Teijon koulu
Teijon koulu jatkaa kunniakkaasti vuonna 1869 perustetun yksityisen Teijon tehtaan kansakoulun tehtävää. Teijon tehtaan kansakoulu oli Varsinais-Suomen vanhin kansakoulu. Koulun päärakennus on rakennettu tiettävästi vuonna 1913 “Taidetta kouluihin” -yhdistyksen piirustuksilla, minkä takia koulu piparkakkutalomaisine puuleikkauksineen onkin varsin kaunis.
Koulun piha-alueeseen kuuluu luonnontilainen niitty, jossa pienemmät oppilaat mielellään leikkivät mielikuvitusta ruokkivia yhteisiä majaleikkejä. Oppilaat myös itse järjestävät suuria koko koulun yhteisleikkejä pitkällä ruokavälitunnilla, joka on saatu aikaan siirtämällä kaksi välituntia aamu- ja iltapäivästä ruokatunnin yhteyteen. Keskipäivän tauolla oppilaat saavat myös harjoitella musiikkia ja käyttää koulun liikuntavälineitä.
Teijon koulu tavoittelee normaalia hyvää perusopetusta turvallisessa miellyttävässä ympäristössä hyvän yhteishengen kera. Keinoina siihen ovat yhteissoitto ja esiintymiset sekä yhteistoiminnallinen opetus muutenkin. Koululla on bändivälineet ja pitkät perinteet oppilaiden esiintymisessä – bändisoitto ja esiintyminen hitsaa oppilaita hyvää yhteistyötä tekeväksi tiimiksi.
Teijon koulu on profiloitunut luontopainotteiseksi kouluksi, sijaitseehan koulu Teijon kansallispuiston keskellä. Koulu painottaa luontokouluna:
- Retkeilyä kansallispuistossa: positiiviset elämykset ovat olennaisia asenteen muokkaajia
- Merenlahtea ja kansallispuiston saaria: koulun ikkunasta näkyy kävelymatkan päässä olevat meri sekä Iso- ja Pikkuholma. Kyseeseen voi tulla pienimuotoinen kalastus ja kajakkiretkeily. Yhteistyö paikallisen seikkailuyrityksen kanssa on olennaista.
- Järviluontoa: Teijon järvet ovat Likojärveä lukuun ottamatta ikivanhoja tekojärviä, joihin on muodostunut oma mielenkiintoinen ekosysteeminsä. Myös maisemat jyrkkine kallioseinämineen ovat ainutlaatuisia.
- Luontoystävällistä teollisuutta: Teijon tehtaat perustuivat alun perin täysin uusiutuvan energian käyttöön
Teijon Alueen Kyläyhdistyksessä toimii Koulu- ja päiväkotitiimi, joka koostuu koulun oppilaiden vanhemmista. Tiimi julkaisee Teijo+ -lehteä, johon oppilaat tekevät juttuja äidinkielentuntien puitteissa. (3,30 Mt) Lehden myynnistä saaduista tuloista tiimi antaa valtaosan koulun käyttöön siten, että se maksaa suoraan laskuja, joita syntyy koulun tapahtumista – esimerkiksi teatterikäynneistä, leirikouluista ja laskettelusta. Tästä syystä pystymme järjestämään monipuolista koulun ulkopuolista toimintaa.
Teijon koulu – Piparkakkutalo merinäköalalla Teijon kansallispuiston ja Etelä-Suomen suosituimman vapaa-ajanviettoalueen keskellä.