Hyppää sisältöön

Roskaaminen

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen valvoo jätelain ja sen nojalla annettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten noudattamista sekä roskaantumista. Roskaamista on kaikenlaisten jätteiden, koneiden, laitteiden, ajoneuvojen tai muiden esineiden jättäminen sekä aineiden päästäminen ympäristöön siten, että se voi aiheuttaa epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä taikka ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa. Valvontaa tehdään muun valvonnan yhteydessä ja kuntalaisten yhteydenottojen perusteella.

Jätelain mukaan roskaaja on velvollinen siivoamaan alueen. Maanomistajalle voi tulla siivousvelvollisuus, jos roskaajaa ei saada selville.

Ajankohtaista:

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja ja sen toteutus Salossa

Ylen järjestämä valtakunnallinen kampanja käynnistyy 15.4. ja jatkuu 5.6.2024 saakka. Kampanjan tavoitteena on innostaa suomalaisia keräämään miljoona pussillista roskia. Samalla pyritään vähentämään välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan ja havahduttaa ihmisiä huomaamaan lähimiljöössä olevien roskien määrä.
Kampanjan aikana kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä! Kampanjaan voi osallistua yksin tai porukalla.

Toimi näin:
1. Ota mukaan tyhjä pussi, hanskat ja roskapihdit
2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
3. Kerää roskia ympäristöstä
4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Salon kaupungin kohdalle osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.
6. Haasta ystäväsi mukaan!

Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty, se voi olla esim. 25 litran pussi (ruokakaupoissa myytävä koko) tai vaikka hedelmäpussin koko. Pääasia on, että roskia kerätään!

Roskapihdit lainaksi

Roskapihtejä voi lainata lyhytaikaiseen käyttöön. Tee roskapihtivaraus ryhmällesi osoitteeseen marja-leena.laakso@salo.fi.

Muista turvallisuus yleisillä paikoilla roskia kerätessä! Etenkin puistoissa ja teiden varsilla kannattaa olla tarkkana, ettei esimerkiksi lasinsiruja osu ihoon. Muista varoa mahdollisesti ohi ajavaa liikennettä, suosittelemme käyttämään huomioliiviä.