Hakuohjeet poikkeaminen ja erillinen sijoittamislupa suunnittelutarvealueella
Hakeminen
Poikkeamista ja erillistä sijoittamislupaa haetaan lomakkeella, joka palautetaan kirjaamo@salo.fi. Rakennuspaikan haltija allekirjoittaa hakemuksen.
Hakemuksen liitteiksi tarvitaan:
Kerro mitä haetaan, mitä rakennushanke koskee
- Kerro, mistä hanke poikkeaa. Poikkeamiset tulee perustella ja esittää niille erityinen syy, rakentamislain 57 § edellyttämällä tavalla.
- Luettele rakennuspaikalla olevat rakennukset, niiden kerrosalat ja kerrosluvut
- Luettele rakennuspaikalle haetut rakennukset, niiden kerrosalat ja kerrosluvut
- Arvioi hankkeen keskeisiä vaikutuksia lähialueelle, maisemaan ja ympäristöön. Erillisen sijoittamisluvan myöntäminen edellyttää, että rakentamislain 45 ja 46 §:ssä säädetyt edellytykset täyttyvät.
Asemapiirros
Asemapiirros laaditaan mittakaavaan ja siinä osoitetaan suunnitellun rakentamisen sijoittuminen kiinteistölle. Asemapiirrokseen tulee merkitä päivämäärä ja laatija.
Asemapiirroksessa tulee esittää:
Kantakartta/pohjakartta ja kiinteistön rajat, asemakaava-alueella pohjaksi kantakartta ja asemakaava, josta ilmenevät kaavan merkinnät.
- Suunniteltujen rakennuksien paikat, mitat ja etäisyydet kiinteistön rajoihin ja vesirajaan
- Rakennuksien katon harjasuunta
- Kiinteistöllä jo olevat rakennukset ja niiden käyttötarkoitukset
- Purettavat rakennukset
- Pihatoimintojen sijoittuminen pääpiirteittäin
- Kerrosalalaskelmat olevista-, uusista- ja purettavista rakennuksista
Julkisivupiirros (tarvittaessa)
Joskus hanke voi edellyttää julkisivupiirroksen liittämistä hakemukseen, esimerkiksi jos tulee arvioitavaksi rakennuksen soveltuminen ympäröivään rakennuskantaan tai alueella on kulttuurihistoriallisia arvoja. Piirros on syytä tilata suunnittelijalta. Piirros tulee laatia mittakaavaan ja siitä tulee ilmetä, minkälaisia ovat kiinteistölle rakennettavien rakennusten sivukuvat, eli julkisivut eri ilmansuunnista. Piirroksesta tulee ilmetä rakennusten sijoittuminen maaston korkeusasemaan. Julkisivupiirrokseen tulee merkitä päivämäärä ja laatija.
Pohjapiirros (tarvittaessa)
Joskus hanke edellyttää pohjapiirroksen laatimista esimerkiksi kerrosalatietojen selventämiseksi. Pohjapiirros on syytä tilata suunnittelijalta. Piirros tulee laatia mittakaavaan ja siinä osoitetaan huoneiden ja muiden tilojen, kuten terassien sijoittuminen rakennuksessa. Piirrokseen tulee merkitä päivämäärä ja laatija.
Selvitys rakennuspaikan hallinnasta
Selvitys rakennuspaikan hallinnasta tarvitaan, jos hakija ei ole kiinteistön omistaja (omistusoikeutta ei ole kirjattu lainhuuto- ja Valtakirjakiinnitysrekisteriin)
Valtakirja
Mikäli kiinteistöllä on useita omistajia, tarvitsee lupaa hakeva asianhoitaja kaikilta omistajilta valtuutuksen eli allekirjoitetun valtakirjan luvan hakemista varten.
Mikäli hakijana on perikunta, tarvitaan kuolinpesän osakkaiden selvittämiseksi joko selvennyslainhuuto tai vanhan lainhuudon lisäksi perunkirjan osakasluettelo, sekä kaikilta osakkailta valtuutus luvan hakemiseen.
Mikäli hakijana on asunto-osakeyhtiö, tarvitaan lainhuutotodistuksen lisäksi yhtiökokouksen pöytäkirjan ote, jossa päätetään luvan hakemisesta. Merkitykseltään pienemmissä hankkeissa riittää taloyhtiön hallituksen kokouksen pöytäkirjan ote, jossa päätetään luvan hakemisesta.
Naapurikuuleminen
Aiotusta rakennushankkeesta on kuultava naapureita. Naapurit voi kuulla itse tai kuuleminen voidaan tehdä kaupungin toimesta hakijan niin pyytäessä. Kaupungin suorittamasta naapurinkuulemisesta veloitetaan taksan mukainen hinta, mikä laskutetaan lupapäätöksen yhteydessä. Viranomaiskuulemisen, eli tarvittavat viranomaislausuntopyynnöt hoitaa aina kaupunki.
Naapureina tulee kuulla rakennuspaikan viereiset, vastapäiset ja kulmittain olevat rajanaapurikiinteistöt.
Naapureille tulee kuultaessa esittää rakennushankkeen päätiedot esimerkiksi saatekirjeellä. Tietojen lisäksi naapurille tulee esittää hankkeen asemapiirros ja julkisivupiirros, joista ilmenee tiedot haetun rakennuksen muodosta ja massoittelusta.
Naapurin tulee vahvistaa allekirjoituksellaan tai sähköpostiviestillä, että on saanut rakennushankkeesta tiedon ja mahdollisuuden esittää kantansa siihen. Naapuri kirjaa muistutuslomakkeeseen tai erilliseen sähköpostiviestiin merkinnän, onko hankkeesta huomautettavaa.
Mikäli hanke edellyttää tavanomaista laajempaa kuulemismenettelyä, kuulutetaan hanke kaupungin nettisivuilla vireille tulleeksi. Kaupunki hoitaa kuulutuksen julkaisemisen ja velottaa hakijaa toteutuneiden kustannusten mukaan.
Hakemus kuntiin suunnittelutarveratkaisulle tai poikkeamiselle (pdf) (182,11 Kt)
Hakemuksen käsittely ja päätöksenteko
Hakemukset valmistellaan kaavoituksessa. Poikkeamista ja erillistä sijoittamislupaa kannattaa hakea hyvissä ajoin. Mahdolliset viranomaisilta pyydettävät lausunnot, hakemuksen täydennykset ja valmistelussa olevat muut hakemukset pidentävät valmisteluaikaa.
Erillisistä sijoittamisluvista suunnittelutarvealueella päättää elinvoimajaosto. Poikkeamisesta päättää kaupunginhallitus. Kaupunginhallituksen ja elinvoimajaoston esityslistat ja pöytäkirjat ovat luettavissa tällä sivustolla.
Siirry lukemaan esityslistoja ja pöytäkirjoja (ulkoinen järjestelmä)
Rakennusvalvonta voi rakentamisluvan yhteydessä myöntää poikkeuksen rakennusjärjestyksen määräyksiin rakennuspaikan vähimmäiskoosta tai rakentamisen määrästä tai etäisyyksistä ranta-alueella, mikäli ne eivät vaikeuta kaavoitusta. Ennen poikkeuksen ratkaisemista kaavoitus antaa tarvittaessa asiasta lausunnon.
Päätös ja siitä perittävät maksut
Päätös poikkeamishakemukseen annetaan kirjallisesti julkipanon jälkeen ja toimitetaan postitse hakijalle. Päätös perustellaan ja siihen voidaan liittää ehtoja. Hakijan on haettava rakentamislupaa poikkeamispäätöksessä määrätyn ajan kuluessa. Poikkeamispäätös tai erillistä sijoittamislupa suunnittelutarvealueelle ei itsessään anna oikeutta rakennustöiden aloittamiseen.
Päätöksistä peritään maksu Salon kaupunkikehityslautakunnan hyväksymän taksan mukaisesti.
Maankäyttöpalvelut taksa 1.1.2020 alkaen (pdf) (82,44 Kt)
Muutoksenhaku poikkeamispäätökseen
Poikkeamista koskevasta päätöksestä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeudelle, jonka tuomiopiirissä hakemuksen tarkoittama alue sijaitsee. Valitusaika on 30 päivää päätöksen antopäivästä.