko oppia Shindon venyttely ja itsehoito menetelmää?
Jos kysymykset ovat sinulle tuttuja niin tule tutustumaan itseesi yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa. Ryhmä antaa mahdollisuuden rakentavaan yhteisöllisyyteen ei pakolla vaan ilolla. Ihminen on kokonaisuus, jota isot ja pienet asiat ympäröivät. Ihminen on myös laumaeläin joten ryhmässä saat kokemuksen yhteisöön kuulumisesta, joka on aina merkittävää.
Shindo venyttelyt ohjaavat sinut kevyesti pois suorittamisen pakosta. Päivitetään oman kehon asetuksia, harjoitellaan pois pääsemistä suorittamisen pakosta psyko- ja sosiodraamamenetelmillä, keskustellen ryhmän luomalla luottamuksella ja vapaaehtoisuudella – ei pakolla vaan ilolla!

140503 KuTy: Suomen kieltä
25.1.–26.4.2021, Oppitunteja 63,96
Ma 9.00–13.15
Kurssilla opiskellaan suomen kielen perusteita kommunikatiivisesti. Paljon keskustelutehtäviä. Suomen kieltä alkeista lähtien. Sopii kertausta tarvitseville, sopii hyvin myös luku- ja kirjoitustaidottomille maahanmuuttajille!

140504 KuTy: Suomea ja käsitöitä
26.1.–27.4.2021, Oppitunteja 69,29
Ti 9.00–13.30
Teemme käsitöitä ja tekemisen lomassa opiskelemme suomen kieltä. Erityisesti opimme sanastoa taiteesta ja ympäristöstä.

140505 KuTy: Mielen ja kehon hyvinvointi maahanmuuttajille
28.1.–29.4.2021, Oppitunteja 69,29
To 9.00–13.15
Kurssi on tarkoitettu maahanmuuttajille. Mielen ja kehon hyvinvoinnin kurssilla vahvistetaan omaa itsetuntemusta toiminnallisten harjoitusten sekä kuvallisen ilmaisun avulla turvallisessa ilmapiirissä. Tutkimme omaa elämänpolkua draamallisten harjoitusten, musiikin ja kuvien kautta. Lempeät liike- ja aistiharjoitukset lisäävät kehotietoisuutta ja hyvää oloa. Yhdessä tekeminen ja yhteisten kokemusten jakaminen synnyttävät iloa. Aikaisempaa taide- tai teatterikokemusta ei tarvitse olla. Olet tervetullut sellaisena kuin olet!

020208 KuTy: Luonnonmukainen kotitarveviljely
6.4.–22.6.2021, Oppitunteja 63,96
Ti 10.00–14.15
Kurssin tarkoituksena on antaa sekä teoreettiset että ennen kaikkea käytännölliset valmiudet viljellä luonnonmukaisesti omaa ruokaa omassa puutarhassa, puutarhapalstalla, kaupunkiviljelynä, parvekkeella tai laatikossa ja ymmärtää se osana ekologista elämäntapaa. Opiskelu on mahdollisimman käytännönläheistä ja tapahtuu pääsääntöisesti ulkona.
Kevään osuudessa tarjolla muun muassa seuraavaa:

 • Puutarha osana ekologista kokonaisuutta, kurssilaisten toiveiden kartoittamista ja kurssin sisällön yhteistä suunnittelua
 • Puutarhurin talvea: puutarhaunelmia, kirjallisuutta, puutarhan paikkaan tutustumista
  Ensimmäiset kylvöt; mm. tomaatti ja purjo
 • Kompostit ja maanparannus, kurssin oman Ylhäistentien kasvimaan viljelysuunnitelman tekoa ja laajennusta
 • Seuraavat kylvöt; mm. yrtit ja kurpitsat
 • Eri kasviryhmien viljely kylvöstä korjuuseen ja resepteihin saakka
 • Taimien hoitoa; kastelu ja kouliminen, teoriaa ja käytäntöä
 • Vierailu palstaviljelmille
 • Kasvihuoneista; kasvitunnelit, harsot, tuholaiset ja rikkaruohot
 • Vierailu ja talkoot kurssilaisten puutarhoissa
 • Kylvöt ja istutukset kurssilaisten omalla Ylhäistentien ”Aarin Plantaasi”-viljelmällä
 • Kaikenlaiset eläimet puutarhurin ystävinä; mm. hyönteishotellin rakennusta
 • Villiyrtit; opiskelua, poimimista, reseptejä

Kurssin sisältö elää kurssilaisten toiveiden ja vallitsevien säiden mukaan.

Kansalaisopisto on yhteistyössä Työllisyyspalveluiden kanssa järjestänyt työttömille maksuttomia kursseja jo vuodesta 2017.