Salon perusopetuksessa on mahdollista opiskella 3. vuosiluokalta alkaen painotetusti erikoisluokalla. Vaihtoehtoina ovat englanninkielipainotteinen tai musiikkipainotteinen opetus.
Alhaisten koulussa järjestetään kielirikasteista opetusta, johon voivat hakea kaikki Salon toisen luokan oppilaat tammi-helmikuussa vuosittain järjestettävällä valintakokeella. Kielirikasteisen opetuksen perusajatuksena on lisätä oppilaan englanninkielen tuntemusta normaalissa arkiympäristössä, käyttäen kieltä oppimisen ja osaamisen välineenä (CLIL-menetelmä = Content and Language Integrated Learning, mikä tarkoittaa kielenopetusta, jossa oppiaineiden asiasisältöjä opiskellaan vieraalla kielellä).
Oppilaiden äidinkielellä ja vieraalla kielellä annettu opetus muodostavat kokonaisuuden. Vieraan kielen osuus lisääntyy asteittain. Opetuksen perusmateriaalit ovat samoja kuin rinnakkaisluokilla, mutta lisämateriaalina käytetään englanninkielisiä harjoitteita ja osaksi englanninkielisiä oppimateriaaleja. Kielen opiskelu yhdistyy muiden oppiaineiden opiskeluun siten, että ainesisällöistä opetetaan englanniksi noin 25-50%. Englannin kielen osuus opetuksessa vaihtelee aineittain ja vuosiluokittain.
Kielirikasteisen perusopetuksen tavoitteena on antaa oppilaille toimiva käytännön kielitaito englannin kielessä. Taitoa hyödynnetään arjen koulutyössä, jolloin kieli on osa luonnollisista oppimisympäristöä.
Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus annetaan täysin suomen kielellä suomalaista kulttuuriperintöä korostaen. Luokat noudattavat Salon kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä samaa tuntijakoa kuin rinnakkaisluokka, minkä lisäksi pyrimme tarjoamaan yhden vuosiviikkotunnin ylimääräistä englantia toiminnallisessa muodossa.
Huoltajille järjestetään infotilaisuus kieliluokalle hakemisesta vuosittain tammikuussa, mistä ilmoitetaan tarkemmin Wilmassa. Hae rohkeasti Alhaisten kouluun!
Ollikkalan koulussa järjestetään englannin kielen kielirikasteista opetusta kolmannesta luokasta eteenpäin. Salon kaupungin oppilaat voivat pyrkiä kielipainotteiselle luokalle Ollikkalaan 2. luokan kevätlukukaudella järjestettävän valintakokeen ja haastattelun kautta.
Kielirikasteisen opetuksen tavoitteena on positiivisen asenteen ylläpitäminen kielen opiskeluun ja sanaston rikastuttaminen. Kielirikasteinen opetus kannustaa ja aktivoi oppilaita englannin kielen käyttöön varsinaisten kielen tuntien lisäksi.
Opetuksessa pyritään mahdollisimman monipuolisesti hyödyntämään kielen eri osa-alueita, kuten kuuntelemista, tekstin ymmärtämistä ja tuottamista sekä puheilmaisua. Kielipainotteisella luokalla oppilaat noudattavat samaa opetussuunnitelmaa ja tuntijakoa kuin rinnakkaisluokat, ja käytössä ovat samat oppikirjat. Joissakin oppiaineissa on lisäksi englanninkielistä oheiskirjallisuutta ja englanninkieliset oppikirjat. Alakoulussa kielen osuus opetuksessa vaihtelee vuosiluokittain ja aineittain niin, että englannin osuus on 25%-50%. Englannin kielen käyttö opetuksessa kasvaa vuosiluokkien edetessä. Kielipainotteisen luokan valinneella oppilaalla on mahdollisuus valita samoista valinnaisaineista kuin muilla oppilailla. Suomen kielen oppitunneilla opetuskieli on suomi, jotta oppilas oppii suomen kielen rakenteet sekoittamatta niitä muihin kieliin. Suomen kielen taidon kehittymiseen kiinnitetään erityistä huomiota, jotta kielellinen ajattelu vahvistuu.
Musiikkipainotteisen opetuksen tarkoitus on normaalin koulutyön ohella innostaa oppilaita musiikkiin ja perehdyttää oppilaita musiikin tuntemukseen sen eri osa-alueilla. Musiikkipainotteinen opetus (ent. musiikkiluokat) on toiminut Salossa jo 30 vuoden ajan.
Salon musiikkipainotteinen opetus toimii luokilla 3-6 Uskelan koulun Kavilankadun yksikössä ja luokilla 7-9 Moision koulussa. Kavilankadun yksikössä on lisäksi mahdollista saada musiikkipainotteista opetusta musakylpyluokilla 1 – 2.
Yläkoulun jälkeen on mahdollisuus jatkaa musiikkilinjalla Salon lukiossa.
Musiikkipainotteisilla luokilla toteutetaan monipuolista musisointia. Tarkempaa tietoa opetussuunnitelmasta löytyy näiltä kotisivuilta. Musiikkipainotteisilla luokilla toteutetaan erilaisia produktioita, mm. traditioksi muodostunut Lucia-konsertti. Muita esimerkkejä toiminnastamme ovat musikaalit, lastenjuhlat, puurojuhlat, kevätkonsertit, levytykset sekä teatteri- ja konserttiretket. Yhteistyötä tehdään yläkoulun, lukion musiikkilinjan ja musiikkiopiston kanssa. Oppilaita rohkaistaan ja kannustetaan oman soitinharrastuksen aloittamisessa ja jatkamisessa. 4. luokalta lähtien pyritään siihen, että jokaisella olisi oma soitin, johon saa opetusta joko koulussa tai koulun ulkopuolella. Lisäksi tarjoamme oppilaille omia kerhoja. Musiikkipainotteiseen työskentelyyn kuuluu myös koulun ulkopuolista toimintaa, kuten viikonloppuesiintymisiä.
Oppilaat saavat musiikkipainotteisesta opetuksesta runsaasti esiintymiskokemusta ja -varmuutta. Toimintamme antaa jo valmiiksi esiintymishaluisille lapsille mahdollisuuksia esiintymisiin. Toisaalta toimintamme rohkaisee myös arempia lapsia uskaltautumaan olemaan esillä yhdessä muiden kanssa. Musiikkipainotteisessa opetuksessa pääsee soittamaan monenlaisia soittimia erilaisissa kokoonpanoissa. Yhdessä soittamisen ja laulamisen riemu tulee kaikille tutuksi.
Yhteistyö musiikkiopiston kanssa mahdollistaa sen, että oppilaat voivat suorittaa teoria- ja säveltapailuopintoja koulussa. Musiikkiopiston oppilaiden ei siis tarvitse suorittaa näitä opintoja erikseen musiikkiopiston ryhmissä.
Toteutamme yhteistyötä soitonopettajien kanssa siten, että oppilailla voi mahdollisuuksien mukaan olla soittotunti koulupäivän päätteeksi omalla koululla.
Yhteistoiminnallisuus on mukana kaikessa tekemisessä. Musiikki ja yhdessä tekeminen ovat oppilaitamme yhdistäviä tekijöitä, mikä näkyy hyvänä luokkahenkenä ja yhteen hiileen puhaltamisena. Lukuvuoden työ palkitaan 3.-6. luokkien yhteisellä kevätretkellä.
Musiikkipainotteiseen opetukseen hakijan tärkeimmät ominaisuudet ovat kiinnostus ja innostuneisuus musiikkiin ja esiintymiseen yleensä. Hakijan ei hakuvaiheessa tarvitse osata soittaa mitään soitinta tai laulaa puhtaasti. Nämä taidot kehittyvät harjoituksen myötä. Jokaisella lapsella on erilaiset musiikin taidot ja mielenkiinnon kohteet.
Musiikkipainotteisesta opetuksesta löytyy varmasti jokaiselle jotakin!
Salon kaupungin koulujen oppilaat voivat pyrkiä musiikkipainotteiseen opetukseen ainoastaan 2. ja 6. luokan kevätlukukaudella järjestettävien valintakokeiden kautta. Alkavalle 7. luokalle oppilaita otetaan vain luokkakoon sen mahdollistaessa. Oppilas voidaan hyväksyä alakoulun musiikkipainotteiseen opetukseen muuna ajankohtana vain, mikäli oppilas muuttaa Saloon toiselta paikkakunnalta ja osoittaa musikaalisuustestauksessa riittävää osaamista, ja mikäli kyseisen luokan oppilasmäärä sen sallii.
Musiikkipainotteiseen opetukseen pyrkivät testataan viikolla kuusi. Testauspaikka ja aikataulu ilmoitetaan lähempänä. Testissä oppilas laulaa ensimmäisen säkeistön etukäteen harjoittelemastaan laulusta. Lauluvaihtoehdot ovat Oravan pesä, Nalle Puhin sadelaulu ja Tule ystäväksi näin (laulujen sanat ja nuotit toimitetaan testikutsujen yhteydessä). Lisäksi testissä testataan kykyä toistaa erilaisia rytmejä, sävelkorkeuksia ja melodioita. Testi on standardoitu eikä vaadi ennakkoharjoittelua muutoin kuin laulunäytteen kohdalla.
Mahdollisiin tiedusteluihin vastaa Uskelan koulun Kavilankadun yksikön opettaja Mari Nurmi.
Erikoisluokkien pääsykokeisiin ilmoittautuminen on avoinna 22.1.2021 saakka. Erikoisluokkien info- sekä ilmoittautumislinkit on lähetetty Wilman kautta kaikille 2. luokan oppilaiden huoltajille tammikuun alussa.
Yläkouluissa on mahdollista opiskella kieli-, viestintä- ja tietotekniikka-, luonnontieteellis-matemaattisessa tai musiikkipainotteisessa opetuksessa.
Armfeltin koulussa luokilla 7-9 toimii painotetun opetuksen ryhmä, Luma-luokka, jossa matemaattisesti suuntautuneille oppilaille annetaan mahdollisuus kehittää taitojaan ja valmiuksiaan matematiikassa ja muissa luonnontieteellisissä oppiaineissa. Luma-luokalla opiskelussa painotetaan tutkivan oppimisen otetta sekä pyritään tutkimaan ilmiöitä projektioppimisen keinoin teknologiaa apuna käyttäen. Opintoihin kuuluu myös retkiä, tutustumisia ja yritysvierailuja.
Luma-luokalle hakeudutaan valintakokeen kautta 6. luokalla. Valintakokeessa testataan alakoulun matematiikan ja luonnontieteiden oppimäärään kuuluvia asioita, oppilaan hahmotus- ja päättelykykyä, ongelmanratkaisutaitoja sekä selvitetään oppilaan omaa kiinnostusta Luma-luokalla opiskeluun. Luokalle otetaan valintakokeen tulosten perusteella enintään 24 oppilasta.
Hermannin koulun kieliluokilla oppilas saa edellytykset toimivaan kaksikielisyyteen. Oppilas pystyy perusopetuksen päättyessä toimimaan sekä englanniksi että suomeksi ja englanti on oppilaalle luonteva käyttökieli.
Hermannin koulussa kaksi luokkaa opiskelee kielirikasteisessa opetuksessa. Tällöin oppilas opiskelee enintään 25% oppisisällöistä englannin kielellä.
Oppiaineissa tehdään muun muassa englanninkielisiä projektitöitä, suullisia esityksiä ja muita kirjallisia tuotoksia sekä tutustutaan eri aihealueisiin liittyvään sanastoon. Oppilas oppii eri elämänalueiden ja aihepiirien sanastoa sekä kielenkäyttöön liittyviä tapoja ja käytäntöjä.
Kielirikasteinen opetus sisältyy oppilaan oppimäärään eikä vaikuta valinnaisaineiden tai -kurssien valintamahdollisuuksiin. Oppilas saa valita samoista valinnaisaineista ja -kursseista kuin kokonaan suomenkielisen opetuksenkin oppilaat. Koulussamme on mahdollista opiskella valinnaisaineena espanjaa, italiaa, ranskaa, saksaa tai venäjää.
Salossa koululaisella on mahdollisuus opiskella musiikkiluokalla alakoulussa Uskelan koulussa ja yläkoulun puolella Moision koulussa. Musiikkiluokan tavoitteena on, että oppilas ylläpitää ja kehittää osaamistaan musiikillisen ilmaisun eri alueilla sekä rakentaa luovaa suhdettaan musiikkiin ja sen ilmaisumahdollisuuksiin yhteismusisoinnin avulla. Musiikkiluokkaa käyneellä oppilaalla on mahdollisuus jatkaa Salon lukion musiikkilinjalla.
Musiikkiluokkalainen opiskelee painotusaineenaan musiikkia 7. luokalla 4 kurssia eli vuosiviikkotuntia ja 8.-9. luokalla 2-4 kurssia. Painotettu opetus on järjestetty 7. luokalla siten, että kokonaistuntimäärä on kaksi tuntia tavallista korkeampi (eli 31). Painotus toteutetaan erikoiskursseina, joita ovat muun muassa pannusoitto, musiikkitieto, kuoro, bändisoitto ja tietokonemusiikki. Kurssit sisältyvät 8. ja 9. luokalla valinnaisaineisiin. Näkyviä esimerkkejä musiikkiluokkatoiminnasta ovat mm. Moisio Steel Band, joka konsertoi ja levyttää omaa musiikkiaan, sekä musiikkiluokkalaisten panos koulumme juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa. Musiikkiluokan päättötodistuksen saaminen edellyttää, että oppilas on opiskellut musiikkia neljä kurssia seitsemännellä, neljä kurssia kahdeksannella ja vähintään kaksi kurssia yhdeksännellä luokalla.
Moision musiikkiluokka koostuu pääasiassa Uskelan alakoulun puolelta suoraan siirtyvistä musiikkiluokan oppilaista. Halukkaille ei-musiikkiluokkalaisille kuudensien luokkien oppilaille järjestetään tarvittaessa valintakoe, jonka perusteella mahdollisesti vapaaksi jääneitä musiikkiluokkapaikkoja voidaan täyttää.
Valintakoe koostuu seuraavista osioista:
Valintakoe pidetään Moision koulun musiikkiluokassa. Valintakoe aloitetaan yhteisellä teoria-/solfa-kokeella, jonka jälkeen suoritetaan henkilökohtaiset osuudet aakkosjärjestyksessä. Mukaan tarvitaan oma instrumentti (piano, basso, akustinen-/sähkökitara ja rummut löytyvät koululta). Valintakokeeseen tulevalla oppilaalla tulee olla mukanaan myös vapaamuotoinen hakemus, jossa hän kertoo aikaisemmasta harrastuneisuudestaan musiikin parissa.
Moision koulussa toimivat viestintä- ja tietotekniikkapainotteiset luokat eli Medialuokat. Tavoitteena on kehittää oppilaiden tietotekniikkataitoja, kuvallista ilmaisua sekä suullisia ja kirjallisia viestintätaitoja. Luokalle valitaan lukuvuosittain korkeintaan 24 oppilasta kevätlukukaudella pidettävän valintakokeen pohjalta.
Medialuokalla opiskellaan painotetun opetussuunnitelman mukaan. Painotusaineita ovat äidinkieli, tietotekniikka ja kuvataide. Oppilas opiskelee muuten koulun yleisen opetussuunnitelman mukaisesti, mutta 7. luokalla on kaksi tuntia painotusaineista muodostettuja erikoiskursseja. Niissä oppilas syventää viestinnän ja tietotekniikan taitojaan. Painotettu opetus on järjestetty 7. luokalla siten, että luokalla on kokonaistuntimäärä kaksi tuntia tavallista korkeampi (eli 31).
Painotettu opetus toteutetaan erityisesti 8. ja 9. vuosiluokilla syventämällä oppisisältöjä soveltuvissa oppiaineissa sekä laaja-alaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Lisäksi Medialuokalla on omia valinnaisaineitaan mediakasvatuksen piirissä: 1 tunti viikossa 8. luokalla ja 2 tuntia viikossa 9. luokalla. Medialuokkalainen pääsee tutustumaan koulun opetuksen lisäksi eri viestintävälineiden toimintaan mm. vierailukäyntien ja vierailijoiden välityksellä.
Halukkaille kuudensien luokkien oppilaille järjestetään alkuvuodesta valintakoe, jossa on äidinkielen, matematiikan ja kuvataiteen tehtäviä. Äidinkielen osio sisältää kirjoitelman, luetun ymmärtämistä mittaavan testin tai kielioppi- ja oikeinkirjoitustehtäviä. Kuvataiteen osio mittaa kuvanlukutaitoa ja kuvataiteellista lahjakkuutta. Matematiikan osioon kuuluvat tehtävät mittaavat mm. avaruudellista hahmottamista, ongelmanratkaisukykyä ja peruslaskutoimitusten ratkaisukykyä. Valinta Medialuokalle perustuu jokaisessa osiossa menestymiseen. Hakija tekee ennakkotehtävänä enintään 2 minuutin kestoisen videon, jossa ilmaisee, miksi on hakeutunut Medialuokalle. Linkki videoon lähetetään osoitteeseen jani.heiskanen@edu.salo.fi.
Automaattisesti aktivoidut toiminnalliset evästeet ovat aina käytössä, ja tarvitsemme niitä tarjotaksemme toimivan verkkopalvelun. Välttämättömiä evästeitä tarvitaan muun muassa turvallisen yhteyden luomiseksi. Voit asettaa selaimesi estämään nämä evästeet, mutta huomioithan, että verkkopalvelun kaikki osa-alueet eivät silloin toimi odotetusti. Nämä evästeet eivät säilö mitään henkilöivää tietoa.
Mainonnan evästeet auttavat meitä sijoittamaan kohdennettua mainontaa kaupallisille verkkosivustoille sekä palveluihin luotettujen yhteistyökumppaniemme avulla. Ne eivät sisällä suoraan henkilöitävää tietoa, mutta tunnistavat selain -ja laitetiedot. Mikäli valitset nämä evästeet pois päältä, näet vähemmän sinulle kohdennettua mainontaa.
Anonyymin sivuston analytiikan evästeet mahdollistavat käyttäjämäärien seurannan, auttavat meitä tunnistamaan palaavat asiakkaat sekä ymmärtämään, miten asiakkaamme käyttävät verkkopalveluamme. Käytämme näitä tietoja parantaaksemme palvelun käytettävyyttä ja digitaalista kokemusta. Kävijäseuranta on täysin anonyymia, eikä yksittäistä käyttäjää voida tunnistaa seurannasta.