Hyppää sisältöön

Alkutuotannon toiminta

Eläintenpito, metsästys, kalastus, hunajan tai kasvintuotanto elintarvikkeiden tuotantoketjun osana

Kun eläintenpidosta tehdään ilmoitus maaseutuviranomaiselle tai kasvintuotantoon haetaan viljelijätukia, saa elintarvikevalvontaviranomainen tiedon alkutuotantopaikasta sitä kautta. Jos et hae tukia, ilmoita alkutuotantopaikasta rekisteröintiä varten  ympäristöterveydenhuoltoon. Alkutuotannon ilmoituksesta ei peritä maksua.

Alkutuotantoilmoitusta ei tehdä

  • luonnon tuotteiden keräämisestä (kuten sienet ja marjat)
  • metsästyksestä
  • luonnonvaraisen riistan luovutuksesta suoraan kuluttajalle. Riistan tulee olla silloin nylkemätöntä tai kynimätöntä.

Tarkastamatonta luonnonvaraista riistaa voidaan leikata ja myydä suoraan kuluttajille tai paikalliseen vähittäismyyntiin tiettyyn rajaan asti rekisteröidystä elintarvikehuoneistosta. Suurempien määrien myynti ja laajempi käsittely pitää tehdä hyväksytystä elintarvikehuoneistosta.

Alkutuotannon tuotteita voi toimittaa tuotantolaitoksiin rajattomasti.

Lisäksi voit myydä perkaamatonta tai kalastusaluksella perattua kalaa, itse tuotettuja kasvikunnan tuotteita, hunajaa, raakamaitoa tai munia suoraan kuluttajille tiettyyn rajaan asti. Muita tuotteita paitsi munia voit myydä myös paikalliseen vähittäismyyntiin.

Ruokaviraston verkkosivuilta löytyy lisätietoa enimmäismääristä.

Alkutuotannon toiminnasta tehdään rekisteröinti-ilmoitus tai hakemus elintarvikehuoneistosta

  • jos myyntimäärä on suurempi kuin eri tuotteille säädetyt rajat tee myynnistä rekisteröitymistä varten elintarvikehuoneistoilmoitus tai kalan ja munien osalta tarvittaessa laitoshakemus.
  • kun myyt oman tilan lihaa, myynnistä pitää aina tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus.
  • jos jatkojalostat alkutuotannon tuotteita (esimerkiksi mehun puristaminen, vihannesten raastaminen, yrttien kuivattaminen, kalojen perkaaminen maissa tai niiden fileointi tai pakkaat muiden tuottajien tuottamia alkutuotannon tuotteita vähittäismyyntiin).
  • jos harjoitat itujen alkutuotantoa.

Joissakin tuoteryhmissä elintarvikehuoneistoilmoitusta ja rekisteröitymistä ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Katso lisätietoa asiasta Ruokaviraston oppaasta: Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla (pdf) (1,27 Mt)

Otathan yhteyttä ympäristöterveydenhuoltoon oikeanlaisen toimintatavan selvittämiseksi.