Ajankohtaista
Elintarvikevalvonnan perusmaksu
Terveydensuojelulain mukainen perusmaksu
Hävikkiruoka hyödyksi
Päivitetty 22.4.2022
Valvonnan perusmaksu on 150 € suuruinen vuosittainen maksu. Se peritään ensimmäisen kerran vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sen mukaan, mikä on valvontakohteen tilanne vuoden alussa. Jatkossa valvonnan perusmaksu peritään samalla tavoin vuosittain.
Valvonnan perusmaksusta säädetään elintarvikelaissa ( 297/2021), joka astui voimaan 21.4.2021. Maksu tulee käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 2022. Valvonnan perusmaksu on veroluonteinen maksu. Se ei määräydy valvontatarpeen mukaisesti. Maksua ei peritä kesken vuotta eikä ositetusti vaan aina 150 € suuruisena.
Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta rekisteröintiä varten. Käytännössä valvonnan perusmaksu koskee lähes kaikkia kunnan valvomia
Valvonnan perusmaksu ei koske alkutuotantoa ja alkutuotannon yhteydessä tapahtuvaa elintarviketoimintaa. Valvonnan perusmaksusta on lisäksi vapautettu
Kun saman yrittäjän hallinnassa ja vastuulla on samassa toimipaikassa (käytännössä osoitteessa) useampi elintarvikehuoneisto (tai elintarviketoiminta ja elintarvikekontaktimateriaalitoiminta), maksetaan valvonnan perusmaksu vain yhden kerran.
Lisätietoja valvonnan perusmaksusta Ruokaviraston verkkosivulta.
Laki terveydensuojelulain muuttamisesta on vahvistettu. Lakimuutoksella terveydensuojelulain maksullisuutta laajennetaan vuosittaisella valvonnan perusmaksulla, jota aletaan periä vuoden 2022 alusta lähtien terveydensuojelulaissa määritellyiltä toimipaikoilta ja toiminnoilta. Terveydensuojelulaissa on erikseen määritelty ne toiminnat jotka jäävät perusmaksullisuuden ulkopuolelle esim. toiminnan pienimuotoisuuden vuoksi.
Lakimuutoksella on myös tarkennettu ilmoitusvelvollisuuteen liittyvää sääntelyä sekä tehty joitakin yksittäisiä muutoksia muutoksenhakusäännöksiin.
Veroluontoisen perusmaksun suuruus on 150 €.
Hävikki hyödyksi-oppaasta ohjeita ravintolan hävikkiruuan myynnistä tai luovuttamisesta.
Verkkosivulta saasyödä.fi löytyy vihjeitä kotitalouksien ruokahävikin pienentämiseksi, elintarvikkeiden oikeanlaisetta säilyttämisestä sekä reseptejä hävikkiruuan valmistamiseksi.
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa