Hyppää sisältöön

Ruokamyrkytys- ja vesiepidemiat

Kuluttaja tai toimija tee epäilyilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon,

  • Sairastumisesta tai muusta terveyshaittaepäilystä, jonka epäillään aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä tai uimavedestä. Tee ilmoitus myös ruokamyrkytyksestä tai allergisesta reaktiosta.
  • Haitasta, joka on havaittu toimintasi elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä. Tee ilmoitus, kun saat asiakkaalta tiedon tai havaitset itse toimintaasi liittyen esimerkiksi vierasesineitä elintarvikkeessa tai jotain poikkeavaa talousvedessä.

Ilmoituksen voi tehdä sähköisen ilmoituskanavan Ilpan kautta, mutta myös ottamalla yhteyttä terveystarkastajaan.

Sairastumis- tai haittailmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista.  Asian selvittämiseksi toivomme, että vastaat kyselyyn huolellisesti. Pyydämme sinulta myös yhteystietoja, jotta voimme tarvittaessa olla sinuun yhteydessä.

Saatujen ilmoitusten perusteella tutkimme asiaa ruokamyrkytys- tai vesiepidemiana, mikäli siihen on aihetta. Mitä nopeammin saamme tietoja sairastumisista, sitä paremmin epidemian aiheuttaja saadaan jäljitettyä.

Jos epäilet taudin aiheuttajaksi kaupasta ostettua elintarviketta, säilytä koko jäljellä oleva pakkaus. Saat lisää toimintaohjeita terveysvalvonnasta yhteydenottosi jälkeen.

Sairastumis- ja haittaepäilyilmoituksen tekeminen ilppa-palvelussa