Eläinsuojelu
Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta, sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.
Valvontaeläinlääkäri vastaa erityisesti eläinsuojeluun ja tarttuviin eläintauteihin liittyvistä viranomaistehtävistä. Muita eläinsuojeluviranomaisia ovat kaupungineläinlääkärit ja poliisi, joihin voi myös ottaa yhteyttä epäiltäessä eläinsuojelulain vastaista toimintaa.
Jos on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus. Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset pyritään suorittamaan aina ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.
Lisäksi valvontaeläinlääkäri tekee tarkastuksia eläinsuojelulain edellyttämiin kohteisiin, kuten esim. paikkoihin missä harjoitetaan ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa seura- ja harrastuseläinten pitoa.
Eläinsuojeluilmoituksen tekeminen
Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua ja eläinsuojelulain vastaista toimintaa. Vapaamuotoisen ilmoituksen voi tehdä valvontaeläinlääkärille sähköpostitse tai puhelimitse.
Ennen ilmoituksen tekoa selvitä eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi. Kerro ilmoituksessa mahdollisimman tarkasti mitä on tapahtunut, mikä eläin on kyseessä, mistä sait tiedon tapahtuneesta, ilmoituksen kohteen nimi ja tarkka osoite sekä omat yhteystietosi. Jos talossa on ovikoodi, muista mainita se ilmoituksessa.
Ilmoituksen vastaanottamisen jälkeen viranomainen arvioi ja hoitaa tapausta. Ilmoittajalle ei voida antaa tietoja eläinsuojelutarkastuksen kulusta, sillä tarkastukset tehdään kotirauhan piirissä.
Valvontaeläinlääkärin tehtäviin ei kuulu eläinten muille ihmisille aiheuttamat haitat
Valvontaeläinlääkäri ei hoida tapauksia, joissa eläintenpito tai muu eläimiin liittyvä toiminta aiheuttaa haittaa muille ihmisille. Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia.
Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan tai taloyhtiön kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voi tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.