Hyppää sisältöön

MHAW Hyvää mieltä kulttuurista -tapahtumaviikko

Kymmenvuotias hyvän mielen kulttuuriviikko vahvistaa yhteyksiä ja tarjoaa elämyksiä. Mental Health Art Week (MHAW) -viikolla pääsee nauttimaan kulttuurielämyksistä lähes kolmellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetapahtumat vahvistavat paikallista hyvinvointia ja lisäävät ymmärrystä kulttuurin ja taiteen vaikutuksista mielenterveyteen.

Tapahtumaviikko mahdollistaa hyvän mielen hetkiä ja kohtaamisia kulttuurin, taiteen ja musiikin parissa. Vuoden tapahtumien teema yhteys näkyy ja kuuluu niin konserteissa, työpajoissa, näyttelyissä, teatteriesityksissä, kuin katutaidetapahtumissakin. Tapahtumat ovat pääsääntöisesti kaikille avoimia ja maksuttomia.

Poimintoja viikon ohjelmasta

Koko viikon ohjelma

Poikkea Taideterassille Plazaan

Yhteyksiä-runonäyttely linja-autoasemalla

MHAW Salon Taiteilijaseurassa

Koko viikon ohjelma

 

 

Poikkea Taideterassille!

MHAW -tapahtumaviikon päämaja rakentuu kauppakeskus Plazaan, Vilhonkatu 8. Taideterassi on avoinna ma-pe klo 11-14.

Koko viikon esillä ovat Salon Klubitalolla Musta koira -työpajassa (ohjaaja taiteilija Inkeri Halme) syntyneet taideteokset sekä Timo Kesälän taidenäyttely. Voit osallistua myös yhteiseen taideteokseen, jättää oman merkinnän ajatusten karuselliin tai vaikka viettää pienen virkistyshetken keskellä arjen kiirettä. Tiistaista lähtien Taideterassilla on nähtävillä myös Maailmanparantajat -bokseja, jotka koulutaiteilija Laura Sillanpää on tehnyt yhdessä Hermannin yläkoulun nuorten kanssa.

Maanantaina 20.5. klo 11-14

 • Istahda Huolituoliin ja kevennä mieltäsi! MIELI ry:n Huolituoli® on matalan kynnyksen tila, jossa voi keventää mieltään luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä koulutetulle vapaaehtoiselle tai kriisityöntekijälle.

Tiistaina 21.5. klo 11-14

 • Tutustu taidenäyttelyihin ja viikon toimintaan Plazassa Kulttuuriluotsin matkassa!
 • klo 12 Soivakoti esiintyy: Tule mukaan yhteislaulutapahtumaan, voit osallistua laulamalla mukana tai vain kuunnella. Soivakoti soittaa perinteisiä kaikkien tuntemia sävelmiä, mutta voit esittää myös toivekappaleita paikan päällä.
 • Treffaa kulttuurituottaja! Tule juttelemaan kulttuurin ajankohtaisista kuulumisista, tutustumaan kesäkauden kulttuurivinkkeihin ja kertomaan omista toiveista.
 • Maailmanparantajat -näyttely aukeaa Taideterassilla! Hermannin yläkoulun oppilaiden ajatusten pohjalta toteutettuja taiteellisia sana- ja tunnelmapaloja. Maailmanparantajat-bokseista löytyy nuorten ajatuksia siitä, miten maailma ja mitä maailmassa voisi parantaa – yksi toive tai ajatus kerrallaan. Boksit on toteutettu yhteistyössä koulutaiteilija Laura Sillanpään kanssa.

Keskiviikkona 22.5. klo 11-14

 • Tutustu taidenäyttelyihin ja viikon toimintaan Plazassa Kulttuuriluotsin matkassa!
 • Treffaa kulttuurituottaja! Tule juttelemaan kulttuurin ajankohtaisista kuulumisista, tutustumaan kesäkauden kulttuurivinkkeihin ja kertomaan omista toiveista.

Torstaina 23.5. klo 11-14

 • Istahda Huolituoliin ja kevennä mieltäsi! MIELI ry:n Huolituoli® on matalan kynnyksen tila, jossa voi keventää mieltään luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä koulutetulle vapaaehtoiselle tai kriisityöntekijälle.

Perjantaina 24.5. klo 11-14

 • klo 12 alkaen Runovastaanotto: Askarruttaako, ihmetyttääkö, onko sinulla pulma? Runovastaanoton ammattitaitoiset asiantuntijat klovnit Dahlia Humus (Sinikka Lumiluoto) ja Gertrud Steinohr (Henna Hakkarainen) antavat ohjenuoria poeettisesti. Tule yksin tai yhdessä!
 • Treffaa kulttuurituottaja! Tule juttelemaan kulttuurin ajankohtaisista kuulumisista, tutustumaan kesäkauden kulttuurivinkkeihin ja kertomaan omista toiveista.

Omassa tahdissa viikon ajan

Hyvän mielen karuselli – ajatuksia kulttuurista, Kauppakeskus Plaza

Mitä salolaiset ajattelevat kulttuurin ja taiteen hyvää tekevistä vaikutuksista? Tutustu ajatuksiin ja jätä omasi osaksi ajatusten karusellia. Kauppakeskus Plaza, Vilhonkatu 8. Teos nähtävillä kauppakeskuksen aukioloaikoina.

Yhteyksiä, Salon linja-autoasema

Kesällä 2022 sanataiteilijat kiersivät Salon kylissä Kiikalassa, Kuusjoella, Kiskossa, Muurlassa, Perttelissä, Perniössä, Särkisalossa, Suomusjärvellä, Halikossa. Kiertueella syntyneisiin runomuotokuviin ja korvarunoihin tallentuivat niin kohtaamiset, tunnelmat, maisemat ja mielentilat. Näyttelyyn on koottu poimintoja runoista. Salon linja-autoaseman odotustila, Vilhonkatu 11-13.

Arja Pykäri, Sylissä metsän ja tuulien

Salon taiteilijaseuran galleria, Tehdaskatu 18. Avoinna ma-to 12-17, pe 12-15, la 10-14. Tervetuloa myös taiteilijatapaamiseen keskiviikkona 22.5. klo 13-17 kuulemaan näyttelyn teosten teeman synnystä, taustoista, sekä siitä miten kuvan voi joskus maustaa ripauksella runoa.

Anna-Maija Junnila, ikkunanäyttely

“Maalausteni teema lähti mielenterveyden hoitamisesta, toivosta, elämän riemusta, hyvän löytämisestä ja siihen keskittymisestä. Sekatekniikka toi työskentelyyni lisää ulottuvuuksia ja aloin kuvata myös ihmistä tehtyäni taas pitkästä aikaa croquis’ta, nopeita luonnosmaisia elävän mallin piirustuksia.” Salon Taiteilijaseuran ja Kehystämö Frizin näyteikkuna, Tehdaskatu 18. Avoinna ympäri vuorokauden.

Pekka Innanen, Inspired by music

“Minua alkoi muutamia vuosia sitten kiinnostaa, miten kuuntelen musiikkia. Miksi jokin musiikki tuntuu koko kehossa, miksi toinen taas ei synnytä mitään? Valokuvauksen piirissä on käsitelty termiä kontemplatiivinen valokuvaus. Sillä tarkoitetaan avoimeen aistimiseen perustuvaa kuvien vastaanottamista. Kuvia ei oteta, vaan ne saadaan. Kuvat syntyvät kehollisen kokemisen, jonkinlaisen meditaation kautta.” Pekka Innanen: Inspired by music – kuvia Edu Kettusen ja Mikko Innasen musiikkiin Teijon Masuunin Obscurassa 2.3.–26.5.2024, Telakkatie 17. Avoinna viikonloppuisin la–su klo 12–16.

Tapahtumia myös päivittäin

Maanantai 20.5.

 • klo 18 Salon Musiikkiopisto: Puhaltajien kevätsoitto
  Hilkansali, Vilhonkatu 4

Tiistai 21.5.

 • klo 10-15 Avoimet ovet Etapissa
  Kriisikeskus Etappi, Kirkkokatu 10
  Tule tutustumaan Kriisikeskuksen toimintaan kahvikupposen äärellä! Voit myös kiertää ”aistipolkua”, jolla voit tutkiskella eri aistein yhteyttä itseesi ja ympäristöön. Kuule, näe, maista, haista, tunnustele.. Halutessasi voit myös istahtaa Huolituoliin® hetkeksi juttelemaan koulutetun vapaaehtoisen tai kriisityöntekijän kanssa mieltä askarruttavista asioista.

Keskiviikko 22.5.

 • klo 13-17 Arja Pykäri, taiteilijatapaaminen
  Salon Taiteilijaseuran Galleria, Tehdaskatu 18
  Tule kuulemaan kuvataiteilija Arja Pykärin esittelyä Sylissä metsän ja tuulien -näyttelyn teosten teeman synnystä, taustoista, sekä siitä miten kuvan voi joskus maustaa ripauksella runoa.
 • klo 17-21 Salon Teatteri ry: Kellokosken prinsessa -musiikkinäytelmän avoimet harjoitukset, Vuohensaaren kesäteatteri, Satamakatu 102
 • klo 18 Salon Musiikkiopisto: Keväiset viulut soivat
  Hilkansali, Vilhonkatu 4

Torstai 23.5.

 • klo 13-15 Tommy Hellsten, Inhimillisen kohtaamisen voima -luento
  Salon seurakuntatalon juhlasali, Kirkkokatu 6
  Tapahtuman järjestää Välittämisen verkosto.
 • 17-18.45 Novellikoukku kirjastolla
  Salon pääkirjasto, Vilhonkatu 2
  Tule mukaan kuuntelemaan ääneen luettuja tarinoita ja ota käsityö mukaan. Voit tulla paikalle vain kuuntelemaankin. Kokoonnumme pääkirjaston lehtisalissa. Lämpimästi tervetuloa!
 • klo 18 – 20 Tommy Hellsten, Hyväntahtoisuuden kulttuuri – luento
  Kulttuuritila Näkkäri, Ylhäistentie 2
  Tapahtuman järjestää Välittämisen verkosto.
 • 18:30 – 19 Kuoro kiertää kirjastossa
  Halikon kirjasto, Sähkökuja 1
  Salon kirjastoissa saa luettavan lisäksi toukokuussa myös livemusiikkia! Salon Viihdelaulajat kiertää 60-vuotisjuhlansa kunniaksi kirjastoissa. Tule kuulolle!
 • klo 19 Salon Musiikkiopisto: Laulajien kevätkonsertti
  Halikon kirkko, Kirkkorinne 1

Perjantai 24.5.

 • klo 12 alkaen Runovastaanotto
  Taideterassi @ Kauppakeskus Plaza, Vilhonkatu 8
  Askarruttaako, ihmetyttääkö, onko sinulla pulma? Runovastaanoton ammattitaitoiset asiantuntijat klovnit Dahlia Humus (Sinikka Lumiluoto) ja Gertrud Steinohr (Henna Hakkarainen) antavat ohjenuoria poeettisesti. Tule yksin tai yhdessä!
 • klo 17 Salon Musiikkiopisto: Kitaristien kevätkonsertti
  Hilkansali, Vilhonkatu 4
 • klo 18–20 Elävän mallin piirustusilta
  Salon Taiteilijaseuran Galleria, Tehdaskatu 18
  Tule mukaan piirtämään elävää mallia! Illat ovat kaikille avoimia, sinun ei tarvitse olla seuran jäsen. Vaihtuvia asentoja piirretään omassa rauhassa, ilman opetusta. Ota mukaan avoin mieli, piirustusvälineet ja kertamaksu 5 €.

 

Mikä ihmeen MHAW?

Skotlannista Suomeen vuonna 2014 tulleen Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikon aikana MIELI paikallisyhdistykset toteuttavat yhdessä yhteistyökumppanien kanssa matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetapahtumia, jota vahvistavat paikallista hyvinvointia ja lisäävät ymmärrystä kulttuuri- ja taide-elämysten vaikutuksista mielenterveyteen. 
Salon tapahtumaviikkoa koordinoivat Salon mielenterveys ry – Kriisikeskus Etappi ja Salon kaupunki / kulttuuripalvelut. Lisätietoja löydät myös Mieli ry:n MHAW-sivulta.