Hyppää sisältöön

Ruokailu

Lapsille tarjotaan hoitopäivään sisältyen aamupala, lounas, välipala sekä vuorohoidossa päivällinen ja iltapala. Esiopetuksessa lapsille tarjotaan lounas. Ruokailuajat vaihtelevat toimintayksiköittäin.

Ruokailu päiväkodeissa (ruokalistat)

Erityisruokavalio Salon kaupungin varhaiskasvatuksessa

Terveydellisistä syistä erityisruokavaliota noudattavalle tai erityistarpeiselle lapselle tarjotaan Salon kaupungin varhaiskasvatuksessa sopivaa ja turvallista ruokaa. Erityisruokavaliot, joissa ruokavalio on osa sairauden hoitoa, edellyttävät hoitavan lääkärin todistusta. Näin varmistetaan, ettei lapsenne ravitsemustila vaarannu. Lääkärintodistus vakavia oireita aiheuttavasta ruoka-allergiasta varhaiskasvatukseen tulee pyytää oman neuvolan lääkäriltä/ lasta hoitavalta lääkäriltä. Pysyvää ruokavaliohoitoa edellyttävistä sairauksista, kuten diabetes tai keliakia, tarvitaan vain kertaluontoinen ilmoitus. Ilmoitus tehdään kuitenkin uudelleen aina varhaiskasvatuspaikan vaihtuessa.

Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaisesti ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettua aiheuttavan lapselle siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen poissa myös varhaiskasvatuksen ruokailusta on perusteltua. Lievää oireilua (ohimenevä suun kutina tai kirvely ja ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse välttää. Tavallisimmat ruoka-allergiat pikkulapsilla ovat maito-, vilja- ja kanamuna-allergiat, jotka häviävät suurimmalla osalla ennen kouluikää. Mikäli lapsella on vakavia tai hengenvaarallisia oireita aiheuttavia ruoka-allergioita, tarvitaan lääkärintodistus, joka on aina määräaikainen. Vanhempien/huoltajien kanssa käydään läpi ruoka-allergian aiheuttajat ja oireet sekä ruoan välttämistarkkuus kunkin ruoan kohdalla. Lisäksi sovitaan yksityiskohtaiset toimintatavat eri tilanteisiin: voiko lapsi annostella itse ruokaa linjastosta ja miten toimitaan, jos lapsi altistuu tai saa allergiareaktion (adrenaliiniruiskeen käyttö) sekä miten toimitaan retkillä.

Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan. Ruoka-allergian usein häviävät lapsen kasvaessa ja tavoitteena on että kouluikään mennessä rajoitukset on asianmukaisesti purettu.

Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan. Uudet ruoka-aineet kokeillaan aina kotona, ei päivähoidossa.
Vanhempien ilmoitus erityisruokavalion ilmoitus kaavaketta käyttäen riittää, kun kyseessä on uskonnolliset syyt tai lapsi noudattaa vähälaktoosista/laktoositonta ruokavaliota. Ilmoituslomakkeen saa päivähoitohenkilökunnalta tai neuvolasta.

Salon varhaiskasvatuksen ruokailuopas (pdf) (1,34 Mt)

TERVEYTTÄ JA ILOA RUOASTA varhaiskasvatuksen ruokailusuositus (pdf) (5,25 Mt)