Hyppää sisältöön

Hyvinvointia kulttuurista

Kulttuuri ja taide tekee hyvää mielelle ja keholle, hyvinvoinnille ja terveydelle. Kaiken ikää ja myös silloin, kun kynnys elämyksiin ja kokemuksiin on syystä tai toisesta korkealla. Kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja kulttuurihyvinvointia edistävät kaupungin eri yksiköiden lisäksi yhteistyötahot taiteen ja kulttuurin kentältä.

Marraskuu – kulttuurihyvinvoinnin teemakuukausi

Marraskuu on mitä parhain kuukausi kiinnittää huomiota omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä pitää yllä vireyttä ja virkeyttä kaikin mahdollisin konstein. Kuun kulttuuritarjonta pitääkin sisällään monia tilaisuuksia ihmetellä ja nauraa, tutkia ja tarkastella, riemuita ja rauhoittua, oppia ja ymmärtää, yhdessä tuumin ja omin nokin.

Oheisessa tiedotteessa ja tapahtumissa muutamia poimintoja yleisten kulttuuripalveluiden omista ja yhteistyössä toteutetuista marraskuun menovinkeistä, lisää löydät Salon kaupungin tapahtumakalenterista.

Nappula – Salon kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen kaupungissa osana  varhaiskasvatusta ja opetusta. Suunnitelma laaditaan ja sitä toteutetaan kaupungin ja kulttuuri- ja taidealan toimijoiden yhteistyönä. Lue lisää Salon kulttuurikasvatussuunnitelma Nappulasta.

Taiteen perusopetus antaa väylän itseilmaisulle lapsille, nuorille ja aikuisille. Kuvataiteessa, käsityössä sekä teatteritaiteessa taiteen perusopetusta järjestää Salon kansalaisopisto, musiikissa Salon musiikkiopisto. Lue lisää taiteen perusopetuksesta Salossa.  

Taidetta kaiken ikää

Kulttuurista hyvinvointia ja palveluiden saatavuutta lisätään yhteistyön myötä. Yleiset kulttuuripalvelut tukevat avustuksin ja solmivat yhteistyösopimuksia paikallisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa.

Yhteistyössä toteutettavia palveluita ovat muun muassa kylien monitaidetapahtumat ja kulttuuriympäristöön suuntautuvat retket, sekä eri kohderyhmille räätälöidyt palvelut.

Taide tulee luo on Salon taiteilijaseuran koordinoima monivuotinen yhteistyöhanke, jossa taiteilijat ovat toimineet salolaisissa päiväkodeissa, kouluissa, nuorten ryhmissä, kehitysvammaisten asumispalveluyksiköissä ja hoivakodeissa. Hankkeessa on vuosien mittaan syntynyt lukuisia taiteilijoiden tekemiä ja yhteisöllisesti toteutettuja teoksia. Tutustu hankkeesta tehtyyn julkaisuun (Taide tulee luo I.pdf). (2,76 Mt)

Kesäkaudella Läntisen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit kiertävät ilahduttamassa eri-ikäisiä salolaisia niin toreilla, puistoissa, hoivakodeissa kuin kylissä.

Kuvatiedot:

  • Märynummen taidepaja, kevät 2019. Kuva: Studio Luxi Tero Teränen
  • Studiossa kuvattavana hoivakodin asukkaita ja heidän läheisiään vuonna 2019. Kuva: Taide tulee luo / Andréa Vannucchi ja Tea Tikka