Hyppää sisältöön

Elintarvikehuoneiston perustaminen

Aiotko aloittaa elintarvikkeiden valmistuksen, maahantuonnin tai myynnin? Haluatko perustaa ravintolan tai kahvilan?

Ennen kuin aloitat elintarvikehuoneistotoiminnan tai toiminnanharjoittaja vaihtuu nykyisessä toimipaikassa, tee siitä toimintasi rekisteröintiä varten  ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon. Ilmoituksen voit tehdä myös sähköisen ilmoituspalvelun ilpan kautta. Ilpassa voit ilmoittaa elitarvikehuoneistotoiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttumisesta ja  lopettamisesta. Palvelun käyttö edellyttää tunnistautumista. Lisätietoja ilpasta Ruokaviraston verkkosivuilta.

Sähköisen ilmoituspalvelu ilpan verkkosivu.

Toimita lomake viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista. Jotta voimme käsitellä ilmoituksesi toimita meille myös elintarvikehuoneiston pohjapiirros, josta ilmenevät tilat ja niiden käyttötarkoitus sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu.
Ilmoituksesi käsitellään ja antamasi tiedot tallennetaan. Saat todistuksen valvontakohteeksi rekisteröimisestä. Vaihtoehtoisesti voit täyttää alla olevan word-lomakkeen ja toimittaa sen ympäristöterveydenhuoltoon.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta (word) (56,42 Kt)

Eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät laitokset hakevat huoneiston hyväksymistä. Viranomainen tekee asiasta päätöksen ja prosessiin kuuluu kohteen ennakkotarkastus. Mikäli suunnittelet laitoksen perustamista, ota yhteys ympäristöterveydenhuoltoon.

Viranomaisen tarkastukset tehdään kaikkiin kohteisiin toiminnan aloittamisen jälkeen kunnan valvontasuunnitelman mukaisesti. Vaatimuksena on myös, että kaikissa elintarvikehuoneistoissa huolehditaan itse omavalvonnasta.  Lisätietoja omavalvonnasta Ruokaviraston verkkosivuilta.

Kunta perii taksan mukaisen maksun ilmoituksista ja hakemuksista sekä tarkastustoiminnasta. Lisäksi kunta perii toimijalta elintarvikelaissa säädetyn valvonnan perusmaksun. Valvonnan perusmaksu on 150 € suuruinen vuosittainen maksu, joka koskee lähes kaikkia kuntien valvonnassa olevia elintarvikehuoneistoja. Lisätietoja valvonnan perusmaksusta saat Ruokaviraston verkkosivuilta.

On tärkeää, että toiminnan lopettamisesta ilmoitetaan ympäristöterveydenhuoltoon, jotta toimija välttyy ylimääräisten valvontamaksujen perimiseltä.

Ilmoitus tulee tehdä myös jos,

  • uusi elintarvikehuoneistotoiminta aloitetaan
  • toiminnassa tapahtuu oleellinen muutos
  • y-tunnus vaihtuu
  • toimipaikan osoite vaihtuu

Valvontasuunnitelmat ja -maksut