Hyppää sisältöön
Asuminen ja ympäristö

Elintarvikehuoneiston perustaminen

Aiotko aloittaa elintarvikkeiden valmistuksen, maahantuonnin tai myynnin? Haluatko perustaa ravintolan tai kahvilan?

Ennen kuin aloitat elintarvikehuoneistotoiminnan tai toiminnanharjoittaja vaihtuu nykyisessä toimipaikassa, tee siitä ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon. Palauta täytetty lomake viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista. Sen jälkeen toimijalle lähetetään todistus ilmoituksen käsittelystä, ja kohde kirjataan valvonnan piiriin.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta (word) (151,50 Kt)

Ilmoituksen voit tehdä myös sähköisen ilmoituspalvelun ilpan kautta. Ilpassa voit ilmoittaa elitarvikehuoneistotoiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttumisesta ja  lopettamisesta. Palvelun käyttö edellyttää tunnistautumista. Lisätietoja ilpasta Ruokaviraston verkkosivuilta.

Sähköisen ilmoituspalvelu ilpan verkkosivu.

Eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät laitokset hakevat huoneiston hyväksymistä. Viranomainen tekee asiasta päätöksen ja prosessiin kuuluu kohteen ennakkotarkastus. Mikäli suunnittelet laitoksen perustamista, ota yhteys ympäristöterveydenhuoltoon.

Viranomaisen tarkastukset tehdään kaikkiin kohteisiin toiminnan aloittamisen jälkeen kunnan valvontasuunnitelman mukaisesti. Vaatimuksena on myös, että kaikissa elintarvikehuoneistoissa huolehditaan itse omavalvonnasta.  Lisätietoja omavalvonnasta Ruokaviraston verkkosivuilta.

Kunta perii taksan mukaisen maksun ilmoituksista ja hakemuksista sekä tarkastustoiminnasta. On tärkeää, että toiminnan lopettamisesta ilmoitetaan ympäristöterveydenhuoltoon, jotta toimija välttyy ylimääräisten valvontamaksujen perimiseltä.

Valvontasuunnitelmat ja -maksut 

Yhteystiedot

Elintarvikealan laitokset

Ympäristöterveyspäällikkö Riitta Suutari
riitta.suutari@salo.fi
p. 02 778 4601

Ilmoitettavat elintarvikehuoneistot

Terveystarkastaja Nina Rostiala
nina.rostiala@salo.fi
p. 02 778 4610

Terveystarkastaja Outi Sarkki
outi.sarkki@salo.fi
p. 02 778 4611