Hyppää sisältöön

Sähköinen ilmoituskanava Ilppa

Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoitusjärjestelmä on valtakunnallisessa käytössä

ilppa-palvelussa voit ilmoittaa useimpien elintarvike- ja terveydensuojelualan toimintojen

 • aloittamisesta
 • olennaisesta muuttumisesta
 • lopettamisesta
 • yrittäjän vaihtumisesta

Tällaisia toimintoja ovat mm elintarvikkeiden tarjoilu ja myynti, leipomot, säännöllinen ulkomyynti (esim torimyynti), majoitustoiminta, päiväkoti ja uima-allastilat. Ilpasta ilmoituksen tiedot tulevat valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Pääset näkemään ilppa-palvelusta omat tietonsa.  Mikäli tarvitset lisätietoja tai neuvoja, saat niitä ottamalla yhteyttä terveystarkastajaan.

ilppa-palvelun teknisestä ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.

Lisätietoa sähköisestä asiontipalvelusta on luettavissa Ruokaviraston verkkosivuilta. 

Varsinaisen asiointipalvelun käyttöön ei ole erillisiä ohjeita; palvelu ohjaa ilmoituksen tekijää ja sisältää itsessään toimintaohjeita.

Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitset

 1. Suomi.fi-valtuutuksen yritykseen, jolle haluat tehdä ilmoituksen. Anna tai pyydä valtuuksia Suomi.fi verkkosivun kautta.
 2. Tiedot toimintasi sijainnista, luonteesta ja laajuudesta.
 3. Terveydensuojelulain mukaisessa toiminnassa ainakin seuraavat liitteet: pohjapiirustus, tieto tilan käyttötarkoituksesta rakennusvalvontaviranomaiselta sekä mahdollisesti muut vireillä olevat luvat/ilmoitukset.
 4. Elintarvikelain mukaisessa toiminnassa pohjapiirustus on pakollinen liite. Valvonnan kannalta myös seuraavat liitteet voivat olla tarpeen: suunnitelma omavalvonnasta, tieto tilan käyttötarkoituksesta rakennusvalvontaviranomaiselta, tieto mahdollisista muista vireillä olevista luvista/ilmoituksista ja selvitys ilmanvaihdosta.

Lisäksi paikallinen valvontaviranomainen voi pyytää muita selvityksiä, suunnitelmia tai piirroksia.

Asian käsittelyn eteneminen

 1. Ilmoitus saapuu terveysvalvontaan, jossa valvoja käy ilmoituksen läpi. Valvoja tarkistaa, että tiedot ovat riittävät kohteen rekisteröintiä varten, ja pyytää tarvittaessa sinulta lisätietoja.
 2. Ilmoittamasi toiminta rekisteröidään ja valvontayksikkö lähettää todistuksen ilmoituksen käsittelystä. Käsittelyn jälkeen näet ilpassa ilmoittamasi toimipaikan tiedot tai siihen tehdyt muutokset. Näet myös aiemmin ilmoittamiesi toimintojen tiedot. Käsittelyaika on valvontayksikkökohtainen, mutta Salossa käsittely on yleensä valmis muutamien päivien kuluttua ilmoituksen saapumisesta.
 3. Useimmiten valvoja tarkastaa toimipaikan toiminnan alkaessa tai viimeistään 12 kk kuluessa ilmoituksen saapumisesta. Ensimmäisen tarkastuksen ajankohta sovitaan yleensä etukäteen kanssasi.
 4. Ilmoituskäsittely, ensimmäinen tarkastus sekä jatkossa muut valvontasuunnitelman mukaiset tarkastukset ovat maksullisia.