Hyppää sisältöön

Asunnon ja julkisten tilojen terveyshaittaepäily

Mietitkö, onko asunnossa jotain, joka aiheuttaa terveyshaittaa itsellesi tai muille asukkaille? Onko sinulla huolta esimerkiksi koulun tai päiväkodin terveydellisistä olosuhteista?

Jos epäilet, että asunnossasi on terveyshaitta, ota ensin yhteyttä kiinteistön omistajaan. Hänellä on vastuu asian selvittämisestä ja rakennuksen kunnossapidosta. Jos kiinteistön omistaja ei ryhdy toimenpiteisiin, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan. Voit pyytää asunnon tarkastusta myös täyttämällä asunnontarkastuspyyntölomakkeen. Tarkastus voidaan tehdä muun kuin asukkaan tai asunnon omistajan aloitteesta silloin, jos terveyshaitasta on vahva epäily.

Asunnontarkastuspyyntö (word) (165,00 Kt)

Tarkastusajankohdasta sovimme asukkaan kanssa etukäteen ja ilmoitamme siitä aina sekä isännöitsijälle että asunnon omistajalle. Heillä on mahdollisuus olla läsnä tarkastuksella.Ensimmäinen tarkastus on maksuton.

Ensimmäiseen tarkastukseen sisältyy aistinvaraisia havaintoja sekä tarvittaessa joitakin mittauksia, kuten asunnon lämpötila ja kosteuspitoisuus.  Tarkastuskäynnistä laaditaan tarkastuskertomus, johon kirjataan arvio terveyshaitasta. Tarkastuksen perusteella voidaan antaa kehotuksia tai korjausmääräyksiä, rajoittaa asumista tai kieltää asuminen.

Jos epäilet terveyshaittaa julkisissa tiloissa (esim. päivähoito- ja koulutilat, majoitustilat, kuntosalit ja muut liikuntatilat), ole ensisijaisesti yhteydessä kyseisen toimipaikan vastuuhenkilöön. Tarvittaessa voit ilmoittaa epäilyksestäsi myös terveystarkastajalle.