Hyppää sisältöön

Haittaeläimet

Löysitkö vieraan ötökän sisätiloista vai viliseekö siimahäntiä pihalla?

Voit aluksi pyrkiä määrittämään kutsumaton vieraan omatoimisesti esim. tunnistusoppaan tai internetin avulla. Asunnoissa ja piha-alueilla esiintyy monia eliölajeja, joista valtaosa on harmittomia, mutta joukkoon mahtuu myös haittaa aiheuttavia tuholaisia. Tuholaisten haitan voivat kohdistua tekstiileihin, elintarvikkeisiin tai ihmisen terveyteen. Apua omatoimiseen lajitunnistukseen Helsingin kaupungin ympäristöpalvelun internetsivuilta.

Jos omatoiminen lajimääritys ei onnistu tai tarvitset tietoa tai apua tuholaisten hävittämiseen, niin voit kysyä neuvoa terveystarkastajalta. Tarkastaja voi velvoittaa kiinteistön tai yleisen alueen omistajan tai haltijan toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien vahinkoeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä tai yleiseltä alueelta.

Hyönteisten häätäminen kotikonstein

Jos hyönteinen aiheuttaa haittaa yritä häätää sitä kotikonstein torjunta-aineilla. Mikäli torjunta ei tuota tulosta, niin ota yhteyttä tuhoeläintorjujaan (yksityistaloudet) tai isännöitsijään (asuntoyhtiöt). Tietyt hyönteislajit voivat aiheuttaa terveyshaittaa asuinnoissa. Tämän tyyppisiä lajeja ovat mm. seinälude eli lutikka, torakka eli russakka sekä faaraomuurahainen.

Jyrsijöiden aiheuttamien haittojen vähentäminen

Jyrsijöiden aiheuttamia haittoja voi vähentää

  • pitämällä piha-alue siistinä (esim. säännöllinen nurmikon leikkuu, ylimääräisen kasvillisuuden raivaaminen, rakennusjätteiden hävittäminen)
  • estämällä jyrsijöiden ravinnonsaantia (esim. lintujen ruokinnan rajoittaminen, ei biojätettä avomaakomposteihin).
  • Hiiriä voi torjua loukkupyydyksillä, mutta rottien torjunta vaatii usein ammattimaista tuholaistorjujaa.